Изчисляване на Овулацията

Как да постигнете точно изчисляване на овулацията?

Когато вземете решението да имате дете е нужно да си помогнете малко, като си направите прецизно изчисляване на овулацията или тест за овулация, за да определите в кой ден точно сте в овулация. По принцип това се случва около 14 дни преди началото на менструацията, но не всяка жена е по тази схема. Поради този факт се препоръчва използването на поне два варианта за изчисляване. Овулацията настъпва в онзи момент от менструалния цикъл на жената, когато зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и има шанс да бъде оплодена, ако до нея успее да достигне сперматозоид. Тъй като жените могат да забременеят само по време на овулация, много жени търсят начини за изчисляване на овулацията при планиране на бременност. За най–надеждни резултати изчислявайте овулацията си с помощта на повече от един метод и следете внимателно данните си през няколко месечни цикъла.

Какви методи за изчисляване на овулацията има?

изчисляване на овулацията

Чрез овулационен калкулатор

Изчислете вашата дата на овулация, чрез нашия подробен и точен овулационен калкулатор. В него ще откриете всички фертилни дни, точна дата на овулация под формата на календар.

Чрез метода на календара

Ако имате строго редовен цикъл изчисляване на овулацията чрез метода на календара е много добра идея и изключително точен. Този метод е лесен за използване и е полезна стъпка за набиране на данни за проследяването на етапността на цикъла ви. За да реализирате метода, ви трябва само едно обикновен календар, върху които трябва да поставяте кръгче на датата на първия ден от вашия цикъл, който е денят на започне на реалната менструация. Следете за продължителността на цикъла, който обикновено е 28 дни. Отбелязвайте продължителността на менструацията, като последният ден е първият от започването на новия цикъл. Направете такова проследяване в рамките на около 8 до 12 цикъла. Направете диаграма на продължителността на цикъла. След като сте записали най–малко 8 цикъла, можете да превърнете данните в диаграма. По този начин ще засечете колко дни средно продължава цикъла ви и ще знаете кога е средата му, респективно точно по–средата на вашият менструален цикъл е овулацията ви. Отбелязваме отново обаче, че методът не е абсолютно надежден. Днес вече са създадени редица приложения за смартфони, чрез които да ползвате бързо и лесно метода на календара, за да постигнете точно изчисляване на овулацията си и да достигнете до желаното забременяване.

Чрез метода на цервикалната слуз

Изчисляване на овулацията чрез метода на цервикалната слуз е добър показател за това кога е периодът ви на овулация. Цервикалната слуз представлява защитното вещество, което се отделя от шийката на матката и то се променя в различните етапи на цикъла ви. Вашето тяло произвежда повече слуз точно около времето на овулацията, за да помогне улесняването на придвижването на сперматозоидите и респективно – за оплождането на яйцеклетката. След като се научите да наблюдавате цервикалната си слуз и промените в нея – е възможно да използвате метода, за да предскажете кога е денят на овулацията ви. Забележете промените в цвета и миризмата, както и в текстурата на слузта ви. Обърнете внимание дали слузта е мътна или ясна. Записвайте колкото е възможно по–задълбочено наблюденията си върху слузта ви и особено в първите няколко месеца, когато вие все още проучвате как се използва този метод за да достигнете по–бързо до положителен тест за бременност. Кърменето, инфекции, някои лекарства и други обстоятелства може да повлияят на цервикалната слуз, така че не забравяйте да обърнете внимание и на тези фактори. Денят на овулацията обикновено е денят, когато цервикалната слуз е най–мокра т.е по–голяма като количество и хлъзгава.

Чрез проследяване на базалната температура

Най–плодовитото време на жената е точно преди овулация. Изчисляване на овулацията чрез проследяване на базалната температура е един от най–използваните, прави се сутрин преди дори да сте станали от леглото, докато тялото все още е в покои. Купете си термометър за измерване на базалната температура и започнете да попълвате графика на базалната темпуратура. Телесната ви температура се покачва леко когато жената е в овулация. Най–точните показания се снемат във вагината или ректума, но има и базални термометри, предназначени да вземат показанията в устата. Необходимо е да мерите температурата си ежедневно. Важно е да се вземат данни за температурата по едно и също време всеки ден, тъй като тя се променя през целия ден. В идеалния случай измерваите температурата ви още преди да станете от леглото сутринта, след най–малко пет часа сън. Записвайте си температурата в рамките на 1/10 от градуса. Използвайте точка или друг символ на вашата диаграма, за да маркирате дни, когато други фактори могат да променят показателите, включително заболяване, неспокоен сън, както и прием на лекарства като аспирин и т.н. Средната телесната температура на жената е 35,6 – 36.7ºC преди овулацията, както и 36.1 – 37.2ºC след овулацията. Ако при изчисляване на овулацията получите резултати значително извън този диапазон, се консултирайте с инструкциите на термометъра, за да се уверите, че сте го използвали правилно. Ако решите да ползвате този метод за измерване на овулацията, се обърнете към лекар, който да ви обясни подробно как да действате за да достигнете по–бързо до така желаното забременяване.

Чрез тестове за овулация

Изчисляване на овулацията чрез тестове за овулация става лесно, а в аптеките се предлагат направо готови комплекти с тестове за овулация. Тези комплекти откриват повишаването на количеството на лутеинизиращия хормон (LH) в урината, което се увеличава един до два дни преди овулация. Подобно на тестове за бременност, те показват две чертички, ако отчетат повишаване на нивата на хормона в урината ви. Това е най–лесният метод и е сравнително надежден, но излиза по–скъпо в сравнение с останалите. Добре е да правите такива тестове в рамките на няколко месеца, докато уточните времето си на овулация. Пийте умерено количество вода в часовете преди теста. Много концентрирана или много разредена урина може да опорочи резултатите от този тест. За най–добри резултати избягвайте кофеин и алкохол в деня на теста.

Чрез методи за установяване на проблемите с плодовитостта посредством медицинска консултация

Посетете лекар за най–точно изчисляване на овулацията. Тестове, които може да ви назначи един специалист са по–точни от домашните методи. Те могат да включват кръвен тест за измерване нивото на прогестерона и другите хормони или тестове за откриване на аномалии в щитовидната функция или пролактиновите нива, ако вашият лекар смята, че те са вероятната причина за проблемите с фертилността ви. Ултразвуковото изследване може да се използва за откриване на структурни аномалии в репродуктивния тракт, което може също да се отрази на овулацията. Добре е и вашия сексуален партньор да се провери също. Мъжете също могат да бъдат тествани за безплодие. Това обикновено започва с тестване на спермата и може да продължи с ултразвуков тест за откриване на възможни проблеми в мъжката полова система. Ако лекарят подозира, че сте безплодни поради ановулация (липса на овулация), той може да препоръча редица медикаменти в зависимост от точното ви състояние. Вашият лекар трябва да разглежда възможностите за запушени фалопиеви тръби, проблем с качеството и количеството на живите сперматозоиди, проблеми с матката или имплантирането на яйцето и такива, свързани със спад в качеството на яйцата поради възрастта на пациентката.

Разгледахме 6 възможни начина за правилно и лесно изчисляване на овулацията за по–бързо забременяване. Отново ще споменем нашия – Овулационен калкулатор за точно измерване на вашите плодовити дни. Надяваме се да сме били полезни!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.