Забременяване

Тест за Овулация

Обновена: 18-01-2016

Тази статия е свързана със това какво е тест за овулация, как работи и различните видове, ако не знаете какво е овулация може да научите в предходна наша статия – Овулация!

Какво е Тест за Овулация?
Тестовете за овулация позволяват да се предвиди кога точно настъпва овулацията в женският организъм, което е най – плодородният момент от месеца. Овулационните тестове са лесни за използване и са отлични инструменти за предсказване на овулацията и могат значително да увеличат шансовете Ви за забременяване. За разлика от измерването на базалната температура, тестът за овулация потвърждава че овулацията е настъпила и е доста по – точен. Овулацията се случва само веднъж в месеца и неоплодената яйцеклетка има много кратък живот около 24 часа, предсказването й чрез овулационен тест е много полезно когато се опитвате да забременеете.

Как работи Тестът за Овулация?
Тестът разкрива лутеинизиращ хормон (LH) в женският организъм. В началото на менструалния цикъл тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон, които улеснява формирането на фоликула на яйчниците. Фоликулата от своя страна има за цел да подхранва яйцеклетката. Когато фоликулът стане достатъчно зрял, увеличаването на лутеинизиращия хормон причинява спукване на фоликулата и се освобождава яйцеклетката във фалопиевата тръба. Точно тогава настъпва овулацията.
По време на менструалния цикъл се произвежда малко количество от лутеинизиращия хормон, но по средата на цикъла той за кратко се увеличава и то значително. Повишените количества лутеинизиращ хормон улесняват чрез тест за овулация, да се открие кога точно е настъпила овулацията. Положителният резултат от овулационният тест означава, че жената най – вероятно ще стане плодородна през следващите 2 до 3 дни и ще има най – голям шанс за забременяване.

Видове Тестове за Овулация и Как се Използват? какво е тест за овулация и кога се прави
Тестовете за овулация се предлагат в няколко варианта. В най – общите случай те могат да бъдат тест ленти или такива в пластмасова опаковка. Всички видове тестове са еднакво надежди. При тест лентата, трябва да напълните контейнер с урина и да потопите и задържите тест лентичката вътре в контейнера. Другия вариант на тест за овулацията просто трябва да задържите под потока на урината и да изчакате около 5 минути. Чак след петата минута може да проверите теста дали е отрицателен или положителен. Всички тестове има цветна контролна лента, която показва дали тестът работи или не. Също така контролната лента осигурява базисна интензивност с която да се тълкува и резултатът дали е положителен или отрицателен. Положителен тест за овулация имаме когато новата получена лентичка е с равна или по – голяма интензивност в сравнение от контролната лента. Отрицателен тест за овулация имаме когато втората лента не може да види или е доста по бледа т.е с ниска интензивност от контролната такава. За най – добри резултати преди да започнете какъвто и да било вид тест за овулация трябва да прочете листовката и да спазвате инструкциите на производителя за самия овулационен тест. Там подробно е описано как най-точно и кога да се използва тестът в денонощието.

Повръщане при Бременност

Предишна публикация

Околоплодни Води

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.