Презерватив – Предимства и Недостатъци

*Статията има информационен характер и не е съвет за предприемане на действие

Знаем ли какви са предимствата и недостатъците от използването на презервативи?!
Презервативите са най–широко използваните средства за предпазване от нежелана бременност. Още от 400 години те са най–предпочитаният метод за практикуване на безопасен и защитен секс. По–долу ще се опитаме да ви очертаем плюсовете и минусите от употребата на презерватив, за да прецените вие дали ще ги използвате. Естествено усещането при секс без презерватив е много по–прекрасно и насладата от половия контакт е по–голяма, но все пак трябва да се вземат предвид рисковете и да се намери начин за преодоляване на дребните недостатъци с цел да си спестим много последващи главоболия. Минутите незащитено удоволствие може да ни костват след това дни и седмици на неприятни емоции и притеснения, които е можело много лесно да си спестим.

Предимства от използването на презервативи
– Първото и най–важно предимство на презервативът е надеждният защитен метод – Най–значимата полза от презервативи е защитата срещу нежелана бременност и смъртоносни полово предавани болести. Това е най–ефективният метод за контрацепция за предотвратяване на заразяване с ХИВ–инфекция, както и други полово предавани болести като херпес, гонорея и сифилис. За тези, които практикуват орален секс, презервативите са най–добрият начин да се предпазят от полово предавани болести.

презерватив – предимства и недостатъци

– Друго предимство при използването на презерватив, е че имате възможност да практикувате свободен и спокоен полов акт — Използването на презерватив ви държи далеч от тревогите от възможността да сте забременели и да се налага да бързате и да пиете от хапчетата за спешна контрацепция, които са много силни и нанасят доста негативни ефекти върху женския организъм като разстройват нормалния хормонален баланс. Ако не пиете противозачатъчни за контрол на раждаемостта, презервативите са най–лесният, както и най–евтиният контрацептивен метод, който можете да използвате с лекота.

По–добре да използвате презервативи, отколкото противозачатъчни хапчета — За разлика от строгия  режим, който трябва да следвате при приема на хапчета всеки ден, можете да използвате презервативите според вашите конкретни и моментни нужди. Противозачатъчните хапчета са ефективен метод за избягване на нежелана бременност, но презервативи служи с двойна цел. От една страна те са лесно достъпни, има ги навсякъде, а и не се изисква специално лекарско предписание, за да ги ползвате. Освен това те се предлагат в различни аромати, вкусове и форми, което увеличава в пъти сексуалното разнообразие, удоволствие и наслада.

– Не на последно място предимство е, че презервативът може лесно да се използва във всички форми на сексуален контакт, включително орален, анален и вагинален полов акт.

Недостатъци от използването на презервативи
Развалят общото сексуално настроение и ерекцията – някои мъже се оплакват, че след поставянето на презерватив настроение се опорочава и на тях им е много трудно да поддържат ерекцията си. Освен това прекъсването за намирането и поставянето на презерватив между любовната игра и същинския секс нарушава сексуалната последователността и понижава сексуалното удоволствие.

Латексова чувствителност – Хората, които са алергични към латекс, не трябва да използвате латексови презервативи. Вместо това те могат да използват презервативи, направени от полиуретан. Също така те трябва да се въздържат от използване на кремове, масажни масла или лосиони с латексовите презервативи, тъй като мазните неща може да разтворят латекса в рамките на няколко минути и да повредят презерватива.

Еднократна употреба — Друг недостатък на презервативите е, че те са за еднократна употреба. Презервативите са най–широко използваният метод за контрацепция обаче те може да се използват само веднъж.

Спермицидна чувствителност — Още един недостатък, свързан с употребата на презервативите е алергията към спермицидите, които са отговорни за смазването на презервативите. Ако имате обриви в гениталната област или някакъв вид дразнене след ползването на кондом, е добре да се консултирате с лекар, за да изясните защо се е получило това и дали нямате някаква алергия.

Улучването на точния презерватив – Магазините и аптеките са наводнени с различни марки и различни размери презервативи. Ако поставите грешен размер, има вероятност той да се изплъзне по време на полов акт. Така че изберете най–подходящият за вас размер, преди да направите бъркотия в спалнята.

След като се запознахте с предимствата и недостатъците от използването на презервативи, дали да правите секс със или без презерватив е ваше решение. Все пак всеки сам може да прецени дали си струва да рискува. Когато човек е по–млад, особено в началото на сексуалния си път, той е лекомислен и иска да се наслади с пълни шепи на новите сладости, но все пак е важно да се мисли отговорно по този въпрос, защото една непланирана бременност, която идва в неточен момент, или една полово предавана инфекция, може да донесат много физически и психически увреди и да променят бъдещето ви в недобра насока!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).