Лесно Забременяване

Решението за зачеване на дете е едно важно решение и нова стъпка от живота на всяка двойка. Създаването на живот не е толкова лесно, но понякога не стига само желанието да имаш дете. Много двойки правят опити с години, докато успеят да си създадат наследник и при това без да има някакъв физически проблем свързан с техните детеродни органи.

лесно забременяване

Кога мога да забременея най–лесно?
Ако вече сте сигурни с вашия партньор, че искате дете е нужно да си обърнете малко повече внимание на здравословното състояние и някои други особености около зачеването. Дребни на пръв поглед подробности всъщност са пряко свързани и понякога може да окажат отрицателно действие и затруднено забременяване. За да зачене една жена първо трябва да има цикъл, а такъв има всяка жена след навършване на 13–14 години. При всеки цикъл се отделя не оплодената яйцеклетка. А за да бъде оплодена трябва да изчислим кога точно сме в овулация, защото тя е единственият и най–важен фактор за една жена. При липсата на овулация съответно няма и цикъл, всичко е тясно свързано разбира се. Има различни методи за определяне на точния период на овулация, но най–ефикасен е календарният, когато се смята цикъла и разстоянието между два такива, обикновено овулацията настъпва на 14 ден след края на един цикъл и продължава до 48 часа. Точно в този период яйцеклетката е узряла и готова за оплождане.

Какво е полезно и вредно за забременяване?
Много жени търсят варианти как да помогнат на организма си и да го предразположат за по–лесно забременяване. Има някои трикове, които са доказани и се препоръчват от гинеколозите. На първо място е здравословното състояние, всеки специалист би ви препоръчал преди правенето на опити за зачеване да си направите пълен преглед при гинеколог и тогава да започнете. Иначе има няколко основни правила, при тяхното спазване се наблюдават положителни резултати:

  • Прием на фолиева киселина – препоръчва се, като превантивна мярка за всяка жена преди и по време на бременността. Започва да се пие около 3 месеца преди зачеване и 3 месеца след потвърдена бременност на лицето. Спомага много на организма и помага за една безпроблемна бременност. Все повече набира популярност и много бъдещи майки си правят този курс на прием на фолиева киселина.
  • Здравословно хранене – Този фактор е благоприятен за цялостното състояние на човек, но при жените искащи да забременеят по–лесно е особено важен. Приема на мазна, пържена и тлъста храна е особено вреден за здравословното състояние и увреждат работата на всички органи в тялото. Старайте се да приемате повече прясна храна, свежи зеленчуци и плодове, както и ако е възможно разделното хранене. Посъветвайте се с диетолог преди да започнете този хранителен режим, за да ви бъде изготвена специална таблица за вас индивидуално.
  • Пълно спокойствие – колкото и странно да звучи напрежението и нервността не водят до нищо хубаво. В следствие на натоварено ежедневие, когато е постоянно организма се побърква и настава хаос. Всичко започва да работи по–трудно и едва насмогва тялото да е в кондиция. Когато сте прекалено натоварени психически и физически има голяма вероятност да заченете дете много по–трудно от нормалното.
  • Сексуален контакт – шеговито казано, то всъщност без този фактор няма вариант да заченете, но има и някои особености. Например наблегнете на сексуален контакт с вашия партньор особено в периода на овулация, като може да се наложи да се поизпотите и 2–3 пъти на ден. Много често някои казват след половия контакт жената да си вдигне каката на горе, за да не излезе материала, но това си е чисто табу и няма вярно. Истината, е че спермата на мъжа навлиза на вътре през влагалищния отвор за много кратък период от време, тъй като мъжкия полов орган я изпраща с голяма скорост, а онова което изтича от влагалищния отвор е излишък. Няма по лесно забременяване чрез редовният сексуален контакт разбира се.
  • Без Цигари и алкохол – лекарите съветват да се избягва приема и на двете неща, които са порок на много хора, почти няма такива, които да не пият или пушат, но все пак бъдете отговорни родители и се откажете или ограничете до минимум техния прием ако искате лесно забременяване.
  • Хигиена за по лесно зачеване  – и тук хигиената заема много важна роля. Тя по принцип е важна за всеки човек, но има една тънкост, която може би малко знаят и най–вероятно правят грешка. Нека се замислим колко жени веднага след половия контакт хукват към банята да се освежат, но това е много грешно. Чрез женския душ около интимните части има вероятност да нарушите работата на сперматозоидите и те да не успеят да стигнат до целта си, а именно яйцеклетката, за която трябва да се закачат. Препоръчва се преди да отидете в банята да си полежите малко, поне 15 минути и тогава да се освежите, ползвайте времето да се гушнете в партньора си и така няма да усетите кога е минало времето. Вижте статиите интимна хигиена при мъжете и интимна хигиена при жените.

Всички двойки който правят опити и желаят да имат дете, но и така не са достигнали до това желано „лесно забременяване“, трябва да знаят, че в учебниците е прието, ако до 1 година не достигнат желаното зачеване на бебе, то трябва да се обърнат към лекар специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).