Раждане в 7 Месец

Всеки етап от живота на човек е вълнуващ и изпълнен с неочаквани обрати. Да станеш родител е един дълъг етап, който носи със себе си много вълнение, нови отговорности и куп усмивки. Разбира се заедно с това има и голямо напрежение дали всичко е както трябва и ще се справим ли с родителските си задължение, като това започва още от самото раждане. Понякога плануваното раждане в 9 месец не се осъществява и има случай на жени който раждат в 7 месец своето бебе, тогава казваме че е налице преждевременно раждане в седми месец от бременността или също така че детето е седмаче. Повече за раждането няколко седмици преди датата на термина може да прочетете в нашата статия за Преждевременно раждане.

Колко време продължава бременността?
Процесът от същинското зачеване до раждането продължава 9 месеца, което е известно на всички жени, но има и някои особености обаче с който трябва да се запознаем. Например броят на дните на бременността са два варианта, единият е от самия момент на оплождането, където са 266 дни, а другият е от датата на последния менструален цикъл, където са 280 дни. Погледнато от гледната точка на лекарите една бременност продължава между 37 и 42 гестационни седмици. Всяко дете се появява на бял Свят тогава, когато му е най–изгодно и е напълно готово да посрещне новата среда. Може да проследите подробно всяка една седмица от бременността в нашата статия какво е гестационна седмица

Кога едно дете е преждевременно родено?
Както вече уточнихме има определен период от 9 месеца, когато е прието едно дете да се роди. Съществуват горна и долна граница на раждане, като тя се изразява в седмици. Долната граница на нормалното е 37 седмици, а горната и максимална, при която лекарите не се опасяват за живота на детето или майката е 42 седмици. Ако едно бебе се роди между 25 седмица на бременността и 36 седмица то се счита и третира, като родено преждевременно и недоносено. В такива случаи се налагат спешни мерки и множество изследвания, които са особено важни за децата родени преждевременно. Трябва да се отбележи, че преждевременно раждане в 7 месец е доста по–безопасно от раждане в 8 месец. Много повече са регистрираните смъртни случай или последващи проблеми за детето ако то е родено през 8 месец.

Причини за преждевременно раждане?
Причина за раждането на едно дете по–рано от планувания термин могат да бъдат множество външни или вътрешни фактори, като всеки един от тях е важен и не бива да се оставя на заден план.

  • Рискова бременност – Този фактор е много често проявен. Става въпрос за възрастта, на която жената е забременяла, при жените под 14 години или онези над 35–40 години се провежда засилено наблюдение на бременността, поради риска от спонтанен аборт или например преждевременно раждане в 7 месец. Вижте някои съвети при рискова бременност.
  • Травма – лека до средна телесна травма нанесена при инцидент може също да доведе до преждевременно раждане.
  • Хронични заболявания – в тази група спадат много заболявания, които сами по себе си не са опасни, но когато една жена страдаща от някоя от тях е бременна тя има нужда от повече грижи. В групата влизат евентуални проблеми със черния дроб, белите дробове. Също така анемия и сърдечно съдови нарушения.
  • Вирусни инфекции – Когато една жена е бременна тя става много по–чувствителна и трябва да се пази от всякакви вируси, като особено опасни са Рубеолата и сезонните вируси, с които се сблъскваме всяка година.
  • Вагинални инфекции – тези инфекции, които се лекуват и преминават без почти никакви симптоми всъщност крият много опасности за плода, като една от тях е преждевременното раждане. Най–често става въпрос за хламидии и токсоплазмоза.

раждане в 7 месец

Как изглежда бебето в 7 месец на бременността?
На този етап е останало съвсем малко преди малкото човече да се появи, ако нещо разбира се не се обърка и то не се появи още на този етап в седмия месец. По Света все повече деца се раждат преждевременно заради различни усложнения от бременността. Хубавото на това вашето дете да се роди през седми месец, е че то вече е достатъчно развито да оцелее извън вашата утроба. То може да е родено преждевременно, но е почти изцяло оформено и подготвено за външният свят. Бебето в 7 месец е около 34 см и 1– 1,5 килограма. Това може да ви се струва малко, но всъщност е достатъчно, за да оживее детето с помощта на лекари разбира се и престой в кувиоз до достигането на 2,5 кг и доразвие своите органи. В 7 месец детето вече е с отворени очи, оформено лице, функциониращи стомах, черва и бъбреци.

Какво се случва при преждевременно раждане в 7 месец
На първо място лекарите го преглеждат и правят пълни изследвания на целия организъм, за да проверят за евентуални усложнения или увреждания. След това се поставя в кувиоз, където ще прекара следващите почти 2 месеца, или докато е достатъчно голямо и развито да излезе на вън и да посрещне Света. Децата родени през 7 месец почти винаги оживяват и нямат проблеми или поне не са сериозни. В повечето случи лекарите помагат с дишането на детето, защото дробовете му все още не са развити напълно. Много майки се притесняват от това детето им да не се роди преждевременно, но е факт, че ако това трябва да се случи, защото има и такива случи. Лекарите препоръчват преждевременно раждане в 7 месец, а не 8 месец, защото тогава децата се справят по–трудно с приспособяването и има регистрирани повече смъртни случаи или трайни и сериозни увреждания през този 8 месец.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).