БременностРаждане

Спадане на Корема при Бременност

Прегледана и обновена на 27-08-2018

Често може би сте чували израза спадане на корема при бременност, но не знаете какво точно се има в предвид?! В следващите няколко реда ние от Bremennnsot.bg ще ви разясним какво точно стои зад тези думи.

Много жени забелязват значителна промяна в позицията на техните кореми към края на своята бременност, често наричано спадане на корема или слизане на корема. Тези бременни може да почувстват дискомфорт, заради усиления натиск на плода върху таза, а също и заради някои ненужни коментари от хората около вас за вида на вашия корем. Трябва да отбележим обаче, че спадането може да е видимо ясно само за окото на специалист и да бъде констатирано от вашия лекар на някоя от последните ви пренатални консултации.

спадане на корема при бременност

Защо коремът слиза надолу по време на бременност и това притеснително ли е? Това е нормално явление и всъщност е добър знак. Накратко спадането на корема означава, че наближава края на третото ви тримесечие и наближава кулминационния момент на бременността – раждането. Но в по–широк поглед, това означава много повече. Въпреки че коремът обикновено слиза надолу към края на бременността, това не означава непременно че раждането е на път да започне. Това е просто знак, че тялото ви започва да се подготвя за раждането. Коремът спада, когато главата на бебето се движи по–надолу в таза.

При някои жени, техните корема спадат само няколко часа или няколко дни преди раждането, докато при други това може да се случи седмици преди раждането наистина да започне. Тялото на всяка жена реагира по различен начин на бременността и родилния процес.

Позицията на вашето бебе също е много важна в процеса на спадане на корема преди раждането. Големината на главата на бебето, позицията й и дали тя е над или под средата на таза са важни фактори за това кога и колко ще ви проличи, че ви е спаднал корема в края на третия триместър.

Ако сте към края на бременността си и сте любопитни кога коремът ви може да падне надолу, то няма как да ви дадем константен отговор. От наблюдения в медицинската си практика, гинеколозите определят, че повечето жени, които ще бъдат за първи път майки, ще претърпят спад през последните две седмици на бременността. За жените, които вече са били бременни и са родили преди, това преместване на корема надолу се наблюдава дори по–рано през средата на третия триместър.

Когато главата на бебето започне да се измества пътя си надолу към родилния канал, вие сте длъжни да забележите това и да го усетите. Има някои доста очевидни признаци, че вашето бебе е започнало да слиза надолу като например може да ви бъде по–лесно да дишате, защото налягането от нарасналия плод върху дробовете ви ще намалее, също може вече да ви е по–трудно да ходите, заради по–голямата тежест върху таза ви.

Въпреки че никога не е възможно за бременните да се предскаже кога точно техните кореми ще спаднат, това неминуемо се случва във всяка бременност – дали е седмици преди раждането или само броени часове. Ако усетите рязко спадане на корема ви, потърсете вашия лекар за консултация, за да провери той и за други признаци на започващо раждане – като разкритие на шийката на матката . Бъдете спокойни, ако вашият корем е спаднал и се насладете на трепетното очакване на раждането на вашето детенце, което ще бъде съвсем скоро!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 960 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Запек след Раждане

Следваща публикация