Раждане

Раждане в 7 Месец

Обновена: 25-09-2016

Всеки етап от живота на човек е вълнуващ и изпълнен с неочаквани обрати. Да станеш родител е един дълъг етап, който носи със себе си много вълнение, нови отговорности и куп усмивки. Разбира се заедно с това има и голямо напрежение дали всичко е както трябва и ще се справим ли с родителските си задължение, като това започва още от самото раждане. Понякога плануваното раждане в 9 месец не се осъществява и има случай на жени който раждат в 7 месец своето бебе, тогава казваме че е налице преждевременно раждане в седми месец от бременността или също така че детето е седмаче. Повече за раждането няколко седмици преди датата на термина може да прочетете в нашата статия за Преждевременно раждане.

Колко време продължава бременността?
Процесът от същинското зачеване до раждането продължава 9 месеца, което е известно на всички жени, но има и някои особености обаче с който трябва да се запознаем. Например броят на дните на бременността са два варианта, единият е от самия момент на оплождането, където са 266 дни, а другият е от датата на последния менструален цикъл, където са 280 дни. Погледнато от гледната точка на лекарите една бременност продължава между 37 и 42 гестационни седмици. Всяко дете се появява на бял Свят тогава, когато му е най–изгодно и е напълно готово да посрещне новата среда. Може да проследите подробно всяка една седмица от бременността в нашата статия какво е гестационна седмица

Кога едно дете е преждевременно родено?
Както вече уточнихме има определен период от 9 месеца, когато е прието едно дете да се роди. Съществуват горна и долна граница на раждане, като тя се изразява в седмици. Долната граница на нормалното е 37 седмици, а горната и максимална, при която лекарите не се опасяват за живота на детето или майката е 42 седмици. Ако едно бебе се роди между 25 седмица на бременността и 36 седмица то се счита и третира, като родено преждевременно и недоносено. В такива случаи се налагат спешни мерки и множество изследвания, които са особено важни за децата родени преждевременно. Трябва да се отбележи, че преждевременно раждане в 7 месец е доста по–безопасно от раждане в 8 месец. Много повече са регистрираните смъртни случай или последващи проблеми за детето ако то е родено през 8 месец.

Причини за преждевременно раждане?
Причина за раждането на едно дете по–рано от планувания термин могат да бъдат множество външни или вътрешни фактори, като всеки един от тях е важен и не бива да се оставя на заден план.

  • Рискова бременност – Този фактор е много често проявен. Става въпрос за възрастта, на която жената е забременяла, при жените под 14 години или онези над 35–40 години се провежда засилено наблюдение на бременността, поради риска от спонтанен аборт или например преждевременно раждане в 7 месец. Вижте някои съвети при рискова бременност.
  • Травма – лека до средна телесна травма нанесена при инцидент може също да доведе до преждевременно раждане.
  • Хронични заболявания – в тази група спадат много заболявания, които сами по себе си не са опасни, но когато една жена страдаща от някоя от тях е бременна тя има нужда от повече грижи. В групата влизат евентуални проблеми със черния дроб, белите дробове. Също така анемия и сърдечно съдови нарушения.
  • Вирусни инфекции – Когато една жена е бременна тя става много по–чувствителна и трябва да се пази от всякакви вируси, като особено опасни са Рубеолата и сезонните вируси, с които се сблъскваме всяка година.
  • Вагинални инфекции – тези инфекции, които се лекуват и преминават без почти никакви симптоми всъщност крият много опасности за плода, като една от тях е преждевременното раждане. Най–често става въпрос за хламидии и токсоплазмоза.

раждане в 7 месец Как изглежда бебето в 7 месец на бременността?
На този етап е останало съвсем малко преди малкото човече да се появи, ако нещо разбира се не се обърка и то не се появи още на този етап в седмия месец. По Света все повече деца се раждат преждевременно заради различни усложнения от бременността. Хубавото на това вашето дете да се роди през седми месец, е че то вече е достатъчно развито да оцелее извън вашата утроба. То може да е родено преждевременно, но е почти изцяло оформено и подготвено за външният свят. Бебето в 7 месец е около 34 см и 1– 1,5 килограма. Това може да ви се струва малко, но всъщност е достатъчно, за да оживее детето с помощта на лекари разбира се и престой в кувиоз до достигането на 2,5 кг и доразвие своите органи. В 7 месец детето вече е с отворени очи, оформено лице, функциониращи стомах, черва и бъбреци.

Какво се случва при преждевременно раждане в 7 месец
На първо място лекарите го преглеждат и правят пълни изследвания на целия организъм, за да проверят за евентуални усложнения или увреждания. След това се поставя в кувиоз, където ще прекара следващите почти 2 месеца, или докато е достатъчно голямо и развито да излезе на вън и да посрещне Света. Децата родени през 7 месец почти винаги оживяват и нямат проблеми или поне не са сериозни. В повечето случи лекарите помагат с дишането на детето, защото дробовете му все още не са развити напълно. Много майки се притесняват от това детето им да не се роди преждевременно, но е факт, че ако това трябва да се случи, защото има и такива случи. Лекарите препоръчват преждевременно раждане в 7 месец, а не 8 месец, защото тогава децата се справят по–трудно с приспособяването и има регистрирани повече смъртни случаи или трайни и сериозни увреждания през този 8 месец.

Лесно Забременяване

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане