Забранени Храни при Кърмене

Знаете ли кои храни трябва да не приемате при кърмене т.е кои са вашите забранени храни при кърмене?
Мнозина ще се съгласят, че кърменето е много полезно, но заедно с него също възникват редица ограничения. В настоящата статия ще говорим за няколко неща, които не трябва да консумирате, защото представляват опасност за напред за вашето дете. В предходна наша статия ние описахме кои са основните предимства от кърменето за бебето и майката, ако сте я пропуснали може да я прочетете – Предимства на Кърменето.

Предлагаме ви списък с 16 храни, които задължително трябва да се избягват при кърмене. Ето и кои са забранени храни при кърмене:

забранени храни при кърмене

1. Кафето е първата забранена храна при кърмене
Когато пиете кафе – част от кофеина се озовава в кърмата. Тъй като бебетата не са в състояние да усвояват кофеина бързо и ефективно като възрастните, това може да доведе до дразнене, нервност и безсъние. Решението е да намалите или да спрете кафето.

2. Шоколад
Бъдете с повишено внимание, ако консумирате шоколад през време на кърменето Точно както кафето,  шоколадът съдържа кофеин и може да причини възбудимост и нервност. Също може да раздразни крехкия бебешки стомах и да подбуди колики. Ето защо шоколадът го слагаме в кошницата с забранени храни при кърмене.

3. Цитрусови плодове
Някои съединения, открити в цитрусови плодове и сокове могат да раздразнят все още незрелия стомашен тракт, което води до нервност, повръщане и дори обрив под пелените при някои бебета. Ако намаляването на цитрусовите плодове ви притеснява или ви е трудно, ограничаването им може да се компенсира посредством богатите на витамини папая и манго.

4. Броколи
Консултантите по кърмене могат да кажат, че е бабина деветина, че яденето на броколи и карфиол води до раздразнение и газообразуване при бебетата. Все пак вие преценете дали да рискувате! Може да направите опит дали това ще доведе до газове при вашето новородено бебе и да прецените дали да прибавите и броколите към вашия списък с забранени храни при кърмене.

5. Алкохол
Една чаша вино с вечерята не бива да ви притеснява. Една напитка или по–малко на ден представлява малък риск за бебетата, за което са съгласни и експертите. Но ако вашите навици за пиене на алкохол попадат в умерена или тежка категория, е добре да потърсите помощ, защото алкохолът може да увреди трайно бебето ви. Нашия съвет е да не употребявате дори и чаша алкохол ако кърмите и веднага да го добавите към вашите забранени храни при кърмене.

6. Пикантни храни
Ако обичате много люто, може сами да откриете, че само щипка черен пипер е достатъчна, за да направи вашето новородено бебе раздразнително и нервно за часове. През този период препоръчваме ако вечерята в ресторант да не си поръчвате пикантни храни, дори да се допитате дали даденото ястие е по пикантно.

7. Чесън
Консумирането на храни, в които има чесън често води до аромат на чесън при кърмата (мирисът на чесън може да премине в млякото след около два часа след хранене). Някои бебета може да правят гримаси или да вдигат врява, ако открият странния аромат на чесън. За да не ядосвате вашето малко ангелче просто включете във вашия списък с забранени храни при кърмене и чесънът.

8. Фъстъци
Ако вие или другите членове на вашето семейство имат хранителни алергии – се отнесете с повишено внимание преди включването на фъстъчени продукти във вашата диета. Според Ла Лече Лига, ако имате фамилна анамнеза за алергия, трябва да бъдете особено внимателни за вашата диета и да избягвате познатите алергени, като фъстъците.

9. Пшеница
Ако изяде сандвич или  друго тестено изделие преди кърмене и това доведе до проява на такива симптоми при бебето като неутешим плач, очевидна болка или кървави изпражнения, това е ясен знак за алергия към глутенови храни. За да проверите за такава алергия или чувствителност, елиминирайте съдържащите глутен храни от вашата диета за 2 до 3 седмици. Ако вашето бебе има напредък с уталожване на симптомите, отидете на тест за алергии. Нашия съвет е да спрете въобще бялото брашно, защото научно е доказано, че новите сортове водят до затлъстяване. Какво толкова вместо с баници и питки, ще закусвате с плодове и чай.

10. Млечни продукти
Общоизвестен факт е, че много новородени бебета имат непоносимост към краве мляко. Но когато пиете мляко или ядете други млечни продукти (кисело мляко, сладолед и сирене), тези същите алергени минават през вашата кърма в бебето. Според някои лекарите симптомите на алергия или чувствителност към млечните продукти включват колики и повръщане, както и кървави нишки в акото и атопичен дерматит. За ваше спокойствие може да добавите млечните продукти във вашата продуктова кошница с забранени храни при кърмене.

11. Миди
Експертите са открили, че колкото по–силна е историята на семейството за определена хранителна алергия, толкова по–голям е рискът детето рано да покаже симптоми. С други думи, ако бащата на детето ви е с алергия към миди, но имате никакъв проблем със скариди и омари, е добре да не консумирате миди, докато кърмите.

12. Яйца
Алергиите към яйца (обикновено под формата на чувствителност към белтъка) са често срещани при новородените бебета. Но все пак яйцата се крият във всички видове храни, от хлебни изделия и сладкиши до сладолед, то може да бъде трудно да се определи, че алергията е точно от яйцето. Друга тактика за кърмещите майки, които подозират, че детето им има хранителна алергия към яйце, е да се премахнат всички подозрителни алергени от диетата си изцяло да 4 до 6 седмици. Запишете и яйцата във вашата хранителна кошница с забранени храни при кърмене.

13. Соя
Много деца, които имат млечна непоносимост също показват признаци на алергия към соята. Ако подозирате такава непоносимост, отнесете се внимателно към консумацията на соевите продукти и ги отнесете към другите забранени храни при кърмене.

14. Риба
Рибата не може да предизвика газове или нервност, но тъй като в нея има много живак, които може да попадне в майчиното мляко, тук важат същите правила за консумация на риба по време на бременност.

15. Мента
Да ментата е една от всички изброени тук забранени храни при кърмене, но защо това е така?! Може би обичате успокояващ чай от мента, но за съжаление, някои съединения в ментата може да намалят производството на кърма, особено ако пиете по големи количества по няколко пъти на ден, според билкарите –  ментовия чай често се използва като холистично лекарство, за да се спре производството на кърма, обикновено след отбиването на бебето.

16. Магданоз
Магданозът е другата билка, която може да намали млякото, ако се приема в големи количества. Ако ст