Първи Цикъл

Знаете ли достатъчно за появата на дългоочаквания първи цикъл?
Може би менструалният ви цикъл е дошъл скоро? Или просто искате да разберете какво да очаквате с неговото настъпване? Вашият първи цикъл е естествена част от израстването ви и е много важна част от живота на всяко момиче. Когато едно момиче достигне периода на пубертета, тялото му преминава през много промени, които да я подготвят за това, че то се превръща в жена и един ден да стане майка.

Какво представлява така наречения първи цикъл?
Вашата менструация е изхвърляне на неоплодената яйцеклетка, слуз и кръв, минаващи от утробата към влагалището като част от естествения процес, който да подготви тялото за бременност. Това е моментът, от който нататък тялото ви вече се е променило и вие можете да забременеете, ако водите вече полов живот. Вашият цикъл се случва веднъж месечно и обикновено трае между 2 и 7 дни, но на тялото ви може да му отнеме няколко месеца, за да започне да се саморегулира и цикълът ви да стане предсказуем. Първите няколко пъти той вероятно ще бъде много лек и нередовен. Може да ви е полезно да следите цикъла си всеки месец с едно малко календарче в портфейла си или дори мобилно приложение, за да следите колко дни продължава вашия цикъл и кога ще започне следващия.

първи цикъл

Какви са признаците за настъпване на първи цикъл?
Около времето на настъпване на първия цикъл тялото ви ще претърпи промени – бедрата и гърдите ви ще станат по–големи. Вие също така ще забележите повишено окосмяване, както на нови места, така и под мишниците и по половите ви органи. Това са всички нормални промени и са част от израстването. Вашият първи цикъл е нещо нормално и естествено и нищо не бива да ви кара да се чувствате неудобно или притеснени.

Кога ще настъпи така дългоочаквания първи цикъл?
Повечето момичета ще получат своя първи цикъл на възраст между 12 и 14 години, но тя също може да започне по–рано или по–късно дори около 16 годишна възраст.

Това е вашият първи цикъл, какво трябва да направите?
Не се безпокойте! Кажете на родител, приятел или учител. Възрастните или по–големите братя и сестри може да ви помогнат да получите точната информация и продукти от които имате нужда. Можете да се информирате и от Интернет, но внимавайте да не се подведете от многото сайтове които бълват новини с гръмки заглавия само за да привлекат вниманието на доверчивия потребител.

Колко време ще трае менструалният ми период?
Менструацията обикновено продължава между 2 и 7 дни, но всички момичета са различни. Ако вашият период често трае повече от 7 дни, говорете с родител или лекар.

Колко кръв ще загубя при първи цикъл?
Кървенето може да ви изглежда много обилно, но реално изгубената кръв е само около 3 супени лъжици през всеки менструален цикъл.

Ще знае ли някой, че съм в цикъл?
Не. Освен, ако вие не решите да кажете, никой няма да знае, че сте в цикъл, няма признаци на менструация, видими за другите. Въпреки това е добра идея да кажете на семейството или приятел, ако се нуждаете от някаква помощ.

Кой продукти да използвам при първи цикъл?
Имате богат избор на дамски хигиенни продукти, като превръзки и тампони Трябва да опитате различни видове, а да разберете кой вид ви е най–удобен. Винаги мийте ръцете си преди и след смяна на вашия санитарни продукт. Вариантите са:
Дамски превръзки – Това са подложки, които се носят върху бельо ви. Те абсорбират вашия менструален поток. Сменявайте вашата превръзка на всеки 4 до 6 часа, за да избегнете инфекция.
Тампони – Тампони са направени от памучен материал и внимателно се вмъкват във вагината, където абсорбират си менструалната кръв. Те трябва да бъдат изцяло премахнати и да се сменят на всеки 4 до 8 часа.
Менструалния чаши – Менструалните чашки са малки чашки, които се вмъкват във вагината като тампони. Те събират вашия поток и може да се носят до 12 часа. Те са направени от много здрав материал и се използват за многократна употреба.

Може ли да плувам или спортувам по време на цикъл?
Когато имате първи цикъл едва ли ще ви е до спортуване, но Да, може да се спортува! Някои менструални продукти ви позволяват да се упражнявате, плувате и спортувате, както обикновено като например специалните тампони.

Информация за майки на момичета с първи цикъл!
Първият цикъл на момичето е специален случай! Прекарвайте времето си с дъщеря си, за да отпразнувате началото на новата глава в книгата на нейния живота. Споделяйте знания и опит, защото това е важно, за да помогнете на дъщеря си да се чувства комфортно и уверено по отношение на промените, които се случват с тялото й през така дългоочаквания първи цикъл. Подгответе я още преди първия й период, за да може да се предотврати тревожността й и притеснението. Нека да знаят, че всичко това е нормално и естествено. Покажете на Вашата дъщеря различните видовете продукти за интимна хигиена и как да ги използва. Бъдете нейна подкрепа през този период!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).