Прегледана и обновена на 08-03-2018

Важна информация при различни падания, удари и инциденти в корема при бременност.
За съжаление понякога – колкото и да сме внимателни, няма как да избегнем произшествията, които се случват поради независещи от нас обстоятелства. Това е още по–тревожен факт, ако сте бременна и пострадате от падане или удар в корема при бременност. Много жени, които са имали инцидент с коремна травма по време на бременността, достигат нейния щастлив финал без проблеми. Обаче вие задължително трябва да прецените тежестта на удара или падането и незабавно да се обърнете към вашия проследяващ лекар за консултация.

При какви ситуации може да получите травма на корема при бременност?

удар в корема при бременност

1. Падане върху корема при бременност
Едно необичайно падане върху корема при бременност може да е резултат от вашата тромавост, но също може да бъде причинено и от реакцията на тялото ви спрямо многобройните промени през бременността, които влияят върху вашия център на тежестта. Докато гърдите и коремът ви растат, логично центърът на тежестта ви ще се промени. Това може да засегне всички движения, които изискват баланс. Също така хормоните на бременността причиняват разхлабване на вашите стави, оставяйки вашите крака доста неустойчиви. Еластинът е хормон, произвеждан от бременните жени, заради който съединителната тъкан и ставите се разхлабват, за да позволят на матката да нарастне и таза да се разшири в подготовката за раждането на детето. По–широкият таз и променящият се център на тежестта може да оставят у вас чувството за нестабилност и колебливост на краката, което може да доведе до падане или спъване и удряне в предмети като кухненските мебели например.

Може ли да предотвратим падането върху корема при бременност?
Някои инциденти не могат да бъдат избегнати, но има няколко неща, които можете да направите по време на бременността си, за да направите по–малка вероятността това да се случи. Те включват:
– Използвайте перилата при употреба на стълби.
– Изправяйте се бавно – бързото изправяне може да ви накара да почувствате слабост в краката си и да паднете върху корема.
– Носете равни и удобни обувки вместо такива с високи токчета.
– Не вдигайте нищо тежко по време на втората половина на бременността.
– Сядайте на табуретка или стол в банята, докато се къпете.

2. Удар по корема при бременност
Ударите по корема при бременност може да са резултат от случайно блъскане в шкафове, врати и други мебели. Малко дете случайно да ви удари в корема или някакви произволни движения от страна на други хора може да предизвикат също настъпване на травма. Друга причина може да бъде целенасочено насилие и то никога не трябва да се толерира, не само заради вашата безопасност, но заради това на вашето бебе. Насилствените отношения са нездравословни и опасни, особ