Забременяване след Цикъл

Възможно ли е забременяване след цикъл?

Много жени се интересуват и задават въпроси като „Мога ли да забременея веднага след като менструацията ми свърши?“ Реално е възможно да се забременее веднага след края на вашия месечен цикъл, но в действителност шансовете са изключително малки. Всичко се свежда до дължината на вашия цикъл и колко време трае вашия месечен период. При жените, които имат дълги периоди и кратки цикли, е възможно една узряла яйцеклетка да бъде освободена много бързо след края на цикъла й. Ако и когато това се случи, тази яйцеклетка може да бъде оплодена съвсем нормално – оплождане на яйцеклетка. Но пак трябва да отбележим, че вероятността е малка и са малко жените, отговарящи на посоченото условие.

Например ако имате 21 дневен цикъл – от началото на едната менструация да началото на следващата, и имате кървене в продължение на 7 дни, тогава е възможно да овулирате веднага след менструацията. Това е така, защото знаем, че обичайно всяка нормална овулация може да настъпи между 12–16 дни преди следващата ви менструация да започне и това ще поставя овулацията ви между 6–10 дни от започването на последната. За да изчислите вашата овулация може да използвате нашия овулационен калкулатор.

Ако нямате регулярен месечен цикъл или имате някакви хормонални проблеми и нарушения, най–сигурният начин да бъдете спокойни за забременяването след менструация, ако не желаете такова, е да използвате методи за контрацепция през цялото време. Ако искате да забременеете, се консултирайте с лекар и опознайте тялото си най–напред.

забременяване след цикъл

Шансове за забременяване след цикъл

Широко разпространен проблем съществува за двойките, които не желаят дете и разчитат на преценката си за безопасното време от месеца за правене на секс без предпазни мерки. Въпреки че шансовете забременеете след секс, веднага след цикъл, са малки, винаги има минимален шанс това да се случи на всеки.

Другото нещо, с което е добре да бъдете наясно е, че също така е много възможно да забременеете по време на месец, дори ако пениса е изваден преди еякулацията. Малки количества спермата се освобождават по време на самия сексуален акт, така че всеки секс без предпазване  може да доведе до бременност. Сперматозоидите може да бъдат изключително устойчиви и живи в продължение на няколко дни след еякулацията, което означава, че ако спермата е попаднала във влагалището ви, има шанс да забременеете в рамките на 3 до 5 дни след контакта.

Кога е моят оптимален период за зачеване?

Как да разбера, кога е моят оптимален период за зачеване и дали мога да забременея до 2–3 дни след края на менструацията ми? Времето между първия ден на менструацията и началото на следващия перод представлява вашия менструален цикъл. Овулацията почти винаги при всяка жена обикновено настъпва около 2 седмици преди началото на цикъла. Това е периодът когато една жена има най–големи шансове за зачеване.

Да забременеете непосредствено след цикъл – в рамките на 2 до 3 дни след края му, е малко вероятно, но на някои жени може да се случи. Фактът, че сперматозоидите са в състояние да оцелеят в продължение на дни след последната еякулация във влагалището, както вече споменахме, означава, че ако овулацията възникне до няколко дни след секса, яйцеклетката ще може да бъде оплодена.

Важно е да разберете, че ако не искате да забременеете, трябва да използвате средства за контрол на раждаемостта през цялото време на месеца, когато правите секс. Не разчитайте на случайността и късмета!

Ако една двойка се опитва да зачене, един от най–добрите начини за увеличаване на шансовете им за успех е да инвестира в домашни тестове за определяне на овулация, които се предлагат в цялата ни аптечна мрежа. Тези комплекти варират от прости ленти, който тестват урината, до дигитални устройства, които да следят положението при вас месец по месец. Често е много трудно да се открие времето на овулацията без такива тестове.

Вече научихте още малко за вашият организъм и като цяло за възможното забременяване веднага след цикъл. В сайта за бременност и раждане – Bremennost.bg има много статии, за най–добри резултати използвайте търсачката на сайта.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).