Имунизация при Децата

Отговорността, която носим ние родителите към нашите деца е много голяма и свързана с цялостното развитие на детето още от ранна детска възраст. Всяко нещо свързано с детето е важно без значение дали става въпрос за храна, сън, здраве или хигиена, но особена важност трябва да обърнем на всяка една имунизация при децата.

Какво е имунизация?
Имунизацията или известна също, като ваксина е специален медицински метод, чрез който се изгражда имунната система и се стимулира производството на нужните антитела, които да се борят с даденото заболяване. В повечето случаи тези задължителни ваксини или напълно предотвратяват дадено заболяване или намаляват усложненията, които са възможни. Известен факт,е че едно новородено се ражда без своя имунна система. Всъщност то има такава, но тя е наследена от майката по време на бременността. За да изгради всяко дете свой имунитет е нужно време това се случва след няколко години от раждането. Това става чрез ваксините или изкарването на някое заболяване. Както знаем при евентуално разболяване детето изгражда антитела, които пречат отново да се разболее от дадената болест. Тъй, като няма как да се разболее едно бебе от всичко, за да изгради имунитета си са създадени тези ваксини. Наричат ги още изкуствена болест, защото на практика те са медицински овладени вируси и микроби, които се приемат в организма. Един вид детето приема в тялото си дадена болест, но без да има опасност за неговото здравословно състояние, в същото време изгражда имунитет за в бъдеще.

имунизация при децата

Кога се прави имунизация при децата?
За да бъдат напълно защитени децата във всяка страна си има изграден имунизационен календар. Тъй, като различните ваксини има и различен прием, като бройка има голямо значения кога се правят. Започват да се прилагат още след раждането и продължават почти всеки месец до навършване на 18 месеца на бебето. След това намаляват честота си, като на определен интервал се прави реимунизация на дадената ваксина. Сроковете трябва да се спазват и да се следи за реакциите на детето. Всяка майка получава този календар където са отбелязани всички ваксини, както задължителните, така и тези, които са по желание. Медицината напредва все повече и се откриват нови ваксини за често срещани заболявания. Има основно правило за поставяне на ваксината, детето трябва да бъде напълно здраво и да не е пило антибиотик през последните 10 дни, в такъв случай се променя графика на имунизиране.

Видове имунизация при децата?
Броя на имунизациите при деца до 2 години е 14 на брой.
1. Първа имунизация на новороденото бебе – през първите 24 часа след раждането се прави и първата имунизация още в родилен дом. Тя е против хепатит В (1 прием), поставя се мускулно.
2. 48 часа след раждане – отново в родилен дом поставят и втората имунизация, а тя е против туберколоза. Количеството е 0,1мл и се поставя вътрекожно и се нарича БЦЖ ваксина. След нея се появява белег на рамото на детето има го при всяко дете.
3. Първи месец – ваксина против хепатит В (2 прием), отново 0,5мл мускулно поставени в крачето на бебето.
4. Втори месец – имунизация при децата продължава и през втория месец. През този месец се поставят 2 ваксини на децата, като едната е против пневмококи, която е мускулна в единия крак. Другата ваксина е 5 компонентна– отговаря за 5 заболявания едновременно. Против – дифтерия, полиомиелит, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В, тя се поставя мускулно в другия крак на бебето.
5. Трети месец – през този месец се прави 2 прием на имунизациите от 2 месец. Тоест същите ваксини от тогава и отново се поставят в двата крака мускулно.
6. Четвърти месец – през този месец се повтарят 2–те имунизации от предходните два месеца и се прави третият им прием. Пак по 0,5мл поставени мускулно в краката.
7. Шести месец –този месец се прави имунизация при децата за хепатит В трети прием. Отново става мускулно в крака на детето.
8. Седми месец – през този месец се проверява дали детето има белег от БЦЖ ваксината направена през първите 48 часа след раждане. При липса на такъв се прави проба манту и ако тя е отрицателна се имунизират наново.
9. Дванадесети месец – на този етап се прави 4–ти прием на ваксината за пневмококи, но той трябва да се осъществи не по–рано от 6 месеца след третия прием. Това се следи, защото понякога се случва дадена имунизация да се отложи и се нарушава графика за имунизация при децата.
10. Тринадесет месеца – провежда се ваксина против рубеола, морбили и паротит, прави се подкожно или мускулно.
11. Шестнадесет месеца – реимунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце – 4–ти прием. Прави се не по–рано от 1 година след трети прием на ваксината.

Странични реакции при имунизация при децата?
При извършване на имунизацията и всяка ваксина може да има евентуални усложнения при децата. Става въпрос за повишаване на температура или получаване на лек оток около мястото на поставяне. Тези симптоми отзвучават няколко дни след имунизацията. Дава се сироп за температурата и се налагат компреси с хладка вода за спадане на отока.

Бъдете спокони, слушайте вашият лекар и следете стриктно всяка една имунизация при детето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнени