Прегледана и обновена на 31-08-2016

Знаете ли кои са най–важните предимства на кърменето?
Майчиното мляко е уникален хранителен източник, който не може да се замени пълноценно с други хранителни продукти, включително храните за кърмачета. Въпреки че замърсителите от начина на живот могат да се натрупат в кърмата, предимствата на кърменето за бебето и майката са огромни.

Новородените бебета са крехки и податливи на болести, отчасти защото телата им все още не са напълно развити. Те трябва да бъдат лекувани с повишено внимание и с оглед пълноценното хранене.  предимства на кърменето

Изкуствените храни за кърмачета, са в състояние да имитира някои от хранителните съставки на майчиното мляко, но формулата не може да замести кърмата, която постоянно променя своите хранителни вещества през периода на кърмене. Кърмата в крайна сметка е най–добрият източник на хранителни вещества за новороденото бебе. Ползите и различните предимства на кърменето са многобройни, но една от най съществените е че компонентите в кърмата помагат да защитите вашето бебе от инфекции и болести. Протеините и другите съставки в кърмата се усвояват по–лесно отколкото в готовата храна за бебета закупена от магазина.

Проучванията показват редица важни предимства на кърменето на новороденото бебе. Предимствата от кърменето са за бебето, майката и също така социални икономически ползи:

 • Кърмените деца са по–устойчиви на болести и инфекции в началото на живота, отколкото децата хранени с заместители.
 • Друго предимство на кърменото е че децата развиват по–малко редица заболявания в по–късния етап от своя живот, включително диабет, множествена склероза, болест на сърцето и рак преди 15–годишна възраст.
 • Майките, които кърмят, е по–малко вероятно да развият остеопороза в по–късен етап от живота си. Също така са в състояние да губят теглото, натрупано по време на бременността по–лесно и имат по–нисък риск от рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците.
 • Социални и икономически ползи от кърменето: тя е по–евтино, отколкото ако закупите готови храни и помага да се избегне закупуването на лекарства в по–късен етап от живота на бебето, защото кърмата помага на бебето да се пребори с болести и инфекции. В общи линии кърменето осигурява по–малко разходи в семейният бюджет.

1. Ползи и предимства на кърменето за детето в първите години от своя живот
предимства на кърменето за бебето Кърмата е уникална комбинация от хранителни вещества, необходими за здравето на детето, и не може да бъде дублирана от друга храна направена в лаборатория.Тя има редица здравословни предимства, които започват от раждането и продължава през целия живот на човек. Всъщност, голяма част от здравните проблеми при децата се срещат при такива които са сукали много малък период от време и след това са били отбити от своята майка. Колкото по–дълго бебето суче, толкова по–вероятно е детето да получи здравни ползи от кърменето.

Препоръчва се майките да кърмят най–малко през първата година от живота на детето и по възможност да продължи до 2–рата година. През първите шест месеца на бебето трябва да се храни изключително само с майчино мляко. През втората половина на първата година, може бавно въвеждане на други храни които да допълват кърменето. В повечето случай през първите 6 месеца бебето трябва да бъде хранено без намесата на вода, захар, сокове, или адаптирано мляко, освен ако няма конкретно заболяване и лекарите не посочват друго. Кърмата има перфектен баланс на хранителни вещества за бебето. Тя сама по себе си е достатъчно хранителна за първите шест месеца от живота на бебето.

Различни изследвания са показали, че кърменето увеличава имунитета на децата срещу болести и инфекции. Ето и някои от най–важните предимства на кърменето и майчината кърма:

 • Важно предимство на кърменето, е че то укрепва имунната система. По време на кърменето, майката предава антитела на детето, което помага на детето да се справи с заболявания и да помогне за подобряване на нормалната имунна реакция към някои ваксини.
 • Респираторно заболяване е по–често срещано сред изкуствено хранените деца. В действителност, анализ на различни изследвания стигна до заключението, че бебетата хранени с изкуствени храни са изправени пред трикратно по–голям риск да бъдат хоспитализирани с тежка дихателна инфекция, отколкото кърмените бебета.
 • Друго важно нещо от различните предимства на кърменето, е че заболяване като диарията е 3–4 пъти по–вероятно да се появи при бебета хранени с адаптирани млека.
 • Предимство на кърменето, е че то намалява вероятността от ушни инфекции. Ушните инфекции са една от основните причини децата да са подложени на антибиотици.
 • Например в Бразилия 14 пъти е по–вероятно бебето да умре ако е хранено с адаптирано мляко, в сравнение с децата хранени само с майчина кърма.
 • Изследователите са наблюдавали намаляване на вероятността от синдрома на внезапната детска смърт, при бебета хранени с майчина кърма.
 • Друга видима полза от кърменето може да бъде защита от алергии. Алергична реакция може да се случи значително по–рядко при кърмените деца. 132 проучвания за алергии и кърменето стигат до заключението, че кърменето защитава децата от алергии.

1.1 Ползи и предимства от кърменето за деца в по–късен етап от своя живот
Някои ползи от кърменето стават видими когато детето порасне. Сред предимства на кърменето видно от някои изследвания са:

 • Бебетата, които са кърмени по–дълго имат по–малко зъбен кариес през целия си живот.
 • Децата които са кърмени имат значително по–малко затлъстяване в детството. Изкуственото хранене е свързано с около 20 до 30% по–голяма вероятност, че детето ще стане с наднормено тегло.
 • Децата, които са кърмени през първите три месеца от живота си са 34% по–малко вероятно да развият до 18 годишна възраст, инсулинозависим диабет, отколкото децата, които са хранени с формула.
 • Едно от основните предимства на кърменето е че то може да намали риска от рак в детска възраст при деца под 15–годишна възраст. Хранени с адаптирано мляко деца са 8 пъти по–вероятно да развият рак, отколкото децата, които са били кърмени повече от шест месеца.
 • Хората които са били кърмени като бебета имат по–ниско кръвно налягане и по–малко сърдечни проблеми средно от тези, които са били хранени с адаптирано мляко.
 • Кърмените деца развиват по–малко психологически, поведенчески проблеми с напредване на възрастта.
 • В изследване на психологичните ползи от кърмата, един изследовател установява, че кърмените деца са по–зрели, уверени и сигурни във себе си.

предимства на кърменето за майката 2. Ползи и предимства на кърменето за майката
Проучванията показват, че кърменето помага за подобряване на здравето на майките, както и на техните деца. Една жена израства физически и емоционално с отношенията, която тя образува с бебето си. Кърмата както помага на бебето, така помага и на майката. Например:

 • Кърменето помага на жената да свали натрупаното тегло от бременността. Майките горят много калории по време на кърмене, докато телата им произвеждат мляко. Теглото, придобит по време на бременност служи като източник на енергия за кърмене на бебето.
 • Едно от основните предимства на кърменето е че освобождава хормон в майката (окситоцин), които кара матката да се върне към нормалния си размер по–бързо.
 • Предимство на кърменето е че може да правите секс без предпазни мерки, защото когато една жена кърми бебето си, тя се предпазва от забременяване. Това е ефективно при 99% от жените.
 • Кърменето намалява риска за майката от развитие на остеопороза в по–късни години.
 • Важно е да се знае едно друго предимство или по–точно полза от кърменето, че жените които кърмят своите бебета около 2 години намалят шансовете за развитие на рак на гърдата с 24%.
 • Важно предимство на кърменето, е че жени които кърмят децата си е по–малко вероятно да развият рак на матката, ендометриума или рак на яйчниците.
 • В емоционалното здраве самото кърмене води до по–малко чувство на тревожност и по–силно чувство на връзка с бебето си. Връзката между майката и детето се корени във взаимодействията на кърменето. Това чувство определя здравето и психологическа основа за години напред между тях.
 • Една жена произвежда всички хранителни вещества, от които детето има нужди, което я прави по–уверена.

Както виждате различните предимства на кърменето на бебето са изключително много, така както за новороденото бебе, така и за майката. Важно е майката да знае предимствата на кърменето и че нейната кърма е най–доброто за нейното бебе. Българските асоциации препоръчват кърменето да е минимум до 2–та година след раждането на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Увеличаване на Сперматозоидите

Previous article

Причини за Извънматочна Бременност

Next article