ЗдравеРечник

Вагинални Промивки

Обновена: 04-02-2019

Какво представляват Вагиналните Промивки (Влагалищни Промивки)?
Вагиналните промивки представляват вътрешно (интравагинално) почистване с течен разтвор. Важно е първо да се изясни разговорната терминология, хората под влагалишни промивки имат в предвид вагиналните промивки, вагинален душ или дамски душ т.е това е едно и също нещо.

За и против Вагиналните Промивкивагинални или влагалищни промивки
Мненията относно този метод и дали трябва да се практикува са противоречиви. Жените твърдят че промивките са необходими за добра полова хигиена. Жените изтъкват различни мотивите за вагинална промивка, като почистване на влагалището след менструация, след полов акт, за лечение на вагинален сърбеж и по рядко се правят за предпазване от бременност. Влагалището има свойствата само да подържа нормална вагинална флора и самите влагалищни промивки трябва да се правят само и единствено по съвет на вашия лекар, или така казано организма има самопочистваща функция.

Здравни последици от Вагинални промивки
Самите влагалищни промивки могат да доведат до възпаление на тазобедрената става, бактериална вагиноза, рак на маточната шийка (най-често срещаното раково образувание при жените в света), ниско тегло на плода, преждевременно раждане, болести предавани по полов път, вулвовагинална кандидоза и безплодие. Промивките могат да доведат до възпаление и съответно на течение, като нарушават нормалното равновесие на организъма. Вагинални промивки след полово сношение са напълно излишни за отстраняване на еякулата на мъжа, тъй като само до няколко часа след това влагалището възстановява нормалната среда в организма. При бяло течение не се препоръчват промивките, те са по скоро опасни отколкото полезни. Посъветвайте се с вашия лекар, които може да ви изпише свещички или таблетки за това. Един голям мит е че за предпазване от забременяване при жените трябва да се правят влагалищни промивки. Те почти не оказват ефект и не предотвратяват забременяването.

След всичко прочетено, всяка жена сама ще реши как да постъпи от тук нататък и дали да практикува влагалищни промивки или вагинален душ. Ако имате някакви опасения не се притеснявайте да се свържете с вашият лекар.

Безсъние при Бременност

Предишна публикация

Възглавница за Кърмене

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве