Овулация Симптоми

Как да разбера кога съм в овулация?
– Опознайте тялото си чрез симптомите които ни изпраща нашето тяло всеки месец!

За всяка жена е важно да бъде запозната със своето тяло в детайли. За жени които желаят да имат дете или да избегнат забременяването е особено важно да бъдат запознати с първите признаци на овулацията. В най – общия случай една жена е в овулация около 14 ден на 28 дневен цикъл.  Най – честите симптоми на овулация са вагинално течение, повишено желание за секс, коремни спазми и болки в гърба, напрежение в гърдите, хормонални промени в кръвта, повишена базална температура, както и редица по – рядко срещани признаци, нощни изпотявани, мигренозно главоболие, виене на свят и гадене. Важно е жената да научи и различава различните при овулация симптоми и да обръща внимание на първите признаци на тялото си. В последствие тя ще може да определи точно кога е в овулация и ще бъде в състояние да си направи овулационен календар.

Овулация Симптом №1 – Промяна в цервикалната слуз – Вагинално Течение
Вагиналното течение е най – честия симптом при овулация. Цервикалната слуз може да е ясна т.е. прозрачна слуз или кремаво – бяла и лепкава и разтеглива. В този момент цервикалната слуз в шийката на матката не е толкова гъста за да се улесни преминаването на сперматозоидите в матката и бъдещото зачеване. Увеличаването на вагиналния секрет прави вагиналните стени хлъзгави. Размера на вагинално течение се различава при различните жени, при едни може да мине незабелязано, но при някои жени може да бъде доста голямо и дори да се намери цервикална слуз върху бельото.

Овулация Симптом №2 – Увеличено желание за полов акт как да разбера кога съм в овулация - симптоми и признаци на овулацията


Тъй като жените по време на овулация са в плодородния си период, те могат да получат увеличение на сексуалното желание. В женският организъм започва увеличение в нивата на лутеинизиращ хормон по време на овулация, който вероятно е отговорен за повишеното желание за секс и други симптоми при овулация. Този симптом също не може да се усети при всички жени, защото симптомите варират между различните организми.

Овулация Симптом №3 – Базална температура
Базалната температура на тялото е сравнително точен метод за определяне на овулацията. Обикновено базалната температура на тялото остава постоянна. Когато организма започне да преминава в фаза на овулация температурата често намалява леко, а след като едната зряла яйцеклетка се отдели температурата рязко се покачва и това е знак за настъпила овулация. Балната телесна темперетура се покачва от хормона прогестерон в кръвта. Чрез проследяване на базалната температура за няколко последователни месеца, жената ще може да предсказва кога е най – вероятно тя да е в овулация.

Овулация Симптом №4 – Напрежение в гърдите или болки в гърдите
Още един от най – честите симптоми е напрежение или болезненост на гърдите, което е свързано с повишените нива на простегерон. Ако напрежението в гърдите се появява след овулацията или е придружено със увеличаване размера на гърдите, то тогава тя може да е симптом на бременността, а не един от симптомите на овулацията.

Овулация Симптом №5 – Промени в позицията на маточната шийка
Точно когато цервикалната слуз се променя когато сте в овулация, позицията на маточната шийка също се променя. Когато сте в най – плодородната част от месечния цикъл, шийката на матката ще бъде по – висока, по – мека и по – отворена.

Овулация Симптом №6 – Положителен Тест за Овулация
Друг често срещан начин за откриване на овулацията е с тест за овулация. Тези тестове са достатъчно точни за да определят точния ден в който вие сте в овулация, чрез повишаване нивата на лутеинизиращ хормон в урината. Нивата на хормона обикновено достигат връх точно преди яйцеклетката да се отдели, но може да е необходимо да следите нивото на хормоните няколко месеца за да предскажете точно кога ще е следващата овулация.

Овулация Симптом №7 – Коремна болка или дискомфорт в кръста
Някои жени изпитват леки спазми, издуване на корема, а други могат да имат болки в долната част на корема от едната страна. Този дискомфорт в корема или болки в кръста обикновено се случва, преди да се освободи яйцеклетката и отминава когато овулационният цикъл завърщи. Болките в корема и подуване на корема като симптом се проявява в редки случай.

Овулация Симптом №8 – Повишени Сетива
Повишената чувствителност не се среща при всички жени и попада в редките симптоми. Някои жени изпитват повишено чувство за миризма и вкус. Въпреки че не е описан от всички жени като ярък симптом на овулацията, значителен брои жени имат повишени сетива точно преди овулация.

В някои случай при овулация симптомите могат да бъдат придружени и от съпътстващи  признаци като:
– Нощни изпотявания – те се проявяват в края на овулацията, поради промяна в нивата на простегерон.
– Световъртеж и гадене – това не са нормални симптоми при овулация и те могат да показват сериозен проблем за здравето. Трябва да се потърси лекарска помощ възможно по – скоро.
– Горещи вълни – те не могат да бъдат сигнал за овулация, но могат да бъдат индикация за промяна на хормоналните нива.
– Главоболие – този признак на мигренозно главоболие, може да се прояви около деня на овулацията и може да се дължи от хормоналните промени в кръвта и тялото на жената.

Симптомите при овулация не са еднакви за всяка жена. Затова най – добрият начин за определяне деня на овулацията е да познаваме нашето тяло в детайли и да следим горепосочените индикации. Дръжте под око горепосочените признаци и тялото ви със сигурност ще покаже някои от симптомите при овулация. Изключително важен е и овулационният календар за да следите всеки месец вашето тяло. След всичко това което научихте за симптомите които ни дава нашето тяло, може би вече няма да си задавате така важният въпрос: Как да разбера кога съм в овулация?

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).