Сурогатно Майчинство

Какво е сурогатно майчинство?
За много семейства е трудност да имат дете, колкото и опити да са направили и нужните изследвания те не могат да имат така желаното дете. Науката напредва, но има и семейства, които не са подходящи за ин витро процедури. Точно за такива семейства е създадена тази сурогатна майка. Това наименование представлява жена, която износва чуждо дете, или изкарва бременността, като след раждането се отказва от родителските си права и го дава за осиновяване.

Видове сурогатно майчинство
Има няколко вида сурогатни майки, според това как е създадено детето и на кого е генетичния материал (яйцеклетка и сперма). Първият е – износване на бебе, което е направено в епруветка с генетичните материали на майката и бащата, които не могат да имат деца. Оплождането на яйцеклетката се извършва в лаборатория и след това се поставя в матката на сурогатната майка, която само да го износи. Вторият е – Двойката, която не може да има деца да си намери сурогатна майка, която да износи свое дете оплодено от нейна яйцеклетка и избран от нея мъж. В този случай двойката искаща дете няма кръвна връзка с детето, а само осиновява бебето на сурогатната майка.

 какво е сурогатно майчинство и видове

За или против сурогатно майчинство в България?
Колкото и да си приказваме, България все още не е пораснала до ниво, на което да приемем сурогатното майчинство, като вариант за онези, които не могат да имат дете. При всички случаи има хора, които приемат положително този процес и такива, които гледат скептично. Повечето хора обясняват своя скептицизъм към сурогатството, като доходоносен бизнес, от който ще се възползват много хора, които нямат и грам достойнство. И въпреки всичко, което се изговаря в медиите, Интернет пространството  и навсякъде около нас, за онези,които вече са опитали всичко, за да си имат дете и по една или друга причина не успяват това си е много приемлив вариант. За хубаво или лошо в България има много организации, които защитават и едната и другата страна. Хора, които дават всичко от себе си да помогнат за узаконяването и такива, които да не позволят да се приеме със закон. Най–големите страхове са, че ако тази дейност бъде приета със закон, децата от сурогатно майчинство ще се ползват, като изкарване на лесни пари, като тези жени няма да се замислят къде отиват тези деца и как ще се грижат за тях. Но въпреки всичко е нужно да се замислим, ами ако това е единственият начин за дете, тогава какво правим. Ако за момент се поставим на мястото на майка, която няма дете и е готова дори да плати, за да прегърне в обятията си малко човече и да му се радва. Има много тези и хипотези за услугата сурогатно майчинство, и всяка една без значение какво защитава си има своите истини в себе си. Може би все още не сме узрели, като други страни, които вече години наред си имат приети закони за сурогатни майки и много двойки се възползват от това, без да бъде един черен бизнес. Тук много българи могат да сравнят тази дейност с други, които са в нелегалния сектор, като пласиране на наркотици или проституиране. Но къде точно е истината все още не е изяснено, постоянно се разглежда разни законопроекти, които да узаконят услугата сурогатно майчинство, но да бъде много изкъсо следено.

Къде е разрешено услугата сурогатно майчинство?
Има някои държави, където сурогатството е позволено и широко разпространено – Украйна, Русия, Индия, някои части на Америка, Австралия, Канада. Има други, където пък е позволено, но се следи много строго от специални организации, за да се избегнат злоупотреби – Русия, Великобритания, Холандия, Белгия. Има и места, които са напълно против и е абсолютно забранено да се прилага тази процедура– Франция, Швейцария, Турция, Саудитска Арабия, Япония, Италия.

Има ли незаконни сурогатни майки в България и по колко пари вземат?
Макар и недоказано със сигурност има практика за незаконно сурогатно майчинство в България. Умело прикрито, то успява да се запази все още в тайна. Откриват се посредници, които сякаш знаят кой се нуждае от майка под наем. Това са само догадки, дали съществува, като бизнес могат да кажат само онези, които са станали свидетели. В Украйна и Грузия е законно да си платиш на жена да ти роди дете т.е сурогатно майчинство и цената е около 15 000 Евро, дали тези цени важат и за други европейски страни не се знае.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация