Раждане

Дихателни Упражнения при Контракции

Обновена: 11-09-2016

Тук ще откриете най–важните и лесни дихателни упражнения при започване на контракциите преди раждането.
Дихателните упражнения при бременност целят да ви помогнат да поддържате психологически контрол върху ситуацията, както и да избегнете хипервентилация (неравномерното паникьорско дишане), което може допълнително да ви изтощи. Посочените рутинни упражнения са лесни за изпълнение и се прилагат преди започване на раждането по време на контракциите. Първите контракции може да се появят по всяко време и място на деня, затова трябва да бъдете подготвени. Започвате щом почувствате приближаването на контракцията и я изпращате също с дихателно упражнение (вдишвате дълбоко през носа, така че коремът ви да се надигне и след това издишвате през устата докато спадне).

дихателни упражнения при контракции Бавно дишане чрез гръдния кош
Вдишвате бавно и дълбоко през носа като броите до пет, а след това от пет до нула докато издишате през устата. За минута трябва да направите от осем до десет такива вдишвания и издишвания. Този вид дихателно упражнение може да ви помогне да се почувствате успокоена (особено, ако сте се развълнувала или стреснала от факта, че раждането е започнало). Упражнението ще ви бъде от полза и в промеждутъците от контракции, когато раждането е навлязло в напреднал стадий и имате нужда от почивки на тялото си.

Повърхностно дишане с гръдния кош
Следващото дихателно упражнение преди раждане е насочено към по–късните контракции предхождащи раждането. Поемете кратки глътки въздух през устата, които трябва да ви успокоят и релаксират, след което издишвате пак през устата. Ако се чувствате по–добре издишвайте с леко наблягане. Вдишванията трябва да бъдат бързи, но ритмични и на равни интервали (около едно вдишване на две или три секунди). Тази техника на дишане е полезна по време на усилените контракции през напредналия родов процес.

Задъхано дишане
Това дихателно упражнение представлява серия от къси вдишвания и издишвания с пъхтене. Чрез тази тактика на дишане се устоява на желанието да се напънете предварително (защото когато издишвате, физически е невъзможно да се напънете). Ако контракциите и напъните са слаби, следвайте този модел: три повърхностни вдишвания, дълбоко поемане на въздух и издишването му. След това повтаряте. Колкото по–силни стават контракциите, толкова повече се налага със сила да издухвате въздуха при издишване. (Напълно уверена съм, че благодарение на дихателните упражнения не родих дъщеря си в колата на път за болницата.)

Практикувайте предварително дихателните упражнения и през бременността, за да сте подготвени когато първите контракции започнат преди раждането. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат дихателните упражнения през този така неочакван период за вас. Разбира се преди да предприемете каквито и да било упражнения по време на бременността се консултирайте с вашият лекар, защото той най–добре знае вашето здравословно състояние.

Упражнения за Отпускане на Тялото при Бременност

Предишна публикация

Изчисляване на Овулацията

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане