Тест за Овулация

Тази статия е свързана със това какво е тест за овулация, как работи и различните видове, ако не знаете какво е овулация може да научите в предходна наша статия – Овулация!

Какво е Тест за Овулация?

Тестовете за овулация позволяват да се предвиди кога точно настъпва овулацията в женският организъм, което е най – плодородният момент от месеца. Овулационните тестове са лесни за използване и са отлични инструменти за предсказване на овулацията и могат значително да увеличат шансовете Ви за забременяване. За разлика от измерването на базалната температура, тестът за овулация потвърждава че овулацията е настъпила и е доста по – точен. Овулацията се случва само веднъж в месеца и неоплодената яйцеклетка има много кратък живот около 24 часа, предсказването й чрез овулационен тест е много полезно когато се опитвате да забременеете.

Как работи тестът за овулация?

Тестът разкрива лутеинизиращ хормон (LH) в женският организъм. В началото на менструалния цикъл тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон, които улеснява формирането на фоликула на яйчниците. Фоликулата от своя страна има за цел да подхранва яйцеклетката. Когато фоликулът стане достатъчно зрял, увеличаването на лутеинизиращия хормон причинява спукване на фоликулата и се освобождава яйцеклетката във фалопиевата тръба. Точно тогава настъпва овулацията.
По време на менструалния цикъл се произвежда малко количество от лутеинизиращия хормон, но по средата на цикъла той за кратко се увеличава и то значително. Повишените количества лутеинизиращ хормон улесняват чрез тест за овулация, да се открие кога точно е настъпила овулацията. Положителният резултат от овулационният тест означава, че жената най – вероятно ще стане плодородна през следващите 2 до 3 дни и ще има най – голям шанс за забременяване.

Видове тестове за овулация

какво е тест за овулация и кога се прави

Тестовете за овулация се предлагат в няколко варианта. В най – общите случай те могат да бъдат тест ленти или такива в пластмасова опаковка. Всички видове тестове са еднакво надежди.

Преди да пристъпите към използването е добре да сте наясно с приблизителните дати на вашата овулация, защото в противен случай вие ще направите теста напразно. Най-добре е да започнете тестване 2 дни преди предполагаемата дата на овулацията и да го правите всеки ден докато не излезе положителен резултат. За да ви помогнем ние от сайта за забременяване, бременност и раждане Bremennost.bg изработихме точен и лесен овулационен калкулатор за изчисляване на фертилните дни преди и след овулацията.

Как се използва теста за овулация?

При тест лентата, трябва да напълните контейнер с урина и да потопите и задържите тест лентичката вътре в контейнера. Другия вариант на тест за овулацията просто трябва да задържите под потока на урината и да изчакате около 5 минути. Чак след петата минута може да проверите теста дали е отрицателен или положителен. Всички тестове има цветна контролна лента, която показва дали тестът работи или не. Също така контролната лента осигурява базисна интензивност с която да се тълкува и резултатът дали е положителен или отрицателен. Положителен тест за овулация имаме когато новата получена лентичка е с равна или по – голяма интензивност в сравнение от контролната лента. Отрицателен тест за овулация имаме когато втората лента не може да види или е доста по бледа т.е с ниска интензивност от контролната такава.

За най – добри резултати преди да започнете какъвто и да било вид тест за овулация трябва да прочете листовката и да спазвате инструкциите на производителя за самия овулационен тест. Там подробно е описано как най-точно и кога да се използва тестът в денонощието.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация