Какво Представляват Контракциите

Голяма част от жените които са бременни за първи път се питат – Какво представляват контракциите?
Без значение на какъв етап от вашата бременност се намирате, вие вероятно мислите ужасно много за края й – как ще протече раждането, колко ще ви боли, как ще се чувствате, добре ли ще бъде бебето ви. Сигурно сте чули от вече раждали жени, че най-болезненото в целия процес на раждането са контракциите? Може би се питате какво представляват контракциите? Как да ги познаете? Ще се опитаме да ви отговорим възможно най-кратно и изчерпателно.

Можете да чувствате едно неприятно стягане и втвърдяване на корема ви през цялата си бременност, тъй като тялото ви започва да се подготвя поетапно за моментът на раждането. Точно това представляват подготвителните контракции, с помощта на които тялото се упражнява за големия финал. Реалните контракции вече са силни и експулсивни стягания и отпускания на маточната мускулатура, които са начина за тялото ви да избута бебето навън. Маточните контракции поставят бебето в положение за раждане и да му помагат да напредне стремително през родовия канал.

какво представляват контракциите

Какво представляват контракциите по време на раждане или така казано това са родилните контракции?! Те показват стартиране на процеса на раждането и се усещат като едно некомфортно стягане и втвърдяване на корема, те бавно стават по-силни и по-интензивни на по-кратък интервал от време. Те се усещат като много силни и непоносими менструални болки, заедно с което ще имате чувство, че ви се ходи много и по голяма нужда, а реално не е така. Контракциите изтласкват бебето. Благодарение на контракциите – едно бебе, което обикновено е с тегло 2,5 – 3,8 кг, успява да премине през толкова малък и тесен отвор, какъвто е родовия канал. Много често, особено след естествено вагинално раждане, вие ще си дадете сметка, че това, през което сте преминали, е било най-голямото предизвикателство за тялото ви и което вероятно ще си остане като единствено такова, освен ако не родите отново след това.

Ако това е първата ви бременност, може да ви отнеме повече време, за да може тялото ви да се повлияе от контракциите и да изтласка бебето на бял свят. Цялото раждане вероятно ще трае повече от няколко часа, или дори повече от едно денонощие. Последващите ви бременности може да включват много по-кратък период на раждането. Второто и третото бебе обикновено се раждат на половина по-бързо от първото. Тялото на майката е преминало през процеса на раждането преди и помни всичко около него, така че то ще реагира по-бързо при следващите раждания.

Болят ли много контракциите?
Това зависи от много фактори: как е разположено вашето бебе в матката ви, каква е вашата позиция през време на раждането и какъв е вашият собствен праг на търпимост към болка. Някои жени изпитват много болка още по време на т.нар подготвителни  контракции, известни като Бракстън Хикс контракции, докато други дори не осъзнават, че раждането им е започнало, понеже те просто чувстват малко спазми или болки в кръста. Можете да намалите дискомфорта като опитвате различни позиции на тялото си – на четири крака, по гръб, на една страна, седнете в топла вана или вземете горещ душ, или използвайте седативи за болка чрез епидурална упойка или спинална упойка. Ако си мислите постоянно за това още преди да сте започнали реално да раждате, ще вгорчите живота си и този на околните ви с вашата изнервеност и депресивност. Наслаждавайте се на миговете ви до раждането ви, почивайте си и събирайте сили, защото след като бебето се появи, няма да имате време за доста неща, а ще трябва да се посветите изцяло на малкото същество, което е безпомощно и ще има нужда от вашата отдаденост и любов.

Не се страхувайте, просто си мислете, че всичко е за един миг и после ще е само един неприятен спомен. Дори вашите контракции да са много неприятни или ужасно болезнено, не забравяйте, че нещо невероятно ще дойде след тях. И това прави цялата болка от контракциите и раждането да си заслужава много!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация