Естествено Раждане

Подготвени ли сме за естествено раждане и знаем ли всички плюсове и минуси при нормално вагинално раждане!
Естественото раждане ще бъде най–добрият избор за вас, ако искате да имате пълен контрол над тялото си, доколкото е възможно и да бъдете активен участник през цялото раждане. Ако решите да раждате естествено, вие трябва да сте на ясно, че приемате цялата болка и дискомфорта, които са част от раждането. Но с правилната подготовка, жените често се чувстват дълбоко удовлетворени, когато са минали през процеса на естественото раждане.

Какво е Естествено Раждане?
Повечето майки смятат, че естествено раждане е вагинално раждане, без упойки, вакуумна екстракция или форцепс и оперативна намеса от страна на лекарите като цезарово сечение например. Гинеколозите имат свой прочит на нещата и те са склонни да говорят за нормално раждане, а не за естествено раждане.

естествено раждане

Подготовка за естествено раждане
След като сте решили да се опитате да имате едно напълно естествено раждане, трябва активно да се подготвите за него. Можете да направите това чрез избор на болницата за раждане, разработване на план за раждане, което ще ви гарантира, че имате подкрепа за раждането и техники за справяне с него. Ако сте планирали естествено раждане в традиционни болнични условия, трябва да обсъдите вашите желания и цели изрично и да разберете кои интервенции са рутинни и как можете да получите повече информация за тяхното естество. Най–често акушерката следи и води всяка стъпка от предизвикателството естествено раждане. Важно е да не се притеснявате и знайте, че акушерките са обучени да ви помогнат да се справите с нуждите от успокоителни и често остават с вас през цялото раждане, за разлика от гинеколога. Независимо дали планирате да раждате естествено, е добра идея да научите колкото може повече за начините за справяне и управление на болката от раждането. Напрежението и страхът може да повишат възприемането на болката. Всичко, което можете да направите за облекчаване на вашата тревожност ще помогне да превъзмогнете по–лесно това не леко предизвикателство –  естествено раждане. Високите нива на хормоните на стрес дори може да повлияе на способността ви матката ви да се отпусне и да затрудни раждането.

Можем да ви предложим няколко от по–често ползваните методи за по–лесно естествено раждане:
Взаимност и подкрепа по време на самото раждане.
Хубаво е да имате някой до вас, който да се ангажира да ви дава емоционално успокоение и да ви помага да се чувствате възможно най–комфортно, което може да намали драстично нивата ви на тревожност и стрес. Това може да ви помогне да чувствате повече контрол и ви помогне да се справите с раждането.
Дихателни упражнения и визуализация.
Повечето курсове за раждането задължително са фокусирани над дишането и техниките за визуализация. Вие и партньорът ви може да разучите специфичните модели  за дихателни практики, което да ви дава успокоение и да направи раждането на вашето бебе по лесно.
Позициониране и движения.
По време на едно естествено раждане можете да опитате различни позиции по време на процеса, включително по гръб, на четири крака, на колене до леглото и т.н. Дори, ако имате някакви усложнения, които изискват непрекъснато наблюдение, все пак ще можете в повечето случаи да опитате различни позиции.
Масажи или компреси с топла и студена вода при естествено раждане.
Масажът насърчава релаксацията, успокоява напрегнатите мускули и може да намали възприемането на болката по време на естественото раждане. Можете да получите масаж от вашата акушерка или друго лице или от вашия партньор. Много жени също свидетелстват, че използването на топли компреси или бутилка с топла вода, поставени ниски на корема или гърба – ги кара да  се чувстват доста дискомфортно – като им помага да се отпуснат или дори намалява болката им значително. Някои жени пък намират студените компреси за по–успокояващи, докато други предпочитат редуване на топли и студени компреси. Каквото и да изберете за най–добро за вас, само не забравяйте да защитите кожата си от директния контакт с топлина или студ, защото в този момент може да сте особено чувствителни. Ако сте избрали естествено раждане, се подгответе за силна и неописуема болка, но и не забравяйте, че тя няма да продължи безкрайно, а след като тя отмине, ще усетите най–всепоглъщащото задоволство на света от облекчението от болката и от първата среща с вашето прекрасно новородено бебе.
Хидротерапия
Използване на вода, за постигане на пълно успокояване на тялото. Това от своя страна ще облекчи дискомфорта и болката. Накисването във вана се практикува от някои жени в домашни условия, като вече има и болници които предлагат вани или джакузита за да се подготви жената за своето естествено раждане по добре. Дори някои жени избират да родят, чрез така нареченото Раждане във Вода.

Предимства на естественото раждане:
– Повечето техники за естествено раждане не са агресивни, така че има малък потенциален шанс за увреждане или странични ефекти за вас или вашето бебе. Много жени развиват силно чувство за овластяване по време на раждането и чувство за страхотно удовлетворение след това. Въпреки че болките са ужасни и тежки, много жени съобщават, че ще изберат този вид раждане отново следващия път.
– В процеса на раждането няма загуба на чувствителност или съзнание. Можете да се движите свободно и да намерите позиции, които да ви помогнат да се почувствате по–удобно и комфортно по време на раждането.
– По–малко вероятно е жените, които раждат естествено, да се наложи да търпят различни интервенции, които са наложителни при раждане с епидурална упойка като вливане на окситоцин (Pitocin) за по–силни контракции, катетеризация на пикочния мехур или вакуумна екстракция или форцепс.
– Вашият партньор може да вземе участие в процеса на естествено раждане и вие можете да работите заедно с него за овладяване на болката.
– Можете да използвате дихателни упражнения, визуализация и самохипноза по време на раждането.
– Може да получите в ръцете си вашето новородено бебе веднага след като се е появило на бял свят, а това чувство е безценно.

Недостатъци на естественото раждане:
За разлика от раждането без болка с епидурална упойка или спинална упойка, при избор на естествено раждане не се прилагат средства за намаляване или премахване на болката. Така че естественият подход не може да предложи адекватен отговор на болката, особено ако раждането ви е продължително и трудно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).