Прегледана и обновена на 08-01-2017

Знаете ли кои храни трябва да не приемате или ограничите при бременност т.е кои са вашите забранени храни при бременност?

Вие искате най–доброто за вашето бебе, заради това добавяте нарязаните плодове, за да подсилите зърнената си закуска, добавяте към салатите нахут и бадеми към десертите. Но знаете ли какви храни да избягвате по време на бременността? Важно е да разберете повече за всички забранени храни при бременност. Тази статия ще ви помогне да направите най–здравословния избор за вас и вашето бебе по време на бременността. Ако вече сте към края на вашата бременност то може да научите кои са всички Забранени храни при кърмене.

забранени храни при бременност

1. Избягвайте морски дарове, които са с по–високо съдържание на живак
Някои морски дарове могат да бъдат чудесен източник на протеини и така нашумелите напоследък омега–3 мастни киселини, които може да насърчат правилното развитие на мозъка и очите на бебето през бременността. Въпреки това някои риби и миди съдържат потенциално опасни нива на живак и затова трябва да ги добавите към вашия списък с забранени храни при бременност. Твърде много живак може да навреди на развитието на нервната система на нероденото бебе. Най–препоръчително за бременните жени е да избягват: Риба меч, Акула, Кралска скумрия. Кое е безопасно? Някои видове морски дарове съдържат малко живак и затова дори и да сте ги добавили в списъка ви с храни забранени при бременност може да си похапвате от време на време. Това са: Скариди, Сьомга, Полок, Сом, Аншоа, Пъстърва. Избягвайте сурови морски дарове, за да избегнете вредните бактерии или вируси в тях. Избягвайте и сурова риба. Примерите включват суши, сашими и сурови стриди или миди.

2. Избягвайте недостатъчно топлинно обработено месо, домашни птици и яйца
По време на цялата бременност вие сте с висок риск от бактериално хранително отравяне. Вашата реакция може да бъде много тежка, отколкото ако не сте бременна. Рядко хранителното отравяне засяга бебето. За да се предотвратите хранително бактериално отравяне от недостатъчно топлинно обработено месо и да не слагате месото във вашият списък с забранени храни при бременност то задължително трябва да:
– Обработвайте топлинно всички меса и домашни птици преди ядене.
– Варете месото –  То може да бъде източник на рядко, но потенциално сериозно хранително заболяване, известно като листериоза.
– Варете яйцата, докато жълтъците и белтъците са твърдо сварени. Суровите яйца могат да бъдат замърсен