Гонорея

Какво е Гонорея?
Гонореята – или още позната като трипер, е заразна болест, предавана най–често чрез сексуален контакт от заразен човек. Гонореята се разпространява чрез контакт със заразени телесни течности, така че бременната жена може да предаде инфекцията на новороденото си дете дори при раждането. И двата пола не са застраховани, защото и мъжете и жените може да се заразят с болестта. Инфекцията се разпространява лесно и най–често се среща при хора, които имат много сексуални партньори.

Причини за гонорея
Гонореята се причинява от една бактерия наречена Neisseria gonorrhoeae. Тя може да расте и да се размножава лесно в лигавицата на тялото. Гонорейните бактерии могат да растат в топлите влажни зони на репродуктивния тракт включително шийката на матката, матката, фалопиевите тръби при жените и в уретрата при жените и мъжете. Бактериите също така лесно могат да се развиват и в устата, гърлото и ануса на човек

гонорея

Колко често е срещано заболяването гонорея?
Гонорея е често срещано инфекциозно заболяване в световен мащаб. В последните години сексуално активните тийнейджъри има един от най–високите проценти на отчетен брой инфекции.

Как да разбера дали имам гонорея?
Не всички хора, заразени с гонорея имат симптоми, затова може и да не разберат кога да потърсят лечение. Когато симптомите се появяват – често в рамките на 2 до 10 дни след излагане на заразата, но това може да отнеме и до 30 дни.

Симптоми на гонореята при жените:
– Зеленикав, жълт или белезникав секрет от влагалището
– Болки в долната част на корема или таза
– Парене при уриниране
– Конюнктивит
– Кървене между периодите
– Зацапване след полов акт
– Подуване на вулвата
– Парене в гърлото, поради орален секс
– Подути лимфни възли в гърлото, поради орален секс

При някои жени симптомите са толкова леки, че те остават незабелязани. Много жени с влагалищно течение поради гонорея мислят, че имат обикновена бактериална инфекция и се самолекуват с неподходящи медикаменти. Вагиналното течение може да бъде признак за редица различни проблеми, така че е най–добре винаги да търсите съвет от лекар, за да гарантира правилното диагностициране и лечение.

Симптоми на гонорея при мъжете:
– Зеленикав, жълт или белезникав секрет от пениса
– Парене при уриниране
– Парене в гърлото поради орален секс
– Болезнени или подути тестисите
– Подути лимфни възли в гърлото поради орален секс

При мъжете симптомите обикновено се появяват от 2 до 14 дни след инфекцията.

Как се диагностицира гонореята?
За да диагностицира гонорея, вашият лекар ще използва тампон, за да вземе проба на течността от уретрата при мъжете или от шийката на матката при жените. Пробата ще бъде изпратена за лабораторен анализ. Също може да се наложи да дадете гърлен или  анален секрет, за да видите дали инфекцията е в гърлото или ануса. Може да се наложи да изчакате няколко дни, за да бъдат готови резултатите от вашите тестове.

Гонореята и хламидията – друга често срещана полово предавана болест, често се срещат заедно, така че може да бъдете тествани и лекувани и за двете.

Може ли да се излекува гонореята?
Да. Гонореята могат да бъде напълно излекувана.

Лечение на гонорея
За да излекува инфекцията на гонорея, вашият лекар ще ви назначи устен или инжекционен антибиотик. Вашият партньор трябва да бъде лекуван по едно и също време, за да се предотврати опасността от повторно заразяване на болестта. Важно е да се вземат всичките предвидени антибиотици, дори ако се чувствате по–добре. Кажете на хората, с които сте имали сексуален контакт наскоро, че сте заразени. Това е важно, защото гонореята може да няма симптоми. Не правете секс преди да сте завършили напълно курса си на лечение. Винаги използвайте презерватив, когато правите секс.

Какво става, ако гонореята не се лекува?
Нелекуваната гонорея може да предизвика сериозни и постоянни проблеми и при жените и при мъжете. При жените, може да има усложнения като тазова възпалителна болест, която може да навреди на маточните тръби или дори да доведе до безплодие. Нелекуваната гонорейна инфекция може да повиши риска от извънматочна бременност – състояние, при което оплодената яйцеклетка се развива извън матката. Това е опасно състояние за майката и бебето. При мъжете гонореята може да доведе до епидидимит, болезнено състояние на тестисите, което може да доведе до безплодие. Без незабавно лечение гонореята също може да повлияе на простатата и може да доведе до белези вътре уретрата, което прави трудно уринирането.

Гонореята може да разпространи и в кръвта или ставите. Това усложнение може да бъде опасно за живота. Също така хората с гонорея по–лесно може да се заразят ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Как влияе гонореята при бременност и раждане?
Гонореята при бременност може да доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Заразената майка може да предаде инфекцията на невръстното си бебе, докато то преминава през родилния канал по време на раждането. Това може да предизвика слепота, други инфекции или животозастрашаваща кръвна инфекция на бебето. Лечение на гонореята, веднага след като тя е открита при бременни жени ще намали риска от тези усложнения. Бременните жени с гонорея трябва незабавно да се консултират с доктор за подходящите лекарства.

Как може да се предотврати инфекция с гонорея?
За да намалите риска от заразяване с гонорея:
– Използвайте презервативи правилно, всеки път, когато правите секс.
– Ограничете броя на сексуалните си партньори.
– Практикувайте сексуално въздържание или ограничете сексуалните си контакти до един неинфектиран и сигурен партньор.
– Ако мислите, че сте заразени, избягвайте сексуални контакти и отидете незабавно на лекар.

Гениталните симптоми като отделяне на течение по време на уриниране или необичайни болки или обрив трябва да бъдат сигнал да спрете да правите секс и да се консултирате с доктор незабавно. Ако при вас е доказано, че имате гонорея и ви е назначено лечение, вие трябва да уведомите всичките си последни сексуални партньори, така че те да могат да реагират и да отидете при доктор за диагностика и лечение на гонорея (трипер).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).