Прегледана и обновена на 04-02-2019

Какво е кръвен тест за бременност?
Кръвни тестове за бременност също както обикновените – домашни тестове за бременност търсят хормона HCG (човешки хормон гонадотропинЧХГ) в кръвта ви. HCG е хормон отделян по време на бременността и се може да се открие в кръвта или урината в рамките на 10 дни  след зачеването. Дали вие ще ползвате вашата урина или кръвен за тест за бременност, резултатите ще се основават на измерване на HCG хормона в вашето тяло, било то в урината или кръвта. В повечето изследвания кръвния тест е доста по – чувствителен от домашния тест за бременност, които се основава на данни от вашата урина. Трябва да се знае, че той не е домашен тест, а лабораторно изследване от специалисти. Това е типичен кръвен тест които се прави в повечето случай на предмишницата на ръката. Важно е да знаете кога да си направите такъв тест и получените стойности и резултати да обсъдите с вашия лекар в периода през които сте бременна.

Видове кръвен тест за бременност резултати и стойности кръвен тест за бременност кога

:
Количествен – измерва точния размер на хормона ЧХГ в кръвта
Качествен – дава прост отговор, дали вие сте бременна или не сте бременна.

Надеждност на Кръвните Тестове за Бременност
Колко надеждни са тези тестове е често задаван въпрос от жените. Домашните тестове за бременност са около 98 – 99% точни, а и трябва да се има в предвид дали се правят правилно от жената. Кръвните тестове са по – точни, но и тук резултатите зависят от лабораторията и техниката с която се правят тестовете. Както казахме количествения метод измерва точните единици и ще открие и най – минималното ниво на хормона HCG. Другия кръвен тест дава прост отговор ДА или НЕ.
При този метод резултатите могат да бъда сравнени. В повечето случай хормонът HCG се удвоява на всеки 2 дни в началото на забременяването. Затова при извършени няколко изследвания на кръвта за 48 часа , може да се следят нивата на хормона и да се получат по – точни резултати. Това може да бъде много полезна информация за Вашия лекар при проследяване на някои проблеми по време на бременност.

Кръвен тест за бременност Кога?
Важно е да се знае колко рано или кога може да се направи такъв тип тест за бременност. Кръвните тестове може да открият бременност доста по – ранно от домашните такива. Те откриват хормона от 7 – 12 дни от зачеването. Ако подозирате че имате всички симптоми на бременност, като забавяне та менструацията, напрежение в гърдите, болки в таза, повръщане и други, трябва да си направите такъв тест за да се потвърди или отхвърли наличието на оплождане.

Кръвен тест за бременност резултати:
Защо с