Запек след Раждане

Защо се понякога се получава запек след раждане?
Сравнително нормално е да се получи запек за няколко дни след като вашето бебе се е родило. Най–малко 20 % от майките са със запек след раждането. Ако сте родили вашето бебе в болница – е съвсем възможно да не използвате тоалетната там. И е съвсем естествено да се почувствате малко дискомфортно да ходите до тоалетна по голяма нужда, ако имате шевове и синини от раждането.

Има и някои физически причини, заради които може да получите запек след раждането:
– Високите нива на хормона прогестерон в тялото ви по време на бременност може да предизвикат запек след ражадне.
– Храносмилателната система се забавя значително, докато сте в процес на раждане.
– Ако сте приемали лекарства за облекчаване на болката по време на раждането като pethidine или diamorphine, това може да забави значително работата на червата ви.

запек след раждане

При вас е по–вероятно да се получи проблем с червата, ако:
– Медицинският ви екип използва инструменти като форцепс или вендузи, за да ви помогнат да родите.
– Вие сте приемали таблетки с желязо, които могат да предизвикат запек.
– Сте имали тежки разкъсвания по време на самото раждане.

Ще ви боли ли, когато отидете за първи път по голяма нужда след естествено раждане?
Опитайте се да не се тревожите, тъй като е малко вероятно да ви боли. Областта между влагалището и ануса – перинеумът в действителност може да се чувства съвсем изтръпнала, защото по време на вагиналното раждане нервите вътре и около вагината ви се разпъват и напрягат много. Така че може би няма да почувствате нищо, когато отидете по голяма нужда за пръв път. Ако имате запек, но усещате, че ви се ходи до тоалетна, помолете да ви предпишат леко слабително, така че да не се напъвате.

Как може да облекчите появилия се запек след раждането?
Опитайте се да ядете храни богати на фибри като пълнозърнести ориз и пийте много течности. Пиенето на течности ще направи изпражненията по–меки и те по–лесно ще преминават през червата. Ако сте кърмачка ще се чувствате жадна доста често, така че ще трябва да пиете много вода. Станете от леглото веднага щом можете, след като сте родили вашето бебе и правете кратки разходки из отделението или около дома си. Седналото или легнало положение за дълги периоди води до по–голяма  вероятност от получаване на  запек след раждане. Когато най–накрая ви споходи желание да отидете до тоалетната, не го игнорирайте. След като са се възстановили нервите на перинеума ви, е възможно да почувствате болка, докато посещавате тоалетната за известно време. Прилагането на лек натиск към вашия перинеум стимулира рефлекс, който увеличава мускулния тонус в ректума и може да направи изхождането по–лесно.

Ако сте се опитали и все още не можете да отидете по голяма нужда – какво да направите?
Напъването няма да облекчи вашия запек от раждането и може да ви донесе болки и дори кървене и хемороиди.  Вие може да откриете, че яденето на нещо или голяма чаша вода или сок за пиене ще помогне да ви дадат по–силно желание да отидете до тоалетна. Това често се случва между 15 и 30 минути по–късно. Не сядайте веднага след като приемете слабителната храна или напитка, а отидете на кратка разходка вместо това. Ако няма никакви признаци за нужда за изхождане след три дни, говорете с вашия личен лекар или с гинеколога си. Те могат да предпишат нещо слабително. Лаксативите работят като стимулират естествения ритъм на червата. Те са безопасни за краткосрочно облекчение, но може да предизвикат някои леки стомашни спазми. За начало вашият лекар вероятно ще  предложи да опитате  перорално слабително, което да можете да глътнете през устата. Ако това не сработи след три или четири дни, той може да предложи да опитате слабително под формата на свещичка, която да пъхнете анално.  Винаги трябва да се консултирате лекар, ако решите да приемате някакви лаксативи, вместо да ги пиете на своя глава. Вашите нужди ще се определят най–добре от специалист, особено, ако кърмите вашето бебе.

Ето някои съвети, за да се предотврати запекът през следващите месеци след раждането:
– Винаги слушайте сигналите на тялото ви, когато то ви призовава да отидете по голяма нужда и не се стискайте никога.
– Не приемайте лекарства, за които е известно, че причиняват запек като страничен ефект. Такива включват някои болкоуспокояващи като кодеин, затова попитайте за съвет вашия лекар, ако трябва да приемате такъв вид медикаменти.
– Яжте редовно и спазвайте правилото в храненията ви да се включват много плодове и зеленчуци и пийте по около 8 до 10 чаши вода на ден.
– Не забравяйте да правите физически упражнения всеки ден. Дори само една кратка разходка с бебето ви в неговата количка ще помогне да поддържате добра перисталтика на червата ви.
– Говорете с вашия лекар, ако страдате от хемороиди или анални фисури. Те може да влошат появилия се запек след раждането ви и е необходимо да бъдат своевременно лекувани.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).