Здраве

Дамски Душ

Обновена: 06-02-2017

Какво е дамски душ?
Дамският душ на практиката означава измиване на вагината с вода или други течности. Вагиналните душове са достъпни, както под формата на готови разтвори в аптеките и супермаркетите, така и може да се направят вкъщи като се смеси вода с оцет, сода или йод.

Необходими ли са дамските душове?
Специалистите препоръчват на жените да избягват практиката за използване на дамски душове. Дамският душ може да наруши сериозно баланса на бактериите във влагалището и да променят нормалното pH на влагалището. Промените в състава на бактериите, които обичайно пребивават в рамките на влагалището може да доведе до повишен риск от вагинални заболявания като гъбични инфекции. Дамският душ също може да предизвика разпространението на вредни бактерии нагоре в репродуктивния тракт, ако инфекцията вече е във влагалището. Жените, които използват дамски душ, мислят, че го правят, защото така те ще имат редица ползи за здравето, като например почистване на влагалището, изплакване дълбоко на кръвта след менструален цикъл, избягване на неприятна миризма и предотвратяване на бременност или инфекции. Въпреки това тези очаквания са неверни и душът не е необходим за „почистване“ на влагалището. Също чрез него няма как да се  постигне защита срещу бременност или полово предавани болести.

дамски душ Може ли дамският душ бъде вреден за здравето?
Категорично – да! При някои жени, дамският душ може да доведе до развитие на инфекция чрез промяна на баланса на нормалните бактерии, които се намират във влагалището, както беше обсъдено по–горе. Рискът от бактериална вагиноза и полово предавани болести може да се увеличи значително вследствие редовната употреба на дущовете. Често страничен ефект е вагинално дразнене.

Какъв е най–добрият начин за почистване на влагалището?
Вагината произвежда слуз, която действа като естествен почистващ агент, който да отмие кръв, сперма и вагинално течение. Измиването от външната страна на вагината с мек сапун и вода е достатъчно  за постигане на една добра хигиена.

Може ли процедурата дамски душ да помогне за облекчаване на вагинално течение, миризма, болка, сърбеж или парене?
Необичайната вагинално миризма, течението или дискомфортът може да са сигнал за наличието на инфекция, а прилагането на душ за облекчаване на симптомите не само няма да избегне основните проблеми, а дори може да направи инфекцията по–лоша. Ако имате необичайна вагинална миризма или теченике, болка, парене или сърбеж, е важно да посетите вашия специалист за диагноза и лечение. Дамският душ преди посещение при лекар може да направи по–трудно да се диагностицира проблема и да се препоръча правилната терапия.

Може ли процедурата дамски душ след секс да ви предпази от бременност?
Не, дамският душ след секс не пречи на бременността и никога не трябва да се използва като метод за контрол на раждаемостта.

Дамският душ след секс може ли да предотврати заразяване с полово предавани болести?
Дамският душ след секс или по всяко друго време не може да има ефект в предотвратяване на заразяването с полово предавани инфекции.

Може ли използването на дамски душ да засегне плодовитостта или евентуална бременност?
Някои проучвания показват, че на жените, които използват дамски душ редовно, им отнема повече от средното време за забременяване, в сравнение с жени, които не използват въобще. Други изследвания показват, че дамският душ могат да навреди на маточните тръби и да доведе до риск от извънматочна бременност. При бременните жени дамският душ увеличава риска от преждевременно раждане.

Ако сте решили да ползвате дамски душ, по–добре се консултирайте със специалист, за да можете максимално да ограничите възможността за някакво неприятно усложнение.

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве