Прегледана и обновена на 10-03-2018

Знаете ли какви промени настъпват през вашия трети триместър от бременността?
Сега, когато сте достигнали третия триместър, вие сте вече на финала на вашата бременност. Тази част на бременността може да бъде най–голямото предизвикателство за вас. В тази статия ще научите какво да очаквате по време на третия триместър на бременността. Ще разберете кои симптоми и промени са нормални и кои от тях може да наложат спешна среща с вашия наблюдаващ лекар.

Какви промени в тялото си може да очаквате по време на трети триместър на бременността?
Болки в гърба. Допълнителното тегло прави сериозен натиск върху гърба ви, което го прави болезнен и напрегнат. Можете също така може да почувствате дискомфорт в таза и бедрата, понеже сухожилията ви започват да се разхлабват под влиянието на хормона еластин, който започва да се отделя в тялото ви, за да го подготвят за раждането. За облекчаване на налягането върху гърба ви, се старайте да заемате добра стойка. Седете прави и използвайте стол, който да осигурява добра опора за гърба. През нощта е добре да спите на една страна и да подлагате възглавница между краката си. Носете обувки с нисък ток, които са удобни и ортопедични. За облекчаване на болките, ако те са много силни, можете да вземете парацетамол, но само след като лекарят ви е разрешил. Вижте Болки в Гърба при Бременност.

промени в трети триместър на бременността

Кървене. Зацапването понякога може да бъде признак за сериозен проблем, включително плацента превия, отделяне на плацентата от маточната стена или преждевременно раждане. Свържете се с вашия доктор веднага щом забележите някакво кървене. Прочетете Кървене при Бременност.

Бракстън Хикс контракции. По време на трети триместър на бременността може да започнете да чувствате леки контракции, които имат цел  да подготвят матката за истинското раждане. Бракстън Хикс контракциите не са силни колкото истинските родилни контракции, но те могат много да приличат на родилните и може в крайна сметка да са мост към него. Една основна разлика е, че истински контракции постепенно се учестяват и стават много интензивни. Научете повече какво е Контракции.

Уголемяване на гърдите. До края на бременността гърдите ви ще се увеличат с поне два размера. Уверете се, че сутиените ви са подходящи за размера ви, така че гърба ви да не страда. Близо си момента на раждането можете да започнете да