Прохождане

След почти година в грижи и пълно отдаване на родителите идва още един момент когато нещата отново се променят. Някои казват, че така дългоочакваното прохождане на бебето е една от първите стъпки в порастването на вашето новородено бебе и минаването му в дете. То е толкова вълнуваща стъпка, но също така и носеща със себе си много отговорности.

Кога да очакваме самото прохождане на бебето?
Както всичко останало в развитието на едно бебе и прохождането е силно индивидуално, като етап и начин на прохождане. Първите стъпки са едно ново приключение без значение кога става това. Много родители, на които децата прохождат по–късно се чудят какво им има на детето. Всъщност няма причина за притеснения, рамката създадена за провървяване на едно дете е между–9 месеца и една година и 4 месеца. Разбира се всичко зависи от самото дете и това колко е жилаво и подвижно. Много родители смятат, че е странно детето да проходи след навършване на 1 година и 4 месеца, но рискът е напълно минимален. Общо казано първите стъпки на едно дете са факт около годинката му. Има деца, които прохождат и по–рано и първите им стъпки са факт дори на 8 месеца.

прохождане

Първи признаци за прохождане на бебе
Като всяко нещо в развитието на бебето и това си има предварителни признаци, чрез които може да разпознаете и очаквате скорошно прохождане. Първото самостоятелно нещо е сядането, когато бебето овладее самостоятелно преминаване от поза легнало към поза седнало е утвърждаване на закрепналите мускули. Съвсем скоро след това около 7–9месец се научава да се изправя само от седнало в право положение чрез придържане към стабилен предмет. Това е следващата стъпка. Когато вече стои самичко право чрез придържане започват подскоци на едно място, така се овладяват краката и техните движения. И така родители стигнете ли до това положение знайте, че е въпрос на време да проходи. Много е спорно има ли общо между пълзене и прохождане, а също така дали трябва да се притесняваме ако детето не пълзи и кога ще проходи то. Всъщност пълзенето е важна част от самостоятелността на детето, също така е много добро за развитие на гръбнака и мускулите. Но всъщност няма общо с прохождането и много деца не пълзят, а направо прохождат.

Детето вече е самостоятелно
Да, когато така чаканото прохождане на бебето се случи, може да се каже, че детето до някъде вече е самостоятелно. Разбира се когато това вече е факт и вашето малко бебе е направило първите си стъпки нещата се завъртат на 180 градуса и няма миг спокойствие. Пред детето се открива един нов Свят напълно непознат до сега. Чувството да бъдеш самостоятелен и да се придвижваш сам до целта е невероятно чувство за детето. Не се учудвайте от отказ да му помагате и непрекъснато желание за движение. В началото са толкова развълнувани, че всички деца искат постоянно да ходят, все едно това е най–хубавото нещо на Света. Първите седмици след прохождане на бебето, то започва да прави хаотични и нестабилни стъпки, но това не е важно, защото усвояването на движението на краката се стабилизира месец след това. Всичко се дължи на слабо изразеното чувство на баланс и тромавост, така детето прави малки крачки и се движи много бързо. Сега се променят всички игри и любопитството нараства. Предпочитания на детето се променят много бързо и отказва да стои седнало в количката.

Как да помогна на бебето по време на прохождането?
Около цялата радост и гордост, която ви изпълва не забравяйте и сериозната част около това, че вашето дете е проходило. На първо място винаги е сигурността на детето, заради това е нужно вземането на някои предпазни мерки.

– Тъй, като вече достига почти на всякъде е нужно да се приберат всички предмети опасни за него.
– Поставянето на предпазни капачки върху контактите е добро действие за предотвратяване на злополуки.
– Много често при започналото прохождане на бебето то пада и след това изпитва страх да опита отново. Сега има много удобни колани, с които бебето е в безопасност и заедно с това и родителите не се изморяват  толкова. С тях не е нужно да бъдете наведени надолу, за да държите детето. Чрез каишките, които го придържат имате възможност да го вдигнете нагоре при евентуално залитане.
– Масаж на ходилата е полезна част от ежедневието през този период. Прави се вечер преди лягане и помага на детето да преодолее първоначалното натоварване на краката.
– Стимулирането чрез позитивно отношение и често казване на браво на малкото човече му помага да се развива и подобрява ходенето.
– На първо място е удобството една от най–важните части е подбора на удобни обувки. В началото детето се нуждае от стабилна обувка, която да обгръща цялото краче. Има специални модели обувки за прохождане на бебе, които не са скъпи, но вършат чудесна работа. Важно е обувките да са подходящи защото в периода на прохождане, бебето изгражда своето стъпало на крачетата си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):