Раждане

Родилката След Раждане

Обновена: 24-05-2016

Интересни факти за първите дни на послеродовия период след раждане на бебе
Послеродовият период след нормално раждане продължава 6—8 седмици и се характеризира с редица промени, които настъпват в организма на родилката и имат за цел да възстановят всичките функции до такава степен, че да станат каквито са били преди забременяването. През време на бременността най – големи промени претърпява матката, затова след раждането процесите на обратното развитие са най – ясно изразени в нея. Изключение правят само млечните жлези. Тяхното развитие върви неделимо с напредване на бременността, преминава през своето развитие след раждане, като достига своя максимум в послеродовия период и продължава, докато жената кърми своето бебе.

Промени в половите органи след раждане родилка след раждене на бебе
След раждане и по – точно след падане на плацентата матката е дълга около 17 см, а стената й е дебела 3—4 см и тежи общо около 1 кг. Вътрешната маточна повърхност представлява голяма рана с открити малки и по-големи кръвоносни съдове, отделящи обилно количество кръв. За процеса на обратното развитие на матката се съди по характера на изтичащия секрет и по височината на маточното дъно. При нормален секрет и правилно свиване към 8-та седмица матката вече тежи до 50 г. Заздравяването на вътрешната й повърхност завършва към 7—8-ия ден от раждането, а мястото, където е била прикрепена плацентата, се възстановява едва към 8-та седмица. Каналът на маточната шийка, който по време на раждането се разширява до такава степен, че да може да мине плодът, на 3-ия ден се свива и пропуска едва два пръста, а към 15—20-ия ден е почти затворен. Във връзка с това състояние на родилката половите сношения се забраняват след раждането. Не се разрешава и къпането във вана, правенето на влагалищни промивки, извършването на не спешни гинекологични прегледи и др. Пълна безопасност по отношение навлизането на инфекция в матката може да се гарантира едва след като външният и вътрешният отвор на маточния канал са напълно затворени и плацентарното място е заздравяло. Това става до 8-та седмица. В този срок се възстановяват напълно не само половите органи, но и всички функции на организма на жената. Правилното водене на послеродовия период предпазва майката и детето от редица заболявания и тежки усложнения. Ето защо грижите трябва да започнат още от родилната зала.

Веднага след раждането
Непосредствено след нормално раждане, особено ако то е било по – продължително или е протекло с известни отклонения от нормата, родилката е много отпаднала и уморена. Тя усеща болки и парене в областта на външните полови органи, особено ако е станало разкъсване. Болки има и в мускулите на краката, кръста, седалището поради принудителното положение, което жената е заемала по време на раждането. Усиленото изпотяване и кръвозагубата често причиняват силно чувство на жажда или на студ. Поради това, щом раждането завърши, родилката се преоблича в чиста нощница, настанява се в чисто, добре затоплено легло и се подкрепя с топъл чай или мляко. В продължение на още 2 часа тя трябва да остане в родилната зала под непосредствения контрол на акушерката. Родилката се завежда в стаята едва след като опасността от кръвотечение е напълно преминала. Тогава настъпва успокоение и желание за сън. Макар и рядко, наблюдават се и възбудени състояния, проявени в безпокойство и безсъние. Стаята, в която се настанява родилката, трябва да бъде голяма, светла, добре затоплена, лесно да се проветрява и да не е с повече от 6 легла. Тук тя остава до изписването си.

Телесна Температура след раждане
В първите 12 часа след раждането, а понякога и до 2-ия ден температурата на родилката може да се повиши с няколко десетки от градуса. Това се дължи на усилената мускулна работа и напрежение в периода на изгонване на плода и на всмукването в кръвта на вещества от маточното съдържимо. Повишаването на температурата над 38°, особено когато е придружено с леки тръпки и разтрисания, ускорен пулс и влошено общо състояние, се преценява като сигнал за започваща инфекция и налага бързи лекарски мерки.

Сърдечен Пуслс на родилката след раждане
На втория ден след раждането пулсът на родилката се нормализира. Забавянето му през послеродовия период не представлява опасност. Най – често той е лабилен и непостоянен, мени честотата си под влияние на болка, промяна на положението на тялото в леглото, психични дразнения и др. Трайното му учестяване обаче буди подозрения за настъпило усложнение.

Уриниране след раждане
В първите 12—24 часа след раждането обикновено родилката не чувства нужда да уринира. Това се дължи на хоризонталното положение, което тя заема. Много от родилките не са свикнали да уринират в такова положение. От друга страна след нормално раждане пикочният мехур е отпуснат, отпусната е и коремната стена.

Xодене по голяма нужда и хемороиди след раждане
След раждането червата са лениви и в първите дни родилката не чувства нужда да ходи по голяма нужда. Много често по това време се появяват и разширения на вените на правото черво, т. нар. хемороиди след раждане. Обикновено те не причиняват болки на родилката и минават бързо, без да се налага някакво лекуване. Понякога обаче хемороидалните възли излизат навън, силно се прищипват в областта на ануса и не могат да се приберат навътре. Това състояние е много мъчително за родилката поради силната болезненост и напрегнатост на това място. Налага се незабавно лекарска помощ. По-редки са аналните фисури (цепване на ануса при нормално раждане), които също са много болезнени и трябва да се лекуват.

Корем след раждане
През време на бременността коремната стена се разтяга значително и след раждане не може да се върне към първоначалното си състояние. Понеже мускулите на коремната стена се свиват по – бързо, отколкото кожата, често се образуват гънки по корема. В последствие коремът може да се възвърне към предишната си форма от преди забременяването.

ЧХГ Стойности

Предишна публикация

Хигиена при Менструация

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане