Смъкната матка

Диагноза смъкната матка се поставя на все повече жени и все по–често. Не толкова страшна и напълно излечима, ако се хване на време. И все пак предизвиква ужасно усещане за страх при поставянето на тази диагноза при всяка жена. Доказано е, че всяка втора жена страда от това в различен стадий, защото и това, като повечето болести има етапи на развитие.

Какво е смъкната матка?
Смъкната матка е едно от най–честите заболявания при жените, но все още има много въпроси около него. Като цяло означава слаби мускули около таза, така тяхната слабост и отпуснатост не могат да задържат половите органи на жената на мястото им и те се изместват, като променят своето местоположение и слизат на долу към влагалищния отвор. Това се случва всеки път, когато тя се подложи на физическо натоварване, защото се покачва налягането в стомаха и неспособността на мускулната тъкан да ги ограничи води до разместването на половите. Има вариант за повече усложнения и напреднала болест, тогава шийката на матката и дори матката слизат до самия отвор на влагалището.

какво е смъкната матка, причини, симптоми и лечение на смъкната матка
Снимка: biology–forums.com

Причини за появата на това заболяване?
Преди години, още при първите диагнози и множеството изследвания на така наречения пролапс на половите органи (смъкната матка) се е смятало, че от това страдат предимно възрастните жени. Причина била намаляването на естрогените в кръвта на жената, а както се знае те отговарят за преноса на кръв към органите, а без нужното количество се получава отслабване на мускулната тъка и губене на еластичността си.  Но това се е променило с времето и сега има статистика, че почти 40 процента от жените до 45 годишна възраст се поставя диагнозата смъкната матка. Докторите са смятали, че една от главните причини, които и до днес се приема за водеща за развитието на тази болест е подлагането на тежък физически труд. Но тъй, като жените полагащи огромен физически труд са по–малко, а броя заболели се е увеличил, тази причина избледнява и остава на заден план. Сега вече се проучват и други, като например бременността и раждането. Всеизвестен факт е как при самото раждане всяка жена полага неимоверни усилия и напряга своите седалищни мускули, които пък съответно се отпускат и после много трудно се възстановяват. Това може да се окаже най–важната причина за поставянето на диагноза пролапс на половите органи. Говори се и за наследствено предаване на това заболяване, наблюдава се  ако жена в рода на жената също е боледувала от пролапс и вероятността за същото заболяване е по–голяма.

Симптоми на пролапс?
Симптомите при смъкната матка са много ярки сами по себе си и така лесно може всяка жена да разбере само при наличието на 2 или 3 от тях, че трябва да отиде на лекар. Като начало почти всяка жена изпитва болка при полов контакт. Също така дискомфорт в стомаха, при движение се чувства неудобство и лека болка в ниската част на корема. Най–характерно за това заболяване е неспособността да се здържате. Или по–точно казано изпускането на урина. Когато жена се засмее, кашля или киха (или всички онези процеси, които карат коремните мускули да се свиват), не може да сдържи и се изпуска. Характерни са честото уриниране, некотролирано изпускането на газове, а при някои дори запек. При всяка жена се проявяват в различна комбинация и различна честота и сила. Всичко зависи в каква степен се е развило заболяването и на какъв етап е.

Лечение на смъкната матка?
Както казахме лечение има, отново зависи в какъв стадий е напреднало заболяването. Задължително е мнението на лекар, за да установи какво е положението. След това се назначава лечение. Ако е в начален етап може да се разминете само с  специални физически упражнения за стягане и стимулиране на мускулите и връщането им към нормална работа. Когато е по тежък случай на смъкната матка, най–често се прибягва до операционна намеса. Операцията е лека и в повечето случаи не се прави разрез на стомаха, а със специални инструменти се влиза през влагалището и се поставя влагалищен пръстен, който да задържи органите на мястото им без да се смъкват на долу. Възстановяването е бързо и жените лесно се връщат към нормалния си начин на живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация