Промени в Първи Триместър на Бременността

Знаете ли какви промени може да настъпят през вашия първи триместър от бременността?
Появата на бебето е един от най–радостните мигове в живота на всяка жена, но преди това трябва да научите повече и да преминете през 9–те месеца промяна. Бременността е прекрасен момент с всичките очаквания, трепети, та дори и с малките несгоди. Хубаво е да сте информирани за промените, които ще се случат с вас през този период, за да сте подготвени психически и да не се стресирате излишно. Знаейки какво може да очаквате през вашия първи триместър от бременността, ще ви помогне да се приготвите за сюблимния момент с увереност и спокойствие. В настоящата статия ще ви запознаем с промените през първи триместър, а впоследствие ще ви предложим информация и за останалите два триместъра от бременността.

промени в първи триместър на бременността

Какви промени в тялото да очаквате по време на първия триместър на бременността?
Всяка бременност е изключително различна, дори при една и съща жена. Някои жени сияят от добро здраве и жизненост през тези първи три месеца, а други се чувстват абсолютно изтощени и съсипани. Ето някои от промените, които можете очаквате, както и  какво означават те и за кои признаци за спешно допитване до вашия лекар трябва да следите.

Кървене. Около 25 % от бременните жени изпитват леко кървене по време на първия триместър. В началото на бременността лекото зацапване може да бъде знак, че оплоденият ембрион се имплантира в матката. Въпреки това, ако имате значително по количество кървене, спазми или остри болки в корема, се свържете незабавно с лекаря си. Това може да бъдат първи признаци на спонтанен аборт или извънматочна бременност (бременност, при която ембрионът неправилно се имплантира извън матката). Прочетете повече в специализираната статия – Кървене при Бременност.

Чувствителност на гърдите. Болките в гърдите са един от най–ранните признаци на бременност. Те са предизвикани от хормоналните промени, които  подготвят млечните ви канали за хранене на бебето и вероятно тази повишена чувствителност ще продължи през целия първи триместър. Носенето на по–стегнат поддържащ сутиен може да помогне да се почувствате по–удобно.

Запек. По време на бременността мускулните контракции, които обикновено движат храната през червата се забавя значително, заради по–високите нива на хормона прогестерон. В добавка допълнителното желязо, което вие ще получавате от пренаталните витамини, ще даде като страничен ефект също запек и газове, които могат да ви създават чувство за подутост през цялата ви бременност. Увеличаването на приема на фибри и пиенето на допълнително количество течности може да помогнат нещата да се движат по–гладко. Физическата активност също може да помогне. Ако запекът наистина ви дразни, говорете с вашия доктор за някакви леки слабителни, които са безопасни за употреба по време на бременност. Вижте Запек при Бременност.

Бяло течение. Нормално е от влагалището ви да изтича тънък, млечно бял секрет, наречен левкорея. Това се случва в началото на бременността. Можете да носите ежедневни превръзки, ако това ви кара да се чувствате по–комфортно, но не използвайте тампон, защото те може да вкарат микроби във влагалището ви. Ако течението е силно миришещо, зелено или жълто, се свържете с лекаря си незабавно. Подробна статия за Бяло Течение при Бременност.

Умора. Тялото ви работи усилено в този момент, за да подкрепи нарастващия плод, което може да ви кара да се чувствате по–изтощени от обикновено. Взимайте си почивка редовно. Също така се уверете, че получавате достатъчно желязо – твърде малкото количество може да доведе до анемия, което може да причини чувството на умора.

Хранителни глад и позиви към нетипична за вас храна. Вашите вкусове може да се променят драстично, докато сте бременна. Повече от 60 % от бременните жени изпитват глад за храна, която преди забременяването не са обичали да консумират. Дори да хапвате понякога нещо вкусно, но не толкова здравословно, това не е толкова голям проблем, ако обикновено ядете здравословна храна. Изключение е позивът за нетипични неща като ядене на глина, мръсотия, камъни и т.н. Ако имате този вид жажда, докладвайте незабавно на вашия лекар.

Често уриниране. Вашето бебе е все още доста малко, но матката ви се разраства и това оказва натиск върху пикочния ви мехур. Като резултат – може да чувствате, че постоянно трябва да ходите по малка нужда до тоалетна. Не спирайте да пиете течности обаче – тялото ви се нуждае от тях, но намаляването на кофеина, които стимулира пикочния мехур, особено преди лягане, може много да ви облекчи. Когато имате позив да пишкате, не дръжте в себе си обаче, колкото и малко да е количеството, което изпишквате. Прочетете Често Уриниране при Бременност.

Киселини. По време на бременността тялото ви произвежда по голямо количество от хормона прогестерон, който успокоява гладките мускули – включително мускула във форма на пръстен в долната част на хранопровода, който обикновено държи киселините от обработката на храната в стомаха. Тази мускулна релаксация може да доведе до киселинен рефлукс, иначе известен просто като киселини. За да избегнете това, яжте по–често на по–малки хранения през деня, не лягайте веднага след ядене и избягвайте мазни, пикантни и киселинни храни като цитрусови плодове. Вижте подробна статия за Киселини при Бременност.

Промени в настроението. Засилената умора и хормоните промени може да ви поставят в един емоционален водовъртеж, който ще ви накара да се чувствате последователно въодушевени и съсипани, ексцентрини и ужасени. Ако се чувствате претоварени, опитайте се да намерите разбиране в лицето на някого – ако това не е вашият партньор, то може да е  приятел или друг член на семейството.

Сутрешно гадене. Гаденето е един от най–универсалните симптоми на бременност, което засяга до 85 % от бременните жени. То е резултат от хормоналните промени в тялото и може да продължи през целия първи триместър. За някои бременни жени гаденето минава леко, но при други денят  не може да започне без повръщане. Гаденето обикновено е най–лошо сутринта . За да успокоите чувството за гадене, се опитайте да се граните с малки порции, или избирайте закуски с  високо съдържание на протеини като бисквити, месо или сирене и чаша вода, пресен плодов сок или чай от джинджифил. Избягвайте всякакви храни, които ви правят проблеми на стомаха. Гаденето само по себе си не е притеснително, но ако то е много продължително или е тежко, може да повлияе на количеството на хранителните вещества, които получава вашето бебе, така че се обадете на вашия лекар, ако не може да спрете да повръщате. Научете повече в Гадене при Бременност.

Наддаване на тегло. Бременността е един от малкото пъти в живота на жената, когато наддаването на тегло се счита за нещо добро, но не бива да прекалявате. През първото тримесечие вие трябва да наддадете не повече от 3 килограма. Въпреки, че вие ,,носите допълнителен човек”, не трябва да робувате на пословицата „яж за двама.“ В първия триместър ви трябват едва 150 допълнителни калории на ден. Набавете си тези калории по здравословен начин, чрез добавяне на допълнителни плодове и зеленчуци, мляко, пълнозърнест хляб и постно месо към вашата диета. Не се тревожете много а прочетете статията Бременност и Килограми.

Има някои симптоми, които може да бъдат знак, че нещо  с бременността ви сериозно не е наред. Не чакайте вашето пренатално посещение за рутинна консултация, а потърсете вашия лекар веднага, ако имате: силна коремна болка, значително кървене, тежък световъртеж, бързо наддаване на тегло или прекалено малко наддаване на тегло.

Това бяха основните промени в първи триместър на бременността. Очаквайте и следващата статия в която ще разкажем за промените във втори триместър на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация