Здраве

Цистит Лечение

Обновена: 08-01-2017

Циститът по своята същност е неприятен, дразнещ и дори изнервящ. Знаем ли какво трябва да предприемем за успешно цистит лечение. Повече за това „какво е цистит“ може да прочетете в предходна наша статия Цистит.

Циститът, причинен от бактериална инфекция, най–обичайно се лекува с антибиотици.
Правилното и успешно цистит лечение включва:
Антибиотиците са на първа линия за лечение на цистит, причинен от бактерии. Кои лекарства се използват за лечение и за колко време зависи от цялостното ви здраве и  вида бактерии, открити в урината.

Когато инфекция се появи за първи път, симптомите често се подобряват значително в рамките на първите дни от антибиотичното лечение. Въпреки това най–вероятно ще трябва да вземате антибиотиците за три дни до една седмица в зависимост от тежестта на вашата инфекция. Без значение каква е продължителността на лечението, трябва да спазите целия курс с антибиотици, предписани от вашия лекар, за да си гарантирате, че инфекцията напълно ще се излекува.

цистит лечение Когато инфекцията се появява за втори или трети път, вашият личен лекар може да препоръча едно по–продължително цистит лечение с антибиотици или да ви насочи към лекар, който специализира в заболявания на пикочните пътища (уролог или нефролог) за оценка, за да видите дали някакви урологични аномалии не са причина за инфекцията. За някои жени еднократна доза антибиотик след полов акт може да бъде достатъчна

Жените след менопауза може да бъдат особено податливи на цистит. Като част от лечението, вашият лекар може да препоръча приложение на вагинален крем с естроген.

Лечението на цистита зависи от причината за инфекцията. Ако бактериална инфекция е причина за цистита има шанс с една обикновена антибиограма, вашият лекар да предпише курс на лечение с антибиотици и проблема да се реши много бързо. Жените обикновено реагират добре на три дневен курс с  антибиотици. Децата често изискват десетдневен курс, а мъжете – седем или десетдневен курс.

Може ли да използваме някакво алтернативно и природно средство за лечение на цистит?
Има много домашни средства за лечение на цистита, които са изтъквани като напълно ефективни, но вие трябва да имате предвид, че не всички от тях са били подложени на строги медицински тестове и много от твърденията не са подкрепени с научни доказателства. Консултирайте се с лекар специалист, ако искате да опитате някое от тези домашни средства за профилактика и лечение на цистита:
– Сокът от пресен спанак смесен с равно количество кокосова вода и приеман по два пъти на ден е отличен диуретик. Насърчаването на честото уриниране помага за естественото изхвърляне на инфекцията и може да ускори възстановяването.
– Сокът от листа на ряпа се пие всеки ден сутрин на гладно и това може да намали болезнените симптоми на цистит и лечението на инфекцията.
– Друго добро средство за домашно цистит лечение е приемането на вода, в която кипвате бамя два пъти на ден.
– Сокът от прясна краставица също е отличен за лечението на цистит. Сокът се смесва с една чаена лъжичка мед и действа като диуретик като трябва да се пие три пъти на ден в продължение на поне две седмици за най–добри резултати.
– Лимонът също е ефективен и е естествено лекарство за цистит. Една чаена лъжичка лимонов сок, варена с 200мл вода се оставя  да се охлади и се пие по една малка глътка през два часа. Лимоновият сок намалява болката и паренето при уриниране.
– Сандаловото масло, смесено с джинджифил е добро средство, но трябва да бъде взимано в малки количества. Можете да започнете с пет капки от тази смес и след това да увеличите до десет капки, след като сте сигурни, че нямате никакви странични реакции.

Каква диета е удачно и препоръчително да се спазва при цистит?
Докато страдате от обостряне на цистита, би било добре да избягвате твърда храна и да увеличите приема на течности. Пийте поне 2 литра вода дневно и увеличете приема на храни под формата на сокове, супи и кокосова вода.
Суровите зеленчукови сокове като сок от краставица и морковен сок (смесени с равни количества вода) може да се взимат на всеки 3 часа. Това трябва да продължи до три дни. След три дни на сокове можете да започнете плодова диета през следващите дни. След плодове постепенно може да въведете храни като  ядки, зеленчуци и семена. Уверете се, че избягвате твърде много сол и нишесте в храната си.

Как може да предотвратя проявата на цистит?
За да не се стигне до продължително цистит лечение следвайте някои прости правила за предотвратяване на цистит:
– Поддържайте добра хигиена. Дръжте областта на влагалището и уретрата чисти и сухи през цялото време и винаги се бършете отпред назад, за да се предотврати инфектиране на пикочните пътища.
– По време на менструацията, тампони са по–добра алтернатива от дамските превръзки. Превръзките може да събират бактерии и да поддържат влажна и топла среда, което насърчава развитието на инфекции. Просто се уверете, че сменявате тампоните си редовно.
– Носете бельо, който е направено от памук и дишаща материя.
– Тесните дрехи или дрехите, изработени от синтетичен материал не трябва да се носят прекалено дълго. Носенето на мокрите бански също могат да причинят цистит.
– Добре било да уринирате преди и след полов акт.
– Превенция за появата на цистит е да пиете много течности, за да насърчите редовното уриниране и естественото прочистване на пикочните пътища.

Забранени Храни при Бременност

Предишна публикация

Цистит Симптоми

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

хормонална терапия

Хормонална Терапия

Какво e хормонална терапия? Хормоналната терапия използва един единствен хормон или в някои случай повече хормони за ...
Здраве
селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси  включително когнитивната функция, за ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве