Родилката След Раждане

Интересни факти за първите дни на послеродовия период след раждане на бебе
Послеродовият период след нормално раждане продължава 6—8 седмици и се характеризира с редица промени, които настъпват в организма на родилката и имат за цел да възстановят всичките функции до такава степен, че да станат каквито са били преди забременяването. През време на бременността най – големи промени претърпява матката, затова след раждането процесите на обратното развитие са най – ясно изразени в нея. Изключение правят само млечните жлези. Тяхното развитие върви неделимо с напредване на бременността, преминава през своето развитие след раждане, като достига своя максимум в послеродовия период и продължава, докато жената кърми своето бебе.

Промени в половите органи след раждане родилка след раждене на бебе


След раждане и по – точно след падане на плацентата матката е дълга около 17 см, а стената й е дебела 3—4 см и тежи общо около 1 кг. Вътрешната маточна повърхност представлява голяма рана с открити малки и по-големи кръвоносни съдове, отделящи обилно количество кръв. За процеса на обратното развитие на матката се съди по характера на изтичащия секрет и по височината на маточното дъно. При нормален секрет и правилно свиване към 8-та седмица матката вече тежи до 50 г. Заздравяването на вътрешната й повърхност завършва към 7—8-ия ден от раждането, а мястото, където е била прикрепена плацентата, се възстановява едва към 8-та седмица. Каналът на маточната шийка, който по време на раждането се разширява до такава степен, че да може да мине плодът, на 3-ия ден се свива и пропуска едва два пръста, а към 15—20-ия ден е почти затворен. Във връзка с това състояние на родилката половите сношения се забраняват след раждането. Не се разрешава и къпането във вана, правенето на влагалищни промивки, извършването на не спешни гинекологични прегледи и др. Пълна безопасност по отношение навлизането на инфекция в матката може да се гарантира едва след като външният и вътрешният отвор на маточния канал са напълно затворени и плацентарното място е заздравяло. Това става до 8-та седмица. В този срок се възстановяват напълно не само половите органи, но и всички функции на организма на жената. Правилното водене на послеродовия период предпазва майката и детето от редица заболявания и тежки усложнения. Ето защо грижите трябва да започнат още от родилната зала.

Веднага след раждането
Непосредствено след нормално раждане, особено ако то е било по – продължително или е протекло с известни отклонения от нормата, родилката е много отпаднала и уморена. Тя усеща болки и парене в областта на външните полови органи, особено ако е станало разкъсване. Болки има и в мускулите на краката, кръста, седалището поради принудителното положение, което жената е заемала по време на раждането. Усиленото изпотяване и кръвозагубата често причиняват силно чувство на жажда или на студ. Поради това, щом раждането завърши, родилката се преоблича в чиста нощница, настанява се в чисто, добре затоплено легло и се подкрепя с топъл чай или мляко. В продължение на още 2 часа тя трябва да остане в родилната зала под непосредствения контрол на акушерката. Родилката се завежда в стаята едва след като опасността от кръвотечение е напълно преминала. Тогава настъпва успокоение и желание за сън. Макар и рядко, наблюдават се и възбудени състояния, проявени в безпокойство и безсъние. Стаята, в която се настанява родилката, трябва да бъде голяма, светла, добре затоплена, лесно да се проветрява и да не е с повече от 6 легла. Тук тя остава до изписването си.

Телесна Температура след раждане
В първите 12 часа след раждането, а понякога и до 2-ия ден температурата на родилката може да се повиши с няколко десетки от градуса. Това се дължи на усилената мускулна работа и напрежение в периода на изгонване на плода и на всмукването в кръвта на вещества от маточното съдържимо. Повишаването на температурата над 38°, особено когато е придружено с леки тръпки и разтрисания, ускорен пулс и влошено общо състояние, се преценява като сигнал за започваща инфекция и налага бързи лекарски мерки.

Сърдечен Пуслс на родилката след раждане
На втория ден след раждането пулсът на родилката се нормализира. Забавянето му през послеродовия период не представлява опасност. Най – често той е лабилен и непостоянен, мени честотата си под влияние на болка, промяна на положението на тялото в леглото, психични дразнения и др. Трайното му учестяване обаче буди подозрения за настъпило усложнение.

Уриниране след раждане
В първите 12—24 часа след раждането обикновено родилката не чувства нужда да уринира. Това се дължи на хоризонталното положение, което тя заема. Много от родилките не са свикнали да уринират в такова положение. От друга страна след нормално раждане пикочният мехур е отпуснат, отпусната е и коремната стена.

Xодене по голяма нужда и хемороиди след раждане
След раждането червата са лениви и в първите дни родилката не чувства нужда да ходи по голяма нужда. Много често по това време се появяват и разширения на вените на правото черво, т. нар. хемороиди след раждане. Обикновено те не причиняват болки на родилката и минават бързо, без да се налага някакво лекуване. Понякога обаче хемороидалните възли излизат навън, силно се прищипват в областта на ануса и не могат да се приберат навътре. Това състояние е много мъчително за родилката поради силната болезненост и напрегнатост на това място. Налага се незабавно лекарска помощ. По-редки са аналните фисури (цепване на ануса при нормално раждане), които също са много болезнени и трябва да се лекуват.

Корем след раждане
През време на бременността коремната стена се разтяга значително и след раждане не може да се върне към първоначалното си състояние. Понеже мускулите на коремната стена се свиват по – бързо, отколкото кожата, често се образуват гънки по корема. В последствие коремът може да се възвърне към предишната си форма от преди забременяването.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).