Бременност

Кръвен Тест за Бременност

Обновена: 04-02-2019

Какво е кръвен тест за бременност?
Кръвни тестове за бременност също както обикновените – домашни тестове за бременност търсят хормона HCG (човешки хормон гонадотропинЧХГ) в кръвта ви. HCG е хормон отделян по време на бременността и се може да се открие в кръвта или урината в рамките на 10 дни  след зачеването. Дали вие ще ползвате вашата урина или кръвен за тест за бременност, резултатите ще се основават на измерване на HCG хормона в вашето тяло, било то в урината или кръвта. В повечето изследвания кръвния тест е доста по – чувствителен от домашния тест за бременност, които се основава на данни от вашата урина. Трябва да се знае, че той не е домашен тест, а лабораторно изследване от специалисти. Това е типичен кръвен тест които се прави в повечето случай на предмишницата на ръката. Важно е да знаете кога да си направите такъв тест и получените стойности и резултати да обсъдите с вашия лекар в периода през които сте бременна.

Видове кръвен тест за бременност резултати и стойности кръвен тест за бременност кога :
Количествен – измерва точния размер на хормона ЧХГ в кръвта
Качествен – дава прост отговор, дали вие сте бременна или не сте бременна.

Надеждност на Кръвните Тестове за Бременност
Колко надеждни са тези тестове е често задаван въпрос от жените. Домашните тестове за бременност са около 98 – 99% точни, а и трябва да се има в предвид дали се правят правилно от жената. Кръвните тестове са по – точни, но и тук резултатите зависят от лабораторията и техниката с която се правят тестовете. Както казахме количествения метод измерва точните единици и ще открие и най – минималното ниво на хормона HCG. Другия кръвен тест дава прост отговор ДА или НЕ.
При този метод резултатите могат да бъда сравнени. В повечето случай хормонът HCG се удвоява на всеки 2 дни в началото на забременяването. Затова при извършени няколко изследвания на кръвта за 48 часа , може да се следят нивата на хормона и да се получат по – точни резултати. Това може да бъде много полезна информация за Вашия лекар при проследяване на някои проблеми по време на бременност.

Кръвен тест за бременност Кога?
Важно е да се знае колко рано или кога може да се направи такъв тип тест за бременност. Кръвните тестове може да открият бременност доста по – ранно от домашните такива. Те откриват хормона от 7 – 12 дни от зачеването. Ако подозирате че имате всички симптоми на бременност, като забавяне та менструацията, напрежение в гърдите, болки в таза, повръщане и други, трябва да си направите такъв тест за да се потвърди или отхвърли наличието на оплождане.

Кръвен тест за бременност резултати:
Защо се налага да се правят такива тестове за бременност и какво означават резултатите и показаните стойности от изследването?
При здравословната бременност се очаква резултатите и нивата на хормона HCG да са в посочените граници с всеки изминал ден и месец. В една бременна жена стойностите на HCG  или наричан ЧХГ се увеличават през първия триместър, а след това намаляват с течение на времето. В този случай жената може да направи многократно този тест и да бъде проследено нивото на хормона. След раждане или аборт нивото на хормона трябва да намали до нула.

Поради стрес от игли, разходи или други фактори тези тестове не са рутинно изследване за всяка жена. Говорете с вашия лекар, ако желаете да си направите кръвен тест за бременност.

Възглавница за Бременни

Предишна публикация

Причини за Спонтанен Аборт

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.