Забременяване при Нередовен Цикъл

Какво трябва да знам за да постигна успешно забременяване при нередовен цикъл!
Менструацията е много важна част от живота на всяка жена, а появата на овулация води след себе си до следващ менструален цикъл или бременност, така че без да има менструация – не може да се достигне до забременяване. Най–трудните опити за зачеване са опитите за забременяване при нередовен цикъл. Въпреки че повечето жени имат менструален цикъл, които трае средно между 28 – 35 дни, доста жени в днешно време се оплакват от нередовен менструален цикъл. За една жена с предвидим цикъл планирането на най–добрите няколко дни, в които да се опита да зачене, е сравнително лесно. Но за онези дами, които имат нередовни и непредсказуеми периоди, възникват редица проблеми при опитите им да заченат бебе.

Какво трябва да направите, ако искате да достигнете до така желаното забременяване при нередовен цикъл?
забременяване при нередовен цикъл

Най–напред една жена, която се опитва да забременее при наличие на нередовни менструални периоди, никога не е съвсем сигурна кога са подходящите дни за зачеване т.е овулацията и кога ще дойде нейният цикъл. При една жена с редовен – двадесет и осем дневен цикъл може да се очаква, че тя ще овулира около средата на този цикъл, или около четиринадесетият ден. Четиринадесет дни по–късно, тя може да се очаква редовния си период. Времето за зачеване при редовен цикъл може да бъде съвсем просто –  като се прави секс преди, по време и веднага след очакваното време на овулация. С нередовен цикъл обаче положението не е такова – тези жени се сблъскват с редица сериозни проблеми, поради липса на яснота около дата на тяхната овулация. Много често проблемите при опитите да се достигне до забременяване при нередовен цикъл се дължат на продължителен прием на противозачатъчни хапчета. Тъй като все повече млади момичета развиват кисти, имат смушения в цикъла или ужасни болки и тежък предменструален синдром, лекарите назначават терапия с контрацептивни медикаменти. При подготовката на тези жени за опити да зачеване – се спира приема на противозачатъчни хапчета. За съжаление един от често страничните ефекти при спирането на такива хапчета е наличието на нередовен менструален цикъл, което неизбежно води до проблеми със забременяването.

Много важно е, ако искате да имате бебе и имате нередовен цикъл, да посетите гинеколог, който да ви направи обстоен тазов преглед и ехография, за да установи дали причината за нередовната менструация не се дължи на някаква органна увреда. Ако всичко това е наред, той ще назначи и редица изследвания – за проверка на хормоналните ви нива, за да изясни дали имате някакъв проблем в това отношение. Едва след като е изградил ясна картина за вас, той ще ви посъветва как да действате в опитите ви да заченете. Ако нямате някакви сериозни здравословни проблеми, които да изискват медикаментозно лечение, най–вероятно ще бъдете посъветвани да предприемете следните стъпки:

  • За определяне на овулацията може да започнете редовно измерване на базалната температура, обикновено в рамките на няколко месеца, така че да се изясни кога е овулацията ви.
  • Това може да се направи и с тестове за овулация, които се продават в аптеките и са на принципа на тестовете за бременност – с лентичка, която се потапя в легенче с урина и се отчитат нивата на фоликул–стимулиращия хормон.
  • Ограничете стреса, започнете да се храните здравословно и започнете да практикувате редовна физическа дейност.
  • Гинекологът ви ще ви назначи вероятно прием на витамини като фолиева киселина и магнезий.
  • Овулационен калкулатор чрез които да изчислите вашата овулация спрямо дължината на вашия менструален цикъл онлайн.

Най–важното, което трябва да запомните, докато се опитвате да достигнете до така желаното забременяване при нередовен цикъл, е да се заредите с огромно търпение и самодисциплина. Нередовните периоди не означават, че изобщо нямате овулация, а само че имате нередовна такава. Само търпението ще ви помогне да се успокоите, докато се опитвате да заченете, което ще стане рано или късно. Опитите да забременеете при наличие на нередовна менструация означава също, че ще трябва да правите повече секс, а не само в няколкото дни около датата на очакваната овулация, нещо, което със сигурност няма да направи мъжа ви нещастен, а даже ще закрепи и освежи връзката ви, стига да не го превърнете в напрегната досада и мъчение! Търпение, спокойствие и дисциплина.

И не забравяйте – направете всичко, което зависи от вас, а мечтаният резултат няма да се забави дълго и най–сетне ще видите така бленуваните две чертички и постигнете забременяване при нередовен цикъл!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).