Забременяване Преди Цикъл

Възможно ли е да се стигне до Забременяване преди Цикъл? – ДА
Може ли да се забременее преди цикъл? Много жени се питат и желаят да научат дали е възможно да забременеят 2 или 3 дни преди техният менструален цикъл. Отговорът на този въпрос е ДА – напълно е възможно, макар и това да не е обичайно явление.
Както знаете от статията за овулацията, след като яйцеклетката се освободи от яйчника на жената, бременността може да е факт в рамките на 24 – 48 часа. Разбира се е необходимо яйцето да бъде оплодено от сперматозоидите на мъжа през това време. Нормално е овулацията да настъпи по средата на жизнения менструален цикъл на жената, което е около 14 ден от първия  ден от които настъпи менструацията.

забременяване 2-3 дни преди цикъл

Обичайно е жената да има 28 дни цикличност между отделните менструални цикъла. Но не е толкова необичайно тя да получи овулация и възможност за забременяване на 24 ден или това е 3 до 4 дни преди нейния цикъл отново да настъпи. В този момент яйцеклетката е в състояние на оплождане още около 48 часа това е 2 дни, т.е до 26 ден от жизнения цикъл или това е точно 2 – 3 дни преди цикъл. Точно в едно такова примерно развитие на ситуацията не една и две жени са стигали до забременяване преди цикъл.

Информираност за плодовитостта
както казахме ако използвате осъзнаване на вашата плодовитост, за да избегнете или постигнете бременност е важно да знаете кога имате овулация. За да се определи това, могат да се използват няколко метода. Единият метод включва измерване на базалната температура, която се движи по-ниско в началото на менструалния цикъл, след което се увеличава, когато настъпи овулация. Друг метод за възможността за забременяване преди цикъл е наличието на цервикалната слуз, тъй като тази телесна течност се променя в количество, текстура и цвят преди овулацията. Жените могат да използват и стандартния календарен метод, който изчислява фертилните дни въз основа на средната продължителност на цикъла. Подходящ метод е и един обикновен тест за овулация, които измерва нивото на лутеинизиращия хормон (LH) в урината, тъй като LH се повишава точно преди овулацията.

Забременяване при нередовният менструален цикъл.
Ако се чудите: „Мога ли да забременее 4 дни или 2 дни преди цикла ми?“ Технически отговорът е да. Но ако питате дали това време е най-доброто време за зачеване, отговорът е не. Около 20% от жените имат нередовни цикли, което означава, че дължината е по-кратка или по-дълга от обикновено, а само 10 до 15% от жените имат цикли, които са с дължина точно 28 дни. Освен това, жените могат да овулират по–късно, дори ако циклите им изглеждат нормални. Едно проучване от 2000 година върху 221 жени с докладвани нормални цикли, показва, че 70% са били фертилни преди 10 ден и след 17 ден от своят менструален цикъл, което е извън фертилния диапазон, който повечето клинични насоки предвиждат. Установено е, че същите участници в проучването имат шанс от 1 до 6% да постигнат успешно забременяване преди цикъла им.

Причина за това, очакваната овулация и самата яйцеклетка да бъде освободена по различно време може да са различни: от хормонални промени в организма до взимане на хапчета против забременяване т.е. противозачатъчни. Точно тогава например е възможно това забременяване преди цикъл.

Източници:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27529/
2. https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/biology-of-the-female-reproductive-system/menstrual-cycle
3. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Fertility-Awareness-Based-Methods-of-Family-Planning#what

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация