Резус Фактор

Какво е Резус Фактор?
Резус (Rh) фактор е наследствен протеин намиращ се в кръвта или по точно казано на повърхността на червените кръвни клетки в кръвта на човек. Кръвта на всеки човек спада към един от четирите основни типа: A, B, AB или 0 кръвна група. Кръвните видове се определят от вида на антигените на кръвните клетки. Антигените са протеини на повърхността на кръвните клетки, които могат да причинят отговор от страна на имунната система. Резус факторът е вид протеин по повърхността на червените кръвни клетки в кръвта. Повечето хора, които имат резус фактор ги определят с резус положителен, а тези, които не разполагат с резус фактор ги определят с резус отрицателен.

Как да разбера дали съм с резус фактор отрицателен или резус фактор положителен?
резус фактор

Прави се стандартно кръвно изследване. Като част от пренаталната грижа при бъдещите майки ще бъдат направени задължителни кръвни тестове, за да се разбере вашия тип кръвна група. Ако в кръвта ви липсва резус антиген, тя се нарича резус отрицателен, но ако има антиген – тя се нарича резус положителен. Когато майката е резус отрицателен, а бащата е резус положителен, плодът може да наследи резус факторът от бащата. Това прави плода резус положителен също. Когато кръвта на плода има резус фактор и кръвта на майката също –  не могат да възникнат проблеми.

Какво може да се случи, ако вие сте резус отрицателен и сте бременна?
Ако сте резус отрицателен, вие можете да развиете антитела срещу резус положителен на бебето. Ако една малка част от кръвта на бебето се смеси с вашата кръв, което често се случва, тялото ви може да реагира така сякаш вашият организъм е алергичен към бебето. Тялото ви може да произведе антитела срещу резус антигените в кръвта на бебето. Това означава, че вие ще станете чувствителни към бебето и тези антитела могат да преминат отвъд плацентата и да атакуват кръвта на бебето. Те ще унищожат червените кръвни клетки на плода и това ще доведе до анемия – състояние, което се случва, когато кръвта е с нисък брой червени кръвни клетки. Това състояние се нарича хемолитична болест или хемолитична анемия. Тя може да стане достатъчно тежка, за да причини сериозно заболяване, увреждане на мозъка или дори до смърт на плода или новороденото скоро след раждането. Чувствителността може да се случи по всяко време, когато кръвта на плода се смеси с кръвта на майката. Това може да се случи, ако жена с резус фактор отрицателен е имала:
– Спонтанен аборт
– Индуциран аборт
– Извънматочна бременност
– Преливане на кръв

Как може да се предотврати проблемът отрицателен резус фактор при бременност?
Един кръвен тест може да покаже вашата кръвна група и резус фактор. Има специализирано изследване на кръвта, което може да покаже, ако резус отрицателен на жената е развила антитела към резус положителен на бебето. В някои случаи се прави инжектиране на резус имуноглобулин, който е кръвен продукт, който може да попречи на сенсибилизацията на резус отрицателен на майката.

Кога се използва Резус имуноглобулин?
Резус имуноглобулин се използва при бременност и дори след раждането:
– Ако една бременна жена с резус фактор отрицателна кръв не е била чувствителна към резуса на бебето, лекарят може да предложи тя да получи такъв имунослобулин около 28–та седмица на бременността, за да предотврати сенсибилизацията през останалата част от бременността.
– Лечението с резус имунослобулин е добро не само за конкретната бременност, а и за всяка бременност и раждане на дете с резус положителен от същата майка.
– Жените с резус отрицателен трябва да получат такъв имуноглобулин след всеки спонтанен аборт, извънматочна бременност, лечение или предизвикан аборт, за да се предотврати възможността за разработването на антитела в организма на майката, които ще атакуват бъдещите бебета с резус положителен.

Какво става, ако вече веднъж жената е развила такива антитела срещу кръвта на бебето?
Веднъж една жена да развие антитела, лечението с резус имуноглобулин не може да помогне. Майка, на която вече резус факторът е сензибилизиран ще бъде проверявана по време на бременността си редовно, за да се види дали плодът се развива нормално. Бебето може да бъде родено навреме с последващо преливане на кръв за бебето, която ще замени атакуваните червени кръвни клетки със здрава кръв. В по–тежките случаи бебето може да се роди по–рано или да му се прелива кръв още, докато е в матката на майката, за да се предотврати анемия и фатални усложнения. В България от скоро се прави тази процедура с голям успех и опасността за нероденото бебе се свежда до минимум.

Колко често се среща резус фактор отрицателен?
Повече от 85 % от хората са с резус фактор положителен. Резус факторът не влияе на общото здраве на човека. Проблемите могат да възникнат по време на бременност, когато кръвта на бебето има резус фактор, а кръвта на майката не, обаче проблемите днес може да бъдат предотвратени в повечето случаи с медикамент, наречен имуноглобулин и подходящо и стриктно наблюдение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация