Здраве

Цистит Симптоми

Обновена: 26-01-2017

Човек трябва да познава своето тяло, защото то му предава много важна информация за здравословното му състояние. В тази статия ще научите повече за различните цистит симптоми и как да ги различавате, ако желаете да научите повече за това какво е цистит, то вижте предходна наша статия – Цистит.

Циститът по своята същност е възпаление на пикочния мехур, причинено от бактериална или вирусна инфекция. Циститът в днешно време е много често срещан проблем. Циститът също е познат като инфекция на пикочния мехур или инфекция на пикочните пътища. Циститът може да се появи и при мъжете и децата, но най–често се появява при жените. Това може да се дължи на по–кратък пикочен канал при жените, което улеснява инфекцията да влезе в тялото отвън. Близо 20 процента от жените са страдали поне един  път от цистит в живота си. Веднъж заразени, почти в 80 % от случаите оплакванията периодично се повтарят. Ако циститът не се лекува навреме, инфекцията може да се разпространи към бъбреците, което представлява сериозен риск за здравето на човек.

В какво се изразяват различните симптоми на цистит?
Общите симптоми на цистит обикновено включват:
– Постоянна нужда за уриниране
– Често уриниране
– Болезнено парене при уриниране
– Урина, която е тъмна, мътна или силно миришеща
– Урината примесена с кръв
– Болка в таза
– Налягане в долната част на корема
– Температура

цистит симптоми При децата нощното напикаване може да е признак за цистит. Ако нощното напикаване възниква през нощта и през деня и е поне веднъж в седмицата, то може да бъде свързано с цистит и е добре да се обърнете към лекар специалист. Децата също могат да страдат от обща умора и слабост, ако имат цистит. Бебета с инфекции на пикочните пътища са склонни да загубят апетита си и могат да страдат от диария или повръщане.

В напреднала възраст циститът също може да бъде придружен от летаргия, объркване, умора и температура. В случай, че страдате от втрисане, висока температура, гадене, повръщане и остра болка в гърба или отстрани, свържете с вашия лекар веднага. Говорете с вашия лекар, ако това е повтаряща се инфекция, ако сте правили курс с  антибиотици за цистит и нямате облекчение, или, ако сте били диагностицирани с цистит в миналото.

Симптомите на цистит са много сходни с такива на няколко други заболявания. Например инфекции като гонорея, хламидия и млечница, или простатит и уретри.  Всички те имат същите симптоми като цистит. За да получите правилната диагноза и лечение, е задължително да посетите вашия лекар възможно най–рано.

Циститът обикновено не е причина за сериозно безпокойство, но изисква своевременно лечение, за да се предотврати възможността той да стане хроничен. Ако сте жена, която е имала цистит преди, вие задължително трябва да видите вашия лекар. Вие трябва да видите вашия лекар, ако симптомите са тежки или не започнете да се оправяте в рамките на няколко дни, получавате цистит често, или сте бременна.

Интерстициален цистит
Вие трябва да видите вашия лекар, ако имате дългосрочни или чести болки в таза и проблеми при уриниране, защото може да имате състояние, наречено интерстициален цистит. Това е състояние, което засяга предимно жени на средна възраст. За разлика от редовния цистит, тук няма очевидна инфекция в пикочния мехур и антибиотиците не помагат. Вашият лекар ще проведе общ физически преглед при които ще се опита да установи различни симптоми за това заболяване. Също така ще пусне изследване на урината, за да се определи естеството на инфекцията. В зависимост от вида на бактериите, който е отговорен за инфекцията – цистит, може да бъде предписан правилния курс на антибиотици за пълното цистит лечение.

Цистит Лечение

Предишна публикация

Цистит при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве
множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве