Забременяване

Как да Разбера Кога съм в Овулация

Прегледана и обновена на 26-11-2018

Кога съм в овулация? Един въпрос задаван все по–често от младите момичета.
Понякога се случва на жена да забременее, без да е очаквала или пък обратното да иска да забременее, а де не успява. И в двата случая си има обяснение и то се казва овулация, нещо толкова лесно на пръв вид,а всъщност сложно и различно проявяващо се при всяка жена.

Какво е овулация?
Някой, който не е чувал тази дума може да си помисли какво е това нещо, говорим предимно за младите момичета, които все още нямат опит. А всъщност този отговор се състои в едно изречение. Всяка жена има месечен цикъл след навършване на 12–15 години, при някои може да има разлика във възрастта когато е започнало за  първи път. Същината на този месечен цикъл е отделянето на яйцеклетки, всеки месец се отделя по една узряла яйцеклетка. Нейното начало тръгва от яйчниците, там се оформят и когато са готови те тръгват по маточните тръби готови да бъдат оплодени или изхвърлени от тялото. Ако тази яйцеклетка не бъде оплодена от сперматозоид настъпва менструация. И за да уточним какво точно е овулация бих отговорила по следния начин– това е процесът, в който яйцеклетката е напълно узряла и напуснала яйчниците, готова да бъде оплодена. Вижте цялата статия – Какво е Овулация!

кога съм в овулация

Кога съм в овулация?
След, като знаем какво е това е нужно да уточним  кога се случва, както и какъв период от време продължава всеки месец. Първо една жена има овулация всеки месец по около едно и също време. Има вариант жена да няма овулация само ако има здравословен проблем свързан с яйчниците и матката. Ако приемем, че месечният цикъл продължава 28 дни, то овулацията се пада точно на 14 ден. Или казано иначе точно на половина дните между двете менструации. Независимо от дължината на вашия цикъл, нормално овулацията трябва да настъпва 14 дни преди началото на следващия период. Това правило работи при редовни и точни менструални цикли. Ако имате нередовна менструация може да се вгледате в основните признаци, по които да я разпознаете, като е нужно да познавате добре тялото си. Също съществуват и тестове, които се правят в домашни условия за изчисляване на овулацията. Така сега нека кажем и за това колко време продължава този процес всеки месец. Първо всеки път продължителността на овулацията е една и съща, а именно до 24 часа след отделянето на яйцеклетката от вашите яйчници. Само през този период вие имате възможност за зачеване на бебе.

Признаци на овулацията?
Всяка жена трябва да може да разпознава признаците на овулацията, като по този начин тя ще знае кота е в овулация. Когато в нашето тяло се случва нещо нетипично от нормалното ежедневие винаги има неща, с които може да го разпознаете. И тук нещата стоят по този начин, въпреки че не е болест, нашето тяло реагира всеки път на промяната. До някъде това се дължи на рязката промяна в състоянието на хормоните в женското тяло. Първо има много характерни белези, по които може да разпознаете началото на овулация, но за да се случи това вие трябва да познавате много добре тялото си. Понякога жените свикват с тези симптоми и е много трудно да си помогнат сами.

– Отделяне на секрет – наричана още цервикална слуз тя няма миризма. Изглежда на лигава слуз с лек белезникав цвят.
– Подуване на гърдите и засилена чувствителност
– Засилено желание за секс – това се дължи изцяло на бушуващите хормони в женското тяло
– Леки болки в областта на яйчниците напомнящи за предменструален синдром, който обикновено изпитваме около 2–3 дни преди началото на менструация.

Методи за изчисляване на точната дата на овулацията?

  1. Базална температура – прави се сутрин преди да сте станали от леглото. Абсолютно лесно и не е необходимо нищо освен термометър. Нужно е да се прави по–дълъг период, за да знаете какви са вашите нормални граници. Термометърът се поставя във влагалището /или ректума/ и отчитате, ако се покачи с повече от 1 градус от нормалното значи сте в овулация.
  2. Тест за овулация – във всяка една аптека продават тестове за овулация, чрез които лесно може да разберете кога точно сте в овулация. Използва се изключително лесно. Просто в късният следобед не трябва да пиете поне 2 часа вода, след това отивате до тоалетна и чрез вашата урина вие разбирате за 5–10 минути кога точно сте в овулация. Този метод е по–малко точен от базалната температура. Добре е да се комбинират и двата метода за да разберете кога сте в овулация най–точно.
  3. Методът на слюнката – за този ви трябва помощ от аптеката, защото се закупуват материали за теста от аптека. Отново се прави в домашни условия, като тествате вашата слюнка.
  4. Календар за определяне на овулацията – този е един от най–предпочитаните, но върши работа само ако имате редовен цикъл. Смята се по следния начи… вадят се 14 дни от продължителността на месечния цикъл. Ако той е 28 дни, то сте в овулация на 14 ден след края на менструацията, защото 28 минус 14 е равно на 14 дни.

Може би след тази статия повече няма да се чудите и питате “Кога съм в овулация?”. Успех на всички в бебе правенето :)

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

40 Неща Които се Променят Когато Имате Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.