Прегледана и обновена на 08-01-2017

Знаете ли кои храни трябва да не приемате или ограничите при бременност т.е кои са вашите забранени храни при бременност?

Вие искате най–доброто за вашето бебе, заради това добавяте нарязаните плодове, за да подсилите зърнената си закуска, добавяте към салатите нахут и бадеми към десертите. Но знаете ли какви храни да избягвате по време на бременността? Важно е да разберете повече за всички забранени храни при бременност. Тази статия ще ви помогне да направите най–здравословния избор за вас и вашето бебе по време на бременността. Ако вече сте към края на вашата бременност то може да научите кои са всички Забранени храни при кърмене.

забранени храни при бременност

1. Избягвайте морски дарове, които са с по–високо съдържание на живак
Някои морски дарове могат да бъдат чудесен източник на протеини и така нашумелите напоследък омега–3 мастни киселини, които може да насърчат правилното развитие на мозъка и очите на бебето през бременността. Въпреки това някои риби и миди съдържат потенциално опасни нива на живак и затова трябва да ги добавите към вашия списък с забранени храни при бременност. Твърде много живак може да навреди на развитието на нервната система на нероденото бебе. Най–препоръчително за бременните жени е да избягват: Риба меч, Акула, Кралска скумрия. Кое е безопасно? Някои видове морски дарове съдържат малко живак и затова дори и да сте ги добавили в списъка ви с храни забранени при бременност може да си похапвате от време на време. Това са: Скариди, Сьомга, Полок, Сом, Аншоа, Пъстърва. Избягвайте сурови морски дарове, за да избегнете вредните бактерии или вируси в тях. Избягвайте и сурова риба. Примерите включват суши, сашими и сурови стриди или миди.

2. Избягвайте недостатъчно топлинно обработено месо, домашни птици и яйца
По време на цялата бременност вие сте с висок риск от бактериално хранително отравяне. Вашата реакция може да бъде много тежка, отколкото ако не сте бременна. Рядко хранителното отравяне засяга бебето. За да се предотвратите хранително бактериално отравяне от недостатъчно топлинно обработено месо и да не слагате месото във вашият списък с забранени храни при бременност то задължително трябва да:
– Обработвайте топлинно всички меса и домашни птици преди ядене.
– Варете месото –  То може да бъде източник на рядко, но потенциално сериозно хранително заболяване, известно като листериоза.
– Варете яйцата, докато жълтъците и белтъците са твърдо сварени. Суровите яйца могат да бъдат замърсени с вредни бактерии. Избягвайте храни направени със сурови или частично варени яйца.

3. Избягвайте непастьоризирани храни
Много ниското съдържание на мазнини в млечните продукти – като обезмаслено мляко, сирене моцарела и изварата, може да бъде прекрасна част от вашата здравословна диета. Непастьоризираното мляко обаче не е така и затова трябва да го добавите във вашата хранителна кошница с забранени храни при бременност. Продукти с такова мляко може да доведат до хранително разстройство. Избягвайте меки сирена, като бри, фета и синьо сирене, освен ако те са ясно обозначени като пастьоризирани или направени с пастьоризирано мляко. Също така избягвайте непастьоризиран сок за пиене.

4. Избягвайте неизмити плодове и зеленчуци
За да се премахнат всякакви вредни бактерии, измивайте добре всички сурови плодове и зеленчуци. Избягвайте сурови кълнове от всякакъв вид–включително люцерна, детелина, репички, които също може да съдържат болестотворни бактерии. Не забравяйте да готвите зелето старателно.

5. Избягвайте кофеина
Кофеинът може да пресече плацентата и да влияе на сърдечната честота на вашето бебе. Необходими са допълнителни изследвания, но някои проучвания доказват, че приемането на твърде много кофеинови напитки при бременност може да е свързано с повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане в късна бременност. Поради потенциалните ефекти върху вашето развиващото се бебе лекарят ви може да препоръча ограничаване на количеството кофеин във вашата диета за по–малко от 200 милиграма на ден по време на бременност (тук става въпрос за шварц кафе, което е доста по слабо). Затова добавете кофеина към вашите забранени храни при бременност.

6. Избягвайте билков чай
Има малко данни за ефектите на определени билки върху развитието на бебета. Като резултат, избягвайте да пиете билков чай, освен ако вашия лекар не е казал, че е ОК. Има дори видове билков чай, предназначен специално за нуждите на бременните жени.

7. Избягвайте алкохола
ДА, Алкохола е считан за една от всички забранени храни при бременност. Една малка напитка вероятно няма да навреди на вашето бебе, но няма категорично доказано какво ниво на алкохол е безопасно по време на цялата бременност. Най–сигурният ход е да се избегне алкохолът изцяло. Разгледайте рисковете. Майките, които пият алкохол, имат по–висок риск от спонтанен аборт и мъртво раждане. Твърде много алкохол по време на бременност може да доведе до алкохол синдром на плода, което може да доведе до деформации на лицето, сърдечни дефекти и умствено изоставане. Дори умереното пиене може да повлияе на развитието на мозъка на бебето. Ако сте притеснени от алкохола, пиеше преди да знаете, че сте бременна или мислите, че имате нужда от помощ, за да спрете да пие, консултирайте се с вашия лекар за помощ и съвет как да се справите.

8. Фъстъци
Алергията към фъстъци е много тежка и не се преодолява. Добре е да премахнете консумирането на фъстъци не само през бременността, но и в кърмаческия период, особено, ако в семейството имате медицинска история на такава алергия. Ако в семейството имате анамнези на алергии е добре да не консумирате най–тежките алергени и да сте особено внимателни, за да си осигурите спокойствието, че сте направили най–доброто, за да родите здраво бебе! Ние ви съветваме за запишете с големи букви във вашия списък със забранени храни при бременност освен фъстъците и други алергенни храни, който не пасват на вашия организъм.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забранени Храни при Кърмене

Previous article

Цистит Лечение

Next article