Колпит

Какво е колпит?
Почти няма жена, която да не се е сблъсквала с този вид възпаление. Лекарите използват термина колпит, но е по–познато като възпаление на влагалището, или като бяло течение. Като цяло то представлява отделяне на секрет от влагалището. По принцип този секрет има важна функция, защото поддържа нормалното Ph и предпазва вътрешната и външната част на влагалището и матката от евентуални сериозни инфекции. Когато е в нормалното количество почти не се забелязва, само по време на овулация или около седмица преди цикъла се засилва малко, но отшумява за няколко дни. За да бъде в границите на допустимото секретът, който се отделя не трябва да бъде повече от една чаена лъжица на ден. Има жени, които страдат от бяло течение, защото то е силно и предизвиква силен дискомфорт. По някога дори пречи на нормалното ежедневие. Специалистите наричат това възпаление, но не е болест, а по–скоро симптом, при наличието му е необходимо да се потърси специалист, който да вземе нужните проби и да се постави диагноза. В някои случаи течението е симптом на инфекция, а в други сериозни може да бъде и рак на матката на шийката.

какво е колпит, симптоми, видове и лечение на колпит

Симптоми при възпалението?
Много лесно всяка жена разпознава бялото течение. Когато то е в нормалните граници има определени външни характеристики, а при промяна в здравословното състояние на матката и яйчниците тези симптоми се променят много.
– Нормално то изглежда, като белезникава слуз, която може да бъде съвсем бяла и гъста или почти прозрачна.
– Ако обаче има следните качества, се нуждаете от лекарски съвет – Промяна в цвета до достигането му в кафеникав, жълтеникав или леко кървав. Има особено неприятна миризма и отделеното количество се увеличи прекомерно. Често се случва и да причинява неприятен сърбеж.

Колко вида колпит има?
Колпита се нарича общо бяло течение, но всъщност има различни бактерии, които го причиняват. Външно, когато се отделя изглежда едно и също, но под микроскоп нещата са други. Извършват се нужните изследвания, като се вземе бактериален секрет от влагалището се поставя и диагноза. То се дели на два вида, и след диагностицирането се поставя и нужното лечение:
– Първият вид е трихомонален колпит – Трихомонас вагиналис е бактерията, която предизвиква този вид инфекия. Тя е силно заразна и има следните симптоми, които са много характерни и не може да бъдат не забелязани. Първо цветът е нещо средно между жълто и зелено, секрета не е с гъста консистенция, а миризмата силна и неприятна. Предизвиква дискомфорт по време на уриниране, усещате силна болка по време и след  уриниране.
Кандидомикотичен колпит е вторият вид – Виновника за този вид колпит са гъбичките ’’Кандида’’, те са толкова упорити, че този вид бяло течение се лекува трудно. Пренасят се по полов път и когато се лекува жената, задължително и мъжа минава лечебния курс. Течението е характерно с бял цвят и силна гъстота на секрета, при уриниране има дискомфорт. Като тези симптоми се проявяват най–силно по време на менструален цилъл.

Лечение на Колпит?
Лечение има за този вид инфекция,  всеки сам избира какъв метод да ползва. Повечето лекари съветват да не се правят опити за самолечение, но днес все по–често се случва жените да се доверяват и на народната медицина за лек. При лечение с медикаменти се изисква  спазване на режима на прием на лекарствата. При всички видове лечение се препоръчва избягване на полов контакт, а ако все пак има такъв да се ползва задължително презерватив.

1. С лекарства – И в двата вида на колпит се прави лечение с таблетки перорално. Също така се третира и влагалището с различни видове таблетки или мазила, според зависи от инфекцията. Никога не се самолекувайте с лекарствата, не може сами да решите какви да бъдат, в каква доза и колко често трябва да бъдат приемани.
2. Народна медицина –  Чували сме какви ли не домашни лекове за бяло течение. Някои са много абсурдни, а други не толкова. Примерно много често се правят промивки със сода за хляб, йод или калиев пермаганат. Има и вариант за правене на влагалищни промивки със смрадлика, която се сварява и като изстине се ползва. В някои случаи тези лекове може да помогнат, а в други не и дори да се влоши инфекцията. Напоследък се популяризира използването на някои китайски или индийски билки, като повечето ползвали са доволни. Но все пак действието на дадената билка е строго индивидуално и зависи от това каква точно е инфекцията и колко е силно възпалено влагалището.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация