Предимства на Кърменето

Знаете ли кои са най–важните предимства на кърменето?
Майчиното мляко е уникален хранителен източник, който не може да се замени пълноценно с други хранителни продукти, включително храните за кърмачета. Въпреки че замърсителите от начина на живот могат да се натрупат в кърмата, предимствата на кърменето за бебето и майката са огромни.

Новородените бебета са крехки и податливи на болести, отчасти защото телата им все още не са напълно развити. Те трябва да бъдат лекувани с повишено внимание и с оглед пълноценното хранене. предимства на кърменето

Изкуствените храни за кърмачета, са в състояние да имитира някои от хранителните съставки на майчиното мляко, но формулата не може да замести кърмата, която постоянно променя своите хранителни вещества през периода на кърмене. Кърмата в крайна сметка е най–добрият източник на хранителни вещества за новороденото бебе. Ползите и различните предимства на кърменето са многобройни, но една от най съществените е че компонентите в кърмата помагат да защитите вашето бебе от инфекции и болести. Протеините и другите съставки в кърмата се усвояват по–лесно отколкото в готовата храна за бебета закупена от магазина.

Проучванията показват редица важни предимства на кърменето на новороденото бебе. Предимствата от кърменето са за бебето, майката и също така социални икономически ползи:

 • Кърмените деца са по–устойчиви на болести и инфекции в началото на живота, отколкото децата хранени с заместители.
 • Друго предимство на кърменото е че децата развиват по–малко редица заболявания в по–късния етап от своя живот, включително диабет, множествена склероза, болест на сърцето и рак преди 15–годишна възраст.
 • Майките, които кърмят, е по–малко вероятно да развият остеопороза в по–късен етап от живота си. Също така са в състояние да губят теглото, натрупано по време на бременността по–лесно и имат по–нисък риск от рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците.
 • Социални и икономически ползи от кърменето: тя е по–евтино, отколкото ако закупите готови храни и помага да се избегне закупуването на лекарства в по–късен етап от живота на бебето, защото кърмата помага на бебето да се пребори с болести и инфекции. В общи линии кърменето осигурява по–малко разходи в семейният бюджет.

1. Ползи и предимства на кърменето за детето в първите години от своя живот
предимства на кърменето за бебетоКърмата е уникална комбинация от хранителни вещества, необходими за здравето на детето, и не може да бъде дублирана от друга храна направена в лаборатория.Тя има редица здравословни предимства, които започват от раждането и продължава през целия живот на човек. Всъщност, голяма част от здравните проблеми при децата се срещат при такива които са сукали много малък период от време и след това са били отбити от своята майка. Колкото по–дълго бебето суче, толкова по–вероятно е детето да получи здравни ползи от кърменето.

Препоръчва се майките да кърмят най–малко през първата година от живота на детето и по възможност да продължи до 2–рата година. През първите шест месеца на бебето трябва да се храни изключително само с майчино мляко. През втората половина на първата година, може бавно въвеждане на други храни които да допълват кърменето. В повечето случай през първите 6 месеца бебето трябва да бъде хранено без намесата на вода, захар, сокове, или адаптирано мляко, освен ако няма конкретно заболяване и лекарите не посочват друго. Кърмата има перфектен баланс на хранителни вещества за бебето. Тя сама по себе си е достатъчно хранителна за първите шест месеца от живота на бебето.

Различни изследвания са показали, че кърменето увеличава имунитета на децата срещу болести и инфекции. Ето и някои от най–важните предимства на кърменето и майчината кърма:

 • Важно предимство на кърменето, е че то укрепва имунната система. По време на кърменето, майката предава антитела на детето, което помага на детето да се справи с заболявания и да помогне за подобряване на нормалната имунна реакция към някои ваксини.
 • Респираторно заболяване е по–често срещано сред изкуствено хранените деца. В действителност, анализ на различни изследвания стигна до заключението, че бебетата хранени с изкуствени храни са изправени пред трикратно по–голям риск да бъдат хоспитализирани с тежка дихателна инфекция, отколкото кърмените бебета.
 • Друго важно нещо от различните предимства на кърменето, е че заболяване като диарията е 3–4 пъти по–вероятно да се появи при бебета хранени с адаптирани млека.
 • Предимство на кърменето, е че то намалява вероятността от ушни инфекции. Ушните инфекции са една от основните причини децата да са подложени на антибиотици.
 • Например в Бразилия 14 пъти е по–вероятно бебето да умре ако е хранено с адаптирано мляко, в сравнение с децата хранени само с майчина кърма.
 • Изследователите са наблюдавали намаляване на вероятността от синдрома на внезапната детска смърт, при бебета хранени с майчина кърма.
 • Друга видима полза от кърменето може да бъде защита от алергии. Алергична реакция може да се случи значително по–рядко при кърмените деца. 132 проучвания за алергии и кърменето стигат до заключението, че кърменето защитава децата от алергии.

1.1 Ползи и предимства от кърменето за деца в по–късен етап от своя живот
Някои ползи от кърменето стават видими когато детето порасне. Сред предимства на кърменето видно от някои изследвания са:

 • Бебетата, които са кърмени по–дълго имат по–малко зъбен кариес през целия си живот.
 • Децата които са кърмени имат значително по–малко затлъстяване в детството. Изкуственото хранене е свързано с около 20 до 30% по–голяма вероятност, че детето ще стане с наднормено тегло.
 • Децата, които са кърмени през първите три месеца от живота си са 34% по–малко вероятно да развият до 18 годишна възраст, инсулинозависим диабет, отколкото децата, които са хранени с формула.
 • Едно от основните предимства на кърменето е че то може да намали риска от рак в детска възраст при деца под 15–годишна възраст. Хранени с адаптирано мляко деца са 8 пъти по–вероятно да развият рак, отколкото децата, които са били кърмени повече от шест месеца.
 • Хората които са били кърмени като бебета имат по–ниско кръвно налягане и по–малко сърдечни проблеми средно от тези, които са били хранени с адаптирано мляко.
 • Кърмените деца развиват по–малко психологически, поведенчески проблеми с напредване на възрастта.
 • В изследване на психологичните ползи от кърмата, един изследовател установява, че кърмените деца са по–зрели, уверени и сигурни във себе си.

предимства на кърменето за майката