Хормон на Бременността – Човешки Хорионгонадотропин

Хормонът на Бременността или това е Човешки хорионгонадотропин Хормонът на Бременността е Човешки хорионгонадотропин - ЧХГ


Човешкият хорионгонадотропин, съкратено ЧХГ ( на английски HCG), е най–важният хормон на бременността, който се образува в плацентата и е в основата на много важни функции по време на цялата бременността. Има два вида ЧХГ – бета и алфа, като бета ЧХГ – хормонът на бременността има специални и уникални свойства. В първата фаза хормонът на бременността участва в имплантирането на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката. Върху процеса оказват влияние и така наречените лутеални хормони – естроген и прогестерон, които спомагат за увеличаването на лигавицата на матката, предизвикват спирането на менструалния цикъл, като по този начин улесняват организма в бременността. Без всички тези условия тялото не би приело плода.

Бременна ли съм? ЧХГ ниво въз основа на тест за бременност!
При всеки тест за бременност освен останалите признаци се определя и нивото на HCG. Въпреки че повишеното ниво на HCG показва бременност, за по–голяма сигурност трябва да се направи сравнение на единиците в ЧХГ таблица. Ако жената е бременна, най–напред се повишава нивото на HCG в кръвта и едва след това в урината, кръвният тест за бременност е по–сигурен. Това означава, че кръвен тест трябва да се направи поне седмица след закъсняването на менструалният цикъл, за да може лекарят ясно да отговори на въпроса на пациентката „Бременна ли съм?“.

Освен това нивото на HCG предоставя и друга информация по време на тези така красиви 9 месеца от живота на жената. Ако нивото на HCG по време на бременността е прекалено ниско или намалява, може да се стигне до спонтанен аборт или извънматочна бременност. Прекалено високото ниво на Човешки хорионгонадотропин от своя страна може да означава близнаци или вредно нарастване на плацентата. Дори при изследването за синдром на Даун бета хормонът ЧХГ може да даде важна информация.

Какви нива на хормона ЧХГ се считат за нормални?
Много жени, които искат да имат дете, следят съдържанието на HCG таблиците – за да се уверят, че са бременни или за да контролират нивото на ЧХГ по време на 9–те месеца.  С оглед на това, че така нареченият хормон на бременността се прилага по време на лечението на безплодие, повишеното му ниво може да не означава, че има бременност. В някои случаи таблицата може дори да дава объркваща информация. Най–общо важи правилото, че нивото на ЧХГ през първите седем седмици на бременността се удвоява на всеки два или три дни. След достигането на максималното ниво през следващите седмици от осма до единадесета нивото започва да спада, но остава завишено до края на бременността. След спонтанно или предизвикано прекъсване на бременността нивото на Човешки хорионгонадотропин спада и достига обичайната си стойност чак след няколко седмици.

ЧХГ (Човешки хорионгонадотропин) като сигнал за туморно образувание
В случай че не става дума за бременност, нивото на HCG може да сигнализира за наличието на туморно образувание на хормонална основа. HCG нивото се контролира всяка седмица, когато се провежда лечение на туморно образувание.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация