Забременяване

Забременяване Преди Цикъл

Обновена: 20-03-2019

Възможно ли е да се стигне до Забременяване преди Цикъл? – ДА
Може ли да се забременее преди цикъл? Много жени се питат и желаят да научат дали е възможно да забременеят 2 или 3 дни преди техният менструален цикъл. Отговорът на този въпрос е ДА – напълно е възможно, макар и това да не е обичайно явление.
Както знаете от статията за овулацията, след като яйцеклетката се освободи от яйчника на жената, бременността може да е факт в рамките на 24 – 48 часа. Разбира се е необходимо яйцето да бъде оплодено от сперматозоидите на мъжа през това време. Нормално е овулацията да настъпи по средата на жизнения менструален цикъл на жената, което е около 14 ден от първия  ден от които настъпи менструацията.

забременяване 2-3 дни преди цикъл

Обичайно е жената да има 28 дни цикличност между отделните менструални цикъла. Но не е толкова необичайно тя да получи овулация и възможност за забременяване на 24 ден или това е 3 до 4 дни преди нейния цикъл отново да настъпи. В този момент яйцеклетката е в състояние на оплождане още около 48 часа това е 2 дни, т.е до 26 ден от жизнения цикъл или това е точно 2 – 3 дни преди цикъл. Точно в едно такова примерно развитие на ситуацията не една и две жени са стигали до забременяване преди цикъл.

Информираност за плодовитостта
както казахме ако използвате осъзнаване на вашата плодовитост, за да избегнете или постигнете бременност е важно да знаете кога имате овулация. За да се определи това, могат да се използват няколко метода. Единият метод включва измерване на базалната температура, която се движи по-ниско в началото на менструалния цикъл, след което се увеличава, когато настъпи овулация. Друг метод за възможността за забременяване преди цикъл е наличието на цервикалната слуз, тъй като тази телесна течност се променя в количество, текстура и цвят преди овулацията. Жените могат да използват и стандартния календарен метод, който изчислява фертилните дни въз основа на средната продължителност на цикъла. Подходящ метод е и един обикновен тест за овулация, които измерва нивото на лутеинизиращия хормон (LH) в урината, тъй като LH се повишава точно преди овулацията.

Забременяване при нередовният менструален цикъл.
Ако се чудите: „Мога ли да забременее 4 дни или 2 дни преди цикла ми?“ Технически отговорът е да. Но ако питате дали това време е най-доброто време за зачеване, отговорът е не. Около 20% от жените имат нередовни цикли, което означава, че дължината е по-кратка или по-дълга от обикновено, а само 10 до 15% от жените имат цикли, които са с дължина точно 28 дни. Освен това, жените могат да овулират по–късно, дори ако циклите им изглеждат нормални. Едно проучване от 2000 година върху 221 жени с докладвани нормални цикли, показва, че 70% са били фертилни преди 10 ден и след 17 ден от своят менструален цикъл, което е извън фертилния диапазон, който повечето клинични насоки предвиждат. Установено е, че същите участници в проучването имат шанс от 1 до 6% да постигнат успешно забременяване преди цикъла им.

Причина за това, очакваната овулация и самата яйцеклетка да бъде освободена по различно време може да са различни: от хормонални промени в организма до взимане на хапчета против забременяване т.е. противозачатъчни. Точно тогава например е възможно това забременяване преди цикъл.

Източници:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27529/
2. https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/biology-of-the-female-reproductive-system/menstrual-cycle
3. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Fertility-Awareness-Based-Methods-of-Family-Planning#what

Ранен Тест за Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.