Прегледана и обновена на 08-03-2018

Важна информация при различни падания, удари и инциденти в корема при бременност.
За съжаление понякога – колкото и да сме внимателни, няма как да избегнем произшествията, които се случват поради независещи от нас обстоятелства. Това е още по–тревожен факт, ако сте бременна и пострадате от падане или удар в корема при бременност. Много жени, които са имали инцидент с коремна травма по време на бременността, достигат нейния щастлив финал без проблеми. Обаче вие задължително трябва да прецените тежестта на удара или падането и незабавно да се обърнете към вашия проследяващ лекар за консултация.

При какви ситуации може да получите травма на корема при бременност?

удар в корема при бременност

1. Падане върху корема при бременност
Едно необичайно падане върху корема при бременност може да е резултат от вашата тромавост, но също може да бъде причинено и от реакцията на тялото ви спрямо многобройните промени през бременността, които влияят върху вашия център на тежестта. Докато гърдите и коремът ви растат, логично центърът на тежестта ви ще се промени. Това може да засегне всички движения, които изискват баланс. Също така хормоните на бременността причиняват разхлабване на вашите стави, оставяйки вашите крака доста неустойчиви. Еластинът е хормон, произвеждан от бременните жени, заради който съединителната тъкан и ставите се разхлабват, за да позволят на матката да нарастне и таза да се разшири в подготовката за раждането на детето. По–широкият таз и променящият се център на тежестта може да оставят у вас чувството за нестабилност и колебливост на краката, което може да доведе до падане или спъване и удряне в предмети като кухненските мебели например.

Може ли да предотвратим падането върху корема при бременност?
Някои инциденти не могат да бъдат избегнати, но има няколко неща, които можете да направите по време на бременността си, за да направите по–малка вероятността това да се случи. Те включват:
– Използвайте перилата при употреба на стълби.
– Изправяйте се бавно – бързото изправяне може да ви накара да почувствате слабост в краката си и да паднете върху корема.
– Носете равни и удобни обувки вместо такива с високи токчета.
– Не вдигайте нищо тежко по време на втората половина на бременността.
– Сядайте на табуретка или стол в банята, докато се къпете.

2. Удар по корема при бременност
Ударите по корема при бременност може да са резултат от случайно блъскане в шкафове, врати и други мебели. Малко дете случайно да ви удари в корема или някакви произволни движения от страна на други хора може да предизвикат също настъпване на травма. Друга причина може да бъде целенасочено насилие и то никога не трябва да се толерира, не само заради вашата безопасност, но заради това на вашето бебе. Насилствените отношения са нездравословни и опасни, особено по време на бременност. Ако сте в такова положение се обърнете веднага за помощ.

Може ли да се избягване удар в корема при бременност?
Въпреки че повечето удали в коремната област при бременност не могат да бъдат предвидени поради независещи от нас обстоятелства – има някои неща, които можете да направите за намаляване на шансовете това да се случи. Те включват:
– Бъдете на щрек за отворени шкафове и врати.
– Не ходете по мокри подове, ако е възможно.
– Носят меки обувки със стабилна подметка, особено при ходене по сняг, лед или мокри повърхности.
– Напомняйте непрекъснато на малките деца да бъдат особено внимателни с корема ви.
– Ако сте обект на насилие и злоупотреба, потърсете помощ веднага.

3. Пътнотранспортни произшествия при бременност
Въпреки че не може да се предскаже дали една катастрофа ще се случи и няма как да го предотвратите, има определени мерки за безопасност, които можете да предприемете, за да намалите шансовете си да пострадате сериозно при една  автомобилна катастрофа. Най–важният начин да се предотврати или намали нараняване е да носите колана си по всяко време. Може да бъдете уплашени, че коланът ще смаже бебето ви в случай на злополука, но като носите колана правилно вие давате на себе си и на бебето си най–добрия шанс за оцеляване, ако се случи някакъв инцидент. Разбира се в напреднала бременност може да сте без колан и това е описано в закоан Чл. 137, ал. 2 от Закона за движение по пътищата гласи, че бременни жени имат право да не използват обезопасителен колан, докато са в колата. Бременността може да ви направи по–уморени от обикновено, така че никога не карайте, ако се чувствате уморени или ви се спи.

Ако сте били замесени в катастрофа й сте претърпели удар по корема си е препоръчително да потърсите медицинска помощ незабавно. По принцип бебето е заобиколено от околоплодната течност, която е много гъста, от маточната стена и от дебел слоя мазнина, което му служи като щит. Въпреки това, ако имате някакви съмнения, потърсете професионален медицински съвет. Матката понякога може да бъде увредена и винаги е най–добре да бъдете прегледани от лекар, за да бъдете ви и бебето в безопасност.

Какви изследвания се правят, за да се види дали всичко е наред след травма на корема ви при бременност?
Ако са претърпели значителен удар или падане върху корема при бременност, посетете болница веднага. Вие ще бъдете прегледани, за да се провери дали вие и бебето сте добре. Пулсът на бебето ще бъдат наблюдаван и ще ви вземат кръвна проба за изследване на жизнените показатели. Ако произшествието е тежко, може да бъдете подложени на ренген или скенер, за да се провери за счупени кости. Вие може да бъдете помолени да остане за няколко часа за наблюдение или дори за цяла нощ, така че лекарите да се уверят, че с бебето сте добре. Някои наранявания може да отнемат време, за да се проявят.

Предупредителни симптоми или признаци
Дори ако сте посетили вече болница или сте се видели вашия лекар, по–долу са някои симптоми, за които трябва да следите и ако откриете някоя от тях, да се свържете с вашия доктор или да посетите болницата веднага:
– Кървене от влагалището
– Маточни контракции или родилни болки
– Силна коремна болка
– Чувство на слабост или замаяност
– Недостиг на въздух
– Намалено движение на плода

Ние не винаги можем да предотвратим падане или удар в корема, но винаги трябва да имаме едно на ум и да сме особено внимателни, за да се опитаме да избегнем баналните инциденти поне. Когато сте бременна, винаги бъдете особено бдителна и грижлива по отношение на шанса да се ударите или да паднете на корема си, запознайте се с предупредителните симптоми на тежка травма и не се колебайте да се свържете с лекар, ако имате някои от тях и се чувствате зле, защото така ще избегнете опасността и за вас и за бебето ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Гонорея

Previous article

Болки в Кръста при Ранна Бременност

Next article