Прегледана и обновена на 10-03-2018

Знаете ли какви промени настъпват през вашия трети триместър от бременността?
Сега, когато сте достигнали третия триместър, вие сте вече на финала на вашата бременност. Тази част на бременността може да бъде най–голямото предизвикателство за вас. В тази статия ще научите какво да очаквате по време на третия триместър на бременността. Ще разберете кои симптоми и промени са нормални и кои от тях може да наложат спешна среща с вашия наблюдаващ лекар.

Какви промени в тялото си може да очаквате по време на трети триместър на бременността?
Болки в гърба. Допълнителното тегло прави сериозен натиск върху гърба ви, което го прави болезнен и напрегнат. Можете също така може да почувствате дискомфорт в таза и бедрата, понеже сухожилията ви започват да се разхлабват под влиянието на хормона еластин, който започва да се отделя в тялото ви, за да го подготвят за раждането. За облекчаване на налягането върху гърба ви, се старайте да заемате добра стойка. Седете прави и използвайте стол, който да осигурява добра опора за гърба. През нощта е добре да спите на една страна и да подлагате възглавница между краката си. Носете обувки с нисък ток, които са удобни и ортопедични. За облекчаване на болките, ако те са много силни, можете да вземете парацетамол, но само след като лекарят ви е разрешил. Вижте Болки в Гърба при Бременност.

промени в трети триместър на бременността

Кървене. Зацапването понякога може да бъде признак за сериозен проблем, включително плацента превия, отделяне на плацентата от маточната стена или преждевременно раждане. Свържете се с вашия доктор веднага щом забележите някакво кървене. Прочетете Кървене при Бременност.

Бракстън Хикс контракции. По време на трети триместър на бременността може да започнете да чувствате леки контракции, които имат цел  да подготвят матката за истинското раждане. Бракстън Хикс контракциите не са силни колкото истинските родилни контракции, но те могат много да приличат на родилните и може в крайна сметка да са мост към него. Една основна разлика е, че истински контракции постепенно се учестяват и стават много интензивни. Научете повече какво е Контракции.

Уголемяване на гърдите. До края на бременността гърдите ви ще се увеличат с поне два размера. Уверете се, че сутиените ви са подходящи за размера ви, така че гърба ви да не страда. Близо си момента на раждането можете да започнете да забелязвате жълтеникава течност, която да изтича от зърната ви. Това вещество, наречено коластра, ще храни бебето ви през първите няколко дни след раждането.

Бяло течение. Може да наблюдавате по–обилно вагинално течение през третия триместър. Близо си дата на термина може да забележите дори слабо кървене, примесено с течението. Това може да е вашата слузеста тапа, която запушва матката и пази плода от инфекции и това е знак, че шийката на матката е започнала да се разширява в подготовка за раждането. Ако имате внезапен прилив на течност, това може да означава, че водите ви са изтекли (въпреки че само около 8 % от бременните жени имат такова събитие преди контракциите да започнат). Свържете се с вашия доктор, колкото е възможно по скоро, след като са ви изтекли водите. Научете повече за Бяло Течение при Бременност.

Умора. Може да сте били много енергични през втория триместър на бременността, но сега през последния трети триместър на бременността вие вероятно ще сте все по–уморени. Носите допълнително тегло, събуждате се няколко пъти през нощта за тоалетна и се справяте с тревожността около процеса на раждането и появата на бебето. Яжте здравословна храна и редовно се упражнявайте. Когато се чувствате уморени, опитайте се да си поспите или поне да седнете и да се отпуснете за няколко минути.

Често уриниране. През трети триместър на бременността вашето бебе е по–голямо, главата на бебето може да оказва сериозен натиск върху пикочния ви мехур. Това допълнително налягане означава, че ще трябва да ходите до тоалетната по–често – включително няколко пъти всяка нощ. Може да откриете, че получавате изтичане на урина, когато кашляте, кихате, смеете се или се упражнявате. За да облекчите натиска и да предотвратите такова изтичане, отидете до тоалетна веднага, когато ви се прииска и да изпразвате пикочния си мехур напълно. Избягвайте да пиете течности точно преди лягане. Уведомете вашия лекар, ако имате болка или парене при уриниране. Те могат да бъдат признаци на инфекция на пикочните пътища. Вижте Често Уриниране при Бременност.

Киселини и запек. Те са причинени от допълнителното производството на хормона прогестерон, за което разказахме в предните две статии. За облекчаване на киселините, се опитайте да ядете по–често на по–малки порции през деня и  избягвайте мазни, пикантни и кисели храни. За запека увеличете приема на фибри и пийте допълнително течности. Говорете с вашия лекар за това какви лекарства може да бъдат безопасни за вас за се облекчаване на симптомите. В две отделни статии може да се запознаете с запек по време на бременност и киселини при бременност.

Хемороиди. Хемороидите са всъщност разширени вени около ануса. Посъветвайте се с вашия доктор дали можете да опитате някакви мехлеми за облекчаване на болките и сърбежа. Вижте Хемороиди при Бременност.

Недостиг на въздух. Тъй като матката се разширява, тя се издига нагоре, докато се позиционира точно под вашия гръден кош, оставяйки по–малко място на белите дробове да се разширяват. Това добавя натиск върху белите дробове и може да затрудни дишането ви.

Подуване. Вашите пръстени може да стават все по–стегнати през трети триместър на бременността и може също да забележите, че вашите глезените и лицето ви изглеждат много набъбнали. Лекото подуване е резултат от излишното задържане на течности. За да намалите отоци, поставете краката си на табуретка или друга по–висока подложка, когато седите и повдигайте краката си вечер на стената. Ако имате внезапна поява на оток обаче потърсете медицинска помощ веднага, тъй като той може да бъде знак за прееклампсия – опасно усложнение на бременността.

Наддаване на тегло. Наддаването на тегло през последния трети триместър на бременността трябва да бъде в рамките на 1/2 до 1 килограм седмично. До края на бременността е най–добре да сте наддали не повече от 15 килограма. Натрупаните килограми са съставени най–вече от теглото на бебето плюс плацентата, околоплодната течност, повишеното количество кръв и допълнителната гръдна тъкан. Ако бебето ви изглежда твърде малко или твърде голямо въз основа на размера на корема ви, лекарят ви ще направи ултразвук, за да проверите неговия растеж. Прочетете статията Килограми по Време на Бременност.

Кои симптоми могат да сигнализират, че нещо с бременността ви не е наред?
Някои от тези симптоми може да бъдат знак, че нещо не е наред с бременността. Не чакайте рутинната консилтация, а незабавно говорете за това с вашия лекар. Потърсете помощ веднага, ако имате: силна коремна болка или крампи, тежко гадене или повръщане, кървене, тежък световъртеж, болка или парене при уриниране, бързо наддаване на тегло.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Промени във Втори Триместър на Бременността

Previous article

Какво Представляват Контракциите

Next article