Овулационен Тест

Какво е овулационен тест? Кога се използва и до каква степен е верен овулационния тест? Може би намирате за непривлекателна идеята за измерване на базалната температура на тялото и проследяване на цервикалната слуз на база ежедневно следене и записване на резултатите в таблица с базалната температура, но все още искате да знаете кога точно сте в овулация. Това желание да знаете с точност вашата овулация може да е с цел да увеличите значително шансовете си за забременяване или да се предпазите от нежелана бременност?! Затова вие може да обмислите използването на овулационен тест от аптеката, който представлява пълен комплект за предсказване на точната дата на овулацията, особено ако се опитвате да заченете от няколко месеца без успех.

Преди да направите овулационен тест е важно да сте ориентирани кога са вашите фертилни дни и точната дата на овулацията. Това е важно за да може да направите теста възможно в най подходящия момент за да даде положителен резултат и да сте сигурна, че това е моменът за зачеване. В сайта за забременяване, бременност и раждане Bremennost.bg сме подготвили за вас Овулационен Калкулатор с който лесно и точно може да изчислите датата на вашата овулация и дните на плодовитост.

овулационен тест
Какво е овулационен тест? За какво и как се използва?

Овулационните тестове се използват за уточняване на фертилните дни в месеца, така че чрез тях можете да увеличите шансовете си за зачене. Тези тестове откриват скока на лутеинизиращия хормон (LH) в организма ви, които се проявява 1 или 2 дни преди деня на овулацията. Както знаете овулацията трае около 24 часа и точно затова такъв тип тестове са изключително полезни, за да знаете с точност кога точно е най–доброто време за вас и вашият партньор да имате полово сношение.

Самия овулационен тест включва комплект с няколко тестове, чрез които да измервате нивата на хормона в рамките на няколко дни и да разберете дали овулацията наближава. Има много видове марки тестове, в най–близката аптека можете да разгледате такива комплекти и да прецените кой да използвате – принципът на работа на всички е един и същ. Въпреки това, че са лесни за употреба – на принципа на тестовете за бременност – поставя се капчица урина и се появява втора черта, когато сте в овулация или се потапя лентичка в контейнер с урина и пак се следи за втора черта, е добре да имате предвид някои условности, когато си правите овулационен тестове.

До каква степен е верен овулационния тест

– Когато тестовете за овулация открият скока на LH хормона, те не могат да потвърдят на 100% дали овулацията всъщност настъпва един или два дни по–късно. В някои случаи жените могат да имат нарастване на нивата на LH хормона, но яйцето още да не е освободено. Това състояние е известно като Лутеинизиращ интактен фоликулен синдром.
Овулационните тестове са точни само, когато са направени около овулацията. Може да бъде доста трудно да разберете кога да започнете да правите тестове за овулация, особено, ако сте от жените, които имат нередовен цикъл. Ако положението е такова е най–добре да чакате, за да се тествате, докато забележите повишено отделяне на цервикална слуз.
При някои жени има фалшиви върхови моменти при отделянето на лутеинизиращия хормон. Това може да доведе до фалшиво определяне на овулация. Такива фалшиви LH върхове са често срещани при жени с поликистозен синдром на яйчниците (виж Поликистозни Яйчници).

Докато овулаторните тестове може да бъдат относително ефективни и удобни, те все пак изискват да отделите пари от джоба си.

Ако сте използвали тестове за предсказване на овулацията в рамките на няколко няколко месеца и все още имате затруднения със зачеването, все пак може да обмислите да проведете измерване на базалната телесна температура и цервикалната слуз, изключително или в комбинация с овулационен тест. Тялото ви може да ви предостави изключително ценна информация за вашата плодовитост. Осъзнаването на тези признаци може да насърчат усилията ви да заченете. Прочетете повече за измерването на всекидневната картина на базалната температура и как това може да помогне да идентифицирането на най–плодородните ви дни.

Една идея от нас, ако за вас парите не са проблем може да започнете да си правите овулационен тест след приключване на вашия менструален цикъл до започването на следващия. Пазете си всеки тест и ги подреждайте по дати, като ясно ще видите как се променя втората чертичка на теста т.е вие ще видите как тя постепенно се появява и как постепенно избледнява. След като направите това първия месец, то през следващите ще сте доста по подготвени и знаещи кога може би ще е вашата очаквана овулация и кога да си направите овулационен тест.

Ако предпочетете използването на овулационен тест, то този  комплект за плодородие може да ви помогне да увенчаете с успех усилията си за забременяване чрез точно прогнозиране на овулацията. Независимо дали ще решите да следите овулацията си с помощта на овулационни тестове, естествени методи или и двете, знанието на точния момент на овулацията ще оптимизира шансовете ви за зачеването на така желаното бебе.

Успех милички и дано скоро достигнете до така чаканите 2 чертички на вашия овулационен тест и след това да видите и 2 чертички на теста за бременност!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).