Прегледана и обновена на 04-02-2019

Какво представляват Вагиналните Промивки (Влагалищни Промивки)?
Вагиналните промивки представляват вътрешно (интравагинално) почистване с течен разтвор. Важно е първо да се изясни разговорната терминология, хората под влагалишни промивки имат в предвид вагиналните промивки, вагинален душ или дамски душ т.е това е едно и също нещо.

За и против Вагиналните Промивки вагинални или влагалищни промивки


Мненията относно този метод и дали трябва да се практикува са противоречиви. Жените твърдят че промивките са необходими за добра полова хигиена. Жените изтъкват различни мотивите за вагинална промивка, като почистване на влагалището след менструация, след полов акт, за лечение на вагинален сърбеж и по рядко се правят за предпазване от бременност. Влагалището има свойствата само да подържа нормална вагинална флора и самите влагалищни промивки трябва да се правят само и единствено по съвет на вашия лекар, или така казано организма има самопочистваща функция.

Здравни последици от Вагинални промивки
Самите влагалищни промивки могат да доведат до възпаление на тазобедрената става, бактериална вагиноза, рак на маточната шийка (най-често срещаното раково образувание при жените в света), ниско тегло на плода, преждевременно раждане, болести предавани по полов път, вулвовагинална кандидоза и безплодие. Промивките могат да доведат до възпаление и съответно на течение, като нарушават нормалното равновесие на организъма. Вагинални промивки след полово сношение са напълно излишни за отстраняване на еякулата на мъжа, тъй като само до няколко часа след това влагалището възстановява нормалната среда в организма. При бяло течение не се препоръчват промивките, те са по скоро опасни отколкото полезни. Посъветвайте се с вашия лекар, които може да ви изпише свещички или таблетки за това. Един голям мит е че за предпазване от забременяване при жените трябва да се правят влагалищни промивки. Те почти не оказват ефект и не предотвратяват забременяването.

След всичко прочетено, всяка жена сама ще реши как да постъпи от тук нататък и дали да практикува влагалищни промивки или вагинален душ. Ако имате някакви опасения не се притеснявайте да се свържете с вашият лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Безсъние при Бременност

Previous article

Възглавница за Кърмене

Next article

More in Здраве