ЧХГ Стойности

Преди да навлезем по – подробно в ЧХГ стойности, числа и таблици, трябва да знаем какво е ЧХГ. Накратко чхг е абревиатура от човешки хорион гонотропин, на англиски се среща като hCG – Human Chorionic Gonadotropin. Медицината го е определила като Хормон на Бременността, защото чхг се произвежда от плацентата и навлиза в кръвта скоро след имплантиране на яйцеклетката. ЧХГ се открива чрез тестове, като уринарен тест за бременност или кръвен тест за бременност. Като кръвните тестове са доста по – точни и детайлни. Различават се два вида тестове на ЧХГ. Единият е качествен тест, които определя и регистрира наличието на хормона, а другия е количествен или така наречения бета ЧХГ тест, които измерва количеството което се намира в кръвта.

чхг стойности

Количеството на хормонът на бременността се удвоява в тялото на жената през приблизително 48 часа от началото на бременността до около края на първите 4 седмици от забременяването. Както се вижда от графиката своя пик стойностите взимат около 10 – 12 седмица от зачеването.
Спектърът на нормални ЧХГ стойности е широк и те се различни в кръвта и урината. Обикновено нивата в урината на бременната жена са по – ниски от Бета ЧХГ стойностите в кръвта.

Как да разбера дали съм бременна чрез ЧХГ стойностите в кръвта.
– ЧХГ под 5 MIU/мл: Негативен тест, жената не е бременна!
– ЧХГ от 5 до 25 MIU/мл: „Неопределена Бременност“. Може би не сте бременна. Повторете теста след няколко дни
– ЧХГ над 25 MIU/мл: Положителен тест, Вие сте бременна! Честито!

Бета ЧХГ стойности през бременността в кръвта*
Тук са описани средните ЧХГ Стойности в кръвния серум т.е в кръвта:

Седмици от последната менструацияНормалното количество серум – бета ЧХГ стойност в кръвта
3 седмици5 – 50 MIU/мл
4 седмици4-426
5 седмици19-7,340
6 седмици1,080-56,500
7 – 8 седмици7,650-229,000
9 – 12 седмици 25,700-288,000
13-16 седмици13,300-254,000
17-24 седмици4,060-165,400
25-40 седмици3,640-117,000

Както се забелязва Всички Бета референтни ЧХГ стойности се повишават по време на първите 6 до 10 седмици на бременността и след това спадат бавно по време на втория и третия триместър на бременността.

*Трябва да се отбележи, че всички показани Бета ЧХГ референтни стойности могат да се различават в различните лаборатории. Затова е важно, ако едни изследвания имат за цел те да бъдат проследени да се правят само в една лаборатория.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация