Първи цикъл след аборт

Преминали сте през аборт, може би е обичайно да се притеснявате за това кога ще имате следващ, но същевременно така важен първи цикъл след аборт. Възстановителният период е много индивидуален и е въпрос до спецификации на тялото до тялото и до това как се грижите за себе си през времето на възстановяването ви. Това също така зависи от гестационната седмица, през която сте претърпели аборта. На тялото ви може да са му необходими само няколко седмици или понякога няколко месеца, за да влезе в нормален ритъм. Най-важното нещо, което трябва да се разбере е да се прави разлика между кървене след аборта и фактически първи цикъл след аборт. Не забравяйте, че овулацията обикновено се появява някъде около четиринадесет дни преди настъпване на менструалното кървене и ако сте имали аборт, то ще бъде трудно да се прецени, кога това ще се случи. Можете да забременеете отново в седмиците след аборта, ако имате необезопасен секс. В следващите няколко реда ще ви помогнем да разберете разликата между кървенето в периода на възстановяване след аборт и истински менструален цикъл.

първи цикъл след аборт

Кога ще получа първия си месечен цикъл след аборт?

Кървене след аборт: След като сте преживяли аборт, може да имате кървене от 2 седмици до 6 седмици. Кървенето в етапа на възстановяването обикновено е тежко през първите няколко дни и след това се успокоява. Някъде след като кървенето започва да се успокоява, тялото ви ще започне подготовка за първия си менструален цикъл. Това може да се случи седмици след като е спряло възстановителното кървене, тъй като хормони на бременността трябва да си отидат на място като нормални стойности.

Първи цикъл след аборт: През повечето време, жените изпитват първия си редовен цикъл в рамките на 4 до 8 седмици след аборт. Трябва да уведомите вашия лекар, ако мислите, че сте все още с възстановително кървене от аборта и след 8 седмици вашия редовен период не се е възобнови. Това е особено важно, ако все още имате симптоми на бременност. Също така е много важно да следвате насоките на вашия лекар по отношение на полови контакти. Често се препоръчва да се изчака до 6 седмици след аборт преди да се възобнови сексуалната активност. Не забравяйте да използвате методи за контрол на раждаемостта, ако не желаете да забременеете скоростно отново.

Какво да очаквате по отношение на месечния си период след аборт?
Интересно е, че вашия първи цикъл след аборт може да се различава в зависимост от начина на аборт. Например вашият първи менструален цикъл след медикаментозен аборт може да бъде много тежък. Може да забележите кръвни съсиреци и имате по-лоши крампи, отколкото преди бременността. Това трае само няколко цикъла и е естествен начин на организма за изхвърляне на всички тъкани и продукти на зачеването. Ако сте имали хирургически аборт, менструацията може да се върне и да бъде по-светъл поток отпреди бременността. Тя също така може да бъде по-кратка от нормалното. Ако сте имали хирургически аборт и имате тежък поток или преминаване на съсиреци и тъкани, трябва да се свържете с вашия лекар веднага. Все още може да имате непремахнати тъкани на зачеването в матката.

Първа овулация след аборта?
Възможно е да имате цикъл след аборт без овулация. Вашето тяло може или не може да има овулация преди този първи цикъл – това е непредвидимо. Овулацията след аборт обикновено се случва преди втория цикъл след процедурата. Това е така, защото тялото ви се нуждае от достатъчно време, за да се отървете от всички хормони от бременността и да се върнете към нормалния си цикъл. По това време обаче тялото ви не може да бъде готов за сексуален контакт, така че отидете на лекар за съвет. Това е особено вярно, ако сте имали хирургически аборт. Сексът може да ви постави в риск за инфекция, ако шийката на матката не е напълно излекувана и затворена.

Разберете, че тялото ви не е готов да се справи с друга бременност, докато не е напълно излекувани. Препоръчително е да изчакате няколко месеца преди да се опитвате да забременеете отново.

Ами ако моят цикъл е нередовен? Трябва ли да се притеснявам?
Вашият доктор може да ви насочи да знаете какво да гледате при следващия си период. Ако имате непрекъснато кървене, преминаване на тъкани или кръвни съсиреци –  трябва да се свържете с него и да го информирате. Ако напоявате с кръв повече от две подложки на час, може да се наложи да потърсите спешна помощ. Телефонът за спешни повиквания е 112. Важно е също да се свържете с вашия доктор, ако менструацията не се върне след 8 седмици и все още имате симптоми на бременност. Това сигнализира, че все още може да има продукти на зачеването в матката и може да се наложи да има друга процедура, за да се изчисти останалото. Възможно е някои жени да имат симптоми на бременността в продължение на няколко месеца след аборт. Нека вашият лекар узнае, ако имате симптоми, които продължават и нямате така важния за жената в този момент първи цикъл след аборт.

Има случаи на жени, които имат проблеми с техния първи цикъл след аборт и последствие и с последващите периоди. Периодите са склонни да продължат по-дълго и да са с по-тежък кръвен поток и повече крампи, отколкото преди.

Съвети за самостоятелни грижи след аборт:
Погрижете се за тялото си след аборт. Следните съвети могат да помогнат на тялото ви излекува по-бързо и да ви помогне да получите първия си период след аборта своевременно:

– Почивка за толкова дълго, колкото лекарят препоръчва
– Да имате емоционална подкрепа, която да ви помогне да се справите с вашите чувства
– Използвайте защита при секс
– Вижте вашия лекар за последващи грижи
– Избягвайте вдигане на тежки предмети

За какво трябва да внимавате?
Свържете се с вашия лекар с притеснения относно долу изброените. Тежък кръвоизлив може да бъде спешен медицински случай, обадете се на лекар веднага или отидете в спешното отделение.

– Обилно кървене и напояване на повече от две подложки на час
– Преминаване на големи съсиреци с болезнени спазми
– Минаваща тъкан с болезнени спазми
– Лошо миришещо вагинално течение
– Кървене след аборт, което не изчезне след 8 седмици
– Температура над 39 градуса-
– Нямате менструален период след 8 седмици

Организмът е достатъчно умен и знае какво е най-доброто за него. Като цяло не се притеснявайте, вашия първи цикъл след аборт ще дойде и ще си свърши работата, но при тревожност се свържете с лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии