Трихомониаза

В тази статия ще разберете: Какво e трихомониаза? Какви са нейните симптоми, причини, усложнения и разбира се лечение на трихомониаза.

Какво e трихомониаза?
Трихомониазата е полово предавана инфекция, която се причинява от паразит. При жените трихомониазата може да предизвика зловонно вагинално течение, генитален сърбеж и болезнено уриниране. Мъже, които имат трихомониаза, обикновено нямат симптоми, което прави и предаването на инфекцията по–лесно. Бременните жени, които имат трихомониаза – може да бъдат с повишен риск от преждевременно раждане на бебето. За да се предпазите и предотврати повторно заразяване с паразита, който причинява трихомониазата, трябва да бъдат лекувани и двамата партньори. Най–честите способи за лечение на трихомониазата включва приемане на перорални медикаменти с основна съставка метронидазол (например Флажил). Можете да намалите риска от инфекция като използвате всеки път правилно презерватив, когато правите секс.

трихомониаза

Симптоми на трихомониаза
Много голяма част от жените и повечето мъже с трихомониаза нямат изявени симптоми поне не отначалото на разболяването. Най–честите признаци и симптоми за жените с трихомониаза включват:
– Изобилно и зловонно вагинално течение, което може да бъде бяло, сиво, жълто или зелено на цвят.
– Генитално зачервяване, парене и сърбеж
– Болка при уриниране или полов акт

Трихомониазата изключително рядко причинява симптоми при мъжете. Когато мъжете все пак имат признаци и симптоми, те могат да включват:
– Дразнене вътре в пениса
– Парене при уриниране или след еякулация
– Воднисто течение от пениса

Кога трябва да отидете на лекар?
Посетете вашия лекар, ако имате неприятно на миризма вагинално течение или ако усещате болка при уриниране или полов акт. Причините може да са много и е важно да се изясни естеството на проблема ви, за да се приложи адекватно решение, преди проблемът да се е задълбочил.

Причини за трихомониаза
Трихомониазата се причинява от едноклетъчен протозоен малки паразит, който се разпространява между хората по време на полов акт. Инкубационният период между експозицията и инфекцията все още не е неизвестен, но се смята, че има диапазон от 5  до 28 дни.

Какви са рисковите фактори за разболяване с трихомониаза?
Рисковите фактори за заразяване с трихомониаза може да включват:
– Множество сексуални партньори
– Медицинска история на други полово предавани инфекции
– Предишно боледуване с трихомониаза
– Секс без презерватив

Какви са най–честите усложнения?
Бременни жени, които имат трихомониаза може да:
– Родят преждевременно
– Имат бебе с много ниско тегло при раждане
– Предадат инфекцията на бебето при естествено раждане, тъй като то преминава през родилния канал

Според проучванията – трихомониазата също изглежда, че прави по–лесно при жените да се заразят с ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Как се диагностицира трихомониазата?
След като се направи микроскопско изследване на проба от вагинална течност за жените или урина за мъжете, може да се потвърди диагнозата на трихомониаза. Днес в чужбина все по–често се използват по–модерни начини за диагностициране на трихомониазата като бързи антиген тестове например.

Какво е лечението за трихомониазата?
Най–честите способи за лечение на трихомониазата, дори за бременните жени, е прием на хапчета с основна съставка метронидазол или тинидазол. Вие и вашият партньор ще трябва да се лекувате едновременно. Задължително трябва да се избягват сексуалните контакти, докато инфекцията е напълно излекувана, което може да отнеме около една седмица и повече. Също не трябва да пиете алкохол за поне 24 часа след като поемете медикамент с метронидазол или 72 часа след такъв с тинидазол, защото иначе може да получите силно гадене и повръщане.

Каква е най–добрата превенция срещу разболяване с трихомониаза?
Както и при другите полово предавани инфекции, единственият начин да се предотврати заразяване с трихомониаза, е да се въздържате от секс. Това обаче не е възможно, ако сте нормално развит човек с нормални физически и психически нужди, така че, за да намалите риска, просто при всеки полов контакт трябва да използвате презервативи правилно. Ако имате и най–малкото съмнение, че може да сте се заразили с трихомониаза, потърсете мнението на специалист, който да ви постави диагноза на време.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация