Преждевременно Раждане

Какво е преждевременно раждане?

За преждевременно раждане говорим, когато бременността завърши между 28-ата г.с. и края на 37-ата седмица на бременността.
При преждевременно родените деца липсват признаците за зрялост. Теглото им при раждането е по-малко от 2500 грама. От това личи, че при преждевременното раждане теглото при раждането и продължителността на бременността стоят в тясна връзка. Възможно е също така и при нормална продължителност на бременността (време за износване) да се родят деца с ниско тегло, когато развитието на бебето в матката се забавя поради намалена функция на плацентата. Теглото при раждането е решаващ критерий по отношение изгледите за живот на недоносено бебе и по-късното му нормално физическо и психическо развитие. Има различни рискове които може да доведат до раждане на бебето преди датата на термина и ние ще разискваме точно рисковете за това събиетие в следващите редове.

Причини за преждевременно раждане

причини за преждевременното раждане и симптоми


Причините за преждевременно раждане са различни, разнородни и не винаги са ясни, а не малко пъти до по – ранно раждане се стига и от комплексни причини. При част от жените повторната бременност отново завършва с преждевременно раждане. Оттук проличава колко е важно да се знаят причините, особено тези, които могат да бъдат предотвратени. Не по- малко значение има правилното поведение при опасност от преждевременно раждане или при следваща бременност, настъпила след преждевременно раждане.
По-съществените причини за преждевременни раждания са свързани с различни рискове:

Симптоми на преждевременно раждане

Внезапното усилване на контракциите (2—3 на всеки 30 минути), понякога и усилено теглене в кръста. Незабавният транспорт до болница трябва да се извърши при най-грижливо физическо щадене на жената. Наред с абсолютния режим на легло нерядко за продължително време се провежда и медикаментозно потискане на родовата дейност. Когато преждевременното раждане не може да се предотврати, жените се изпращат в профилирани клиники. Ако раждането се осъществи извън специализирано болнично заведение, новороденото се изпраща в център за недоносени деца. Там се осигуряват оптимални грижи за децата с ниско тегло.

Предпазване от преждевременно раждане и профилактика

Профилактичните възможности започват с вземането под внимание на причинните фактори и усложненията, които могат да засегнат шийката на матката при прекъсване на бременността, особено ако то се провежда за първи път. Ето защо в женската консултация трябва непременно да се дават точни данни за предходни подобни намеси. При предхождащо преждевременно раждане организмът на жената трябва максимално да се щади. Преждевременното пукване на околоплодните води т.е. околоплодния мехур, което се наблюдава при почти 40 % от всички преждевременни раждания, може да се дължи също така и на грешки в поведението по време на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).