Прегледана и обновена на 06-02-2017

Знаем ли достатъчно за настоящата бременност и домашните ни любимци?
Бременни сте и споделяте дома си с куче или котка, или може би змия, птица,  гризач или други животни? Докато някои домашни любимци не трябва да ви притесняват, то има други, при които трябва да предприемете някои мерки по безопасност. Предлагаме ви най–новите съвети при налична бременност и домашни любимци в къщата:

Бременност и Куче
Според медицинските среди най–големият риск, свързан с кучета за бременните жени е възможността голямото куче да скочи на корема ви, докато сте в легнало положение или седнало на стол. Те също така препоръчват, ако имате куче, което прави това, да започнете обучение, за да се дисциплинира незабавно след като узнаете, че сте бременна. Докато сте бременна е подходящо да започнете подготовката на кучето си за новото бебе. Един добър старт в това е да се идентифицират поведенчески проблеми, да се проверят уменията за покорство и сръчност и да започнат стъпки за тяхното развиване във вашия домашен любимец.

бременност и домашни любимци

Бременност и Котка
Според центъра за контрол на заболяванията и превенция към Световната здравна организация – токсоплазмозата е основния проблем, когато става въпрос за отношенията между бременните жени и котките. Тази инфекция е доста сериозно заболяване, което може да доведе до вродени дефекти и спонтанни аборти при бременните жени. Дори и да са домашни любимци (животни), котки се заразяват с токсоплазмоза от яденето на замърсено сурово месо, птици, почва или мишки. Котките, които след това преминават през заразен стадий на инфекцията и я пренасят чрез техните изпражнения. Центърът за контрол препоръчва бременните жени да вземат следните предпазни мерки:
– Бременната жена трябва да избягва контакт с котешката тоалетна и котешки изпражнения като цяло. Ако няма никой друг, които да свърши тази работата, тогава тя трябва да не забравя да носи ръкавици и маска и да си мие ръцете старателно след завършване на процедурата по почистване на котката.
– Дръжте котките на закрито, за да се избегне тяхното евентуално поглъщане на заразена храна.
– Избягвайте контакта с бездомни котки.
– Хранете котките само консервирани или изсушени търговски котешки храни.
– Никога не ги хранете със сурова месо.
– Не въвеждайте нова котка в къщата си, която е била навън или може да е яла сурово месо по време на вашата бременност.
– Направете си контролно изследване за токсоплазмоза, ако сте бременна и имате котка, за да ви бъде спокойно и обсъдете това с вашия лекар при следене на бременността.

Бременност и Птички
Ако сте бременна, отглеждате някаква домашна птица и тя е в добро здраве – не трябва да се притеснявате от нищо по време на бременността ви. При констатиране на бременност, трябва да отведете птицата на ветеринарен лекар за проверка на състоянието й. Птиците могат да предават кампилобактер, салмонела, хламидия и някои други инфекции. Ако е възможно ангажирайте някой друг с почистването на кафеза, докато сте бременна и не забравяйте винаги да измивате ръцете си след като докосвате птицата или клетката й.

Змии, гущери, костенурки и други влечуги
Бременност и домашни любимци като гущери, змии, игуани, костенурки и други влечуги могат да представляват риск за вашата бременност и за вашето дете след раждането. Тези домашни любимци могат да пренасят салмонелни бактерии в изпражненията и излагане на това може да предизвика усложнения с вашата бременност. Малките деца до 5 годишна възраст не бива да имат наоколо такъв вид домашни любимци, защото имунната им система все още се развиват и ако бъдат изложени на салмонелни бактерии – това може да причини много тежки здравословни проблеми. Специалистите препоръчват всички влечуги и земноводни животни да бъдат премахнати от дома по време на бременността и докато детето достигне най–малко 5 годишна възраст. Ако решите да запазите все пак тези домашни любимци през бременността, предпазните мерки, които е добре да се вземат трябва да включват следното:
– Винаги измивайте ръцете си обилно със сапун и вода след докосване на домашните любимци или клетката им.
– Не позволявайте тези домашни любимци да са в кухнята или в близост до храната ви.
– Не почиствайте клетките им в кухненската мивка. Клетката трябва да се почистват на открито. Ако сте я чистили във ваната трябва да използвате белина за дезинфекция след това.
– Не позволяват домашни любимци да бродят свободно в къщата докато сте бременна.

Бременност и мишки, хамстери, лалугери и други гризачи
Световната здравна организация е издал доклад, че бременните жени не трябва да влизат в контакт с всякакъв вид гризачи като домашни любимци. Домашни любимци гризачи включват лалугер, хамстери, плъхове, мишки и морски свинчета. Въпреки че тези гризачи обикновено не носят вируса на лимфоцитен хориоменингит, те могат да предават болестта, особено ако те са носители. Този вид инфекция може да предизвика спонтанен аборт и тежки вродени дефекти. Специалистите предупреждават, че домашни любимци гризачи трябва да бъдат отстранени от дома по време на бременността или да се съхраняват в отделна част от дома и някой друг трябва да се грижи за тях.

Във ферма
Ако живеете във ферма или в контакт с животни –  има някои предпазни мерки, които трябва да вземете. Селскостопанските животни могат да пренасят листерия, салмонела, кампилобактер и криптоспориди. Избягвайте участващите, където се хранят животните и  където се обработват мъртвородените животни и не забравяйте винаги да измивате ръцете си след контакт с животните или тяхното жизнено пространство.

Има предпазни мерки, които трябва да се вземат с почти всеки домашен любимец. За да избегнете проблеми при бременност и домашни любимци, е най–добре да се информирате  за всичко, което е свързано с домашните ви животни и разберете какво е добре да направите и следвайте препоръките. Когато се съмнявате в нещо – винаги се консултирайте с вашия лекар или с ветеринарния лекар на любимеца ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Цитонамазка

Previous article

Оофорит

Next article