ЗабременяванеРечник

Първи Цикъл

Обновена: 09-07-2017

Знаете ли достатъчно за появата на дългоочаквания първи цикъл?
Може би менструалният ви цикъл е дошъл скоро? Или просто искате да разберете какво да очаквате с неговото настъпване? Вашият първи цикъл е естествена част от израстването ви и е много важна част от живота на всяко момиче. Когато едно момиче достигне периода на пубертета, тялото му преминава през много промени, които да я подготвят за това, че то се превръща в жена и един ден да стане майка.

Какво представлява така наречения първи цикъл?
Вашата менструация е изхвърляне на неоплодената яйцеклетка, слуз и кръв, минаващи от утробата към влагалището като част от естествения процес, който да подготви тялото за бременност. Това е моментът, от който нататък тялото ви вече се е променило и вие можете да забременеете, ако водите вече полов живот. Вашият цикъл се случва веднъж месечно и обикновено трае между 2 и 7 дни, но на тялото ви може да му отнеме няколко месеца, за да започне да се саморегулира и цикълът ви да стане предсказуем. Първите няколко пъти той вероятно ще бъде много лек и нередовен. Може да ви е полезно да следите цикъла си всеки месец с календарче или дори мобилно приложение, за да знаете колко дни продължава и кога ще започне.

първи цикъл Какви са признаците за настъпване на първи цикъл?
Около времето на настъпване на първия цикъл тялото ви ще претърпи промени – бедрата и гърдите ви ще станат по–големи. Вие също така ще забележите повишено окосмяване, както на нови места, така и под мишниците и по половите ви органи. Това са всички нормални промени и са част от израстването. Вашият първи цикъл е нещо нормално и естествено и нищо не бива да ви кара да се чувствате неудобно или притеснени.

Кога ще настъпи така дългоочаквания първи цикъл?
Повечето момичета ще получат своя първи цикъл на възраст между 12 и 14 години, но тя също може да започне по–рано или по–късно дори около 16 годишна възраст.

Това е вашият първи цикъл, какво трябва да направите?
Не се безпокойте! Кажете на родител, приятел или учител. Възрастните или по–големите братя и сестри може да ви помогнат да получите точната информация и продукти от които имате нужда. Можете да се информирате и от Интернет, но внимавайте да не се подведете от многото сайтове които бълват новини с гръмки заглавия само за да привлекат вниманието на доверчивия потребител.

Колко време ще трае менструалният ми период?
Менструацията обикновено продължава между 2 и 7 дни, но всички момичета са различни. Ако вашият период често трае повече от 7 дни, говорете с родител или лекар.

Колко кръв ще загубя при първи цикъл?
Кървенето може да ви изглежда много обилно, но реално изгубената кръв е само около 3 супени лъжици през всеки менструален цикъл.

Ще знае ли някой, че съм в цикъл?
Не. Освен, ако вие не решите да кажете, никой няма да знае, че сте в цикъл, няма признаци на менструация, видими за другите. Въпреки това е добра идея да кажете на семейството или приятел, ако се нуждаете от някаква помощ.

Кой продукти да използвам при първи цикъл?
Имате богат избор на дамски хигиенни продукти, като превръзки и тампони Трябва да опитате различни видове, а да разберете кой вид ви е най–удобен. Винаги мийте ръцете си преди и след смяна на вашия санитарни продукт. Вариантите са:
Дамски превръзки – Това са подложки, които се носят върху бельо ви. Те абсорбират вашия менструален поток. Сменявайте вашата превръзка на всеки 4 до 6 часа, за да избегнете инфекция.
Тампони – Тампони са направени от памучен материал и внимателно се вмъкват във вагината, където абсорбират си менструалната кръв. Те трябва да бъдат изцяло премахнати и да се сменят на всеки 4 до 8 часа.
Менструалния чаши – Менструалните чашки са малки чашки, които се вмъкват във вагината като тампони. Те събират вашия поток и може да се носят до 12 часа. Те са направени от много здрав материал и се използват за многократна употреба.

Може ли да плувам или спортувам по време на цикъл?
Когато имате първи цикъл едва ли ще ви е до спортуване, но Да, може да се спортува! Някои менструални продукти ви позволяват да се упражнявате, плувате и спортувате, както обикновено като например специалните тампони.

Информация за майки на момичета с първи цикъл!
Първият цикъл на момичето е специален случай! Прекарвайте времето си с дъщеря си, за да отпразнувате началото на новата глава в книгата на нейния живота. Споделяйте знания и опит, защото това е важно, за да помогнете на дъщеря си да се чувства комфортно и уверено по отношение на промените, които се случват с тялото й през така дългоочаквания първи цикъл. Подгответе я още преди първия й период, за да може да се предотврати тревожността й и притеснението. Нека да знаят, че всичко това е нормално и естествено. Покажете й видовете хигиенни продукти и как да ги използва. Бъдете й подкрепа!

Зъбобол при Бременност

Предишна публикация

Кога Започват да Виждат Бебетата?

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.