Речник

Обърната Матка

Обновена: 12-01-2016

Какво е Обърната матка?
Обърната матка казваме когато матката е в обратна позиция в долната част на коремната кухина. В общият случай матката на жената е наклонена леко напред, но когато имаме обърната матка, тя е наклонена назад вместо напред.  Това означава, че матката се намира отстрани на пикочния мехур. Вагиналния канал и шийката на матката са едни и същи, но тялото на матката има различна посока. Така казано фундуса на матката или това е дъното на тялото на матката се намира в странна посока. Вместо да е обратната към корема и пъпа, тя е наклонена в обратната посока към гръбначният стълб. Обърнатата матка е често срещано състояние при много жени. Въпреки че обърната матка не е аномалия, по – малко информирани жени го възприемат като тежко заболяване и трагедия. За щастие, обърната матка не причинява никакви специфични здравословни проблеми.

какво е обърната матка при бременност, забременяване и раждане

Причини за Обърната Матка
Обикновено в повечето случай обърната матка е естествен вариант на позицията на матката още от самото раждането на жената т.е като белег по рождение. Но тя може да бъде също така причинена от генетични фактори, менопауза и понякога от бременност и раждане. Тазова хирургия, миома, тазова възпалителна болест, тазови сраствания, ендометриоза и раждане на бебе също могат да са сред причините за обратна матка.

Симптоми за Обърната матка
При някои жени симптомите за обърната матка липсват и те разбират за това едва когато отидат на гинекологичен преглед при лекар специалист. При други жени може да присъстват симптоми като болка и безпокойство. Най – честият симптом при обърната матка е болка по време на полов акт,  болка по време на менструация, болката в долната част на гърба е също често срещан симптом. Освен тези горепосочени симптоми, обърната матка не създава каквито и да било други здравни проблеми и затова една жена може да не разбере за това дълги години.

Как да разбера дали имам Обърната Матка или как се поставя диагноза?
При липса на каквито и да е симптоми е невъзможно една жена да осъзнае или дори да си помисли че може да има обърната матка. Затова тя може да бъде открита единствено когато жената се подложи на рутинен преглед при гинеколог и на ехографско изследване.

Лечение на Обърната матка
В общия случай тя не води до тежки симптоми или медицински проблеми. Обикновено при жени с такава диагноза няма нужда от лечение.

Оказва ли влияние Обърнатата Матка върху Забременяването и Бременността?
В повечето случай тя не предизвиква някакви по – специфични заболявания или медицински проблеми, така че жените с диагноза обърната матка няма от какво да се притесняват. Тя не оказва никакво влияние на възможността за забременяване. Трябва да се знае, че слез забременяване организма си възвръща позата на нормална матка около 12 – 14 седмица на бременността и веднага след раждане тя отново приема позиция назад и преминава в обърната матка. Въпреки че терминът може да звучи доста плашещо, обикновено няма нужда да се притеснявате. Единствено е доказано, че може да направи раждането на бебе малко по трудно, но това са редки случай които не излагат на риск здравето на майката и бебето.

Овулация Симптоми

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник