Прегледана и обновена на 12-01-2017

Знаем ли как да се справим напълно с появата на зъбобол при бременност?
При бременност в организма на жената се случват много промени. Появява се сутрешното гадене, теглото се увеличава и се натрупва много умора. Друга важна промяна, което се случва вътре в тялото на бременната е увеличаването на вероятността от развитие на възпалителни процеси на венците и повишаване на шансовете за получаване на кариес, което от своя страна както се досещате може да причини зъбобол при бременност. Въпреки че имате много неща, за които да си мислите по време на бременността, адекватното лечение на зъбите и венците трябва да бъде сред вашите приоритетни задачи. В тази статия ще разберете какво се случва, когато получите зъбобол при бременност и как да избегнете този проблем.

Какви може да са причините за зъбобол при бременност?
Образуването на кариеси става доста по–изявено през бременността, както и подуването и възпалението на венците. Нека да разгледаме някои от основните видове причини за зъбобол при бременност:
Промените в диетата. Вие се храните по различен от обичайния начин, докато сте бременна. Склонни сте да пиете повече мляко, докато сте бременна и често увеличавате дневния прием на съдържащи захар храни. Това води до кариеси и необходимостта от неотложна стоматологична помощ.
Възпалителни процеси на венците при бременност. Има промени в хормоналната среда на тялото по време на бременност, които водят след себе си до подуване и възпаление на венците. Различните възпалителни процеси на венците може да доведат до инфекция на венците и дори абсцеси във венците, които са много опасни и болезнени. Повече от половината от всички жени при бременност развиват някаква степен на гингивит.
Сутрешното гадене. Когато вие повръщате при бременността, киселините от стомашната кухина се връщат обратно в устата ви и това може да е причината за кариес и зъбобол при бременност.
Недостиг на калций. Ако вашият лекар прецени може да ви изпише допълнително калций по време на бременността, за да се подпомогне правилното развитие на костите на плода.
Проблеми с устната хигиена. Бременни жени в повечето случай стават много чувствителни към вкуса или миризмата на пастата за зъби. Като резултат те започват да мият зъбите си по–рядко, което увеличава риска от кариеси, проблеми с венците и последващ зъбобол при бременност.

зъбобол при бременност

Трябва ли да се лекува появата на зъбобол при бременност?
Повечето жени се притесняват за зъбите си, особено лекувани по време на бременност. Обаче лекарите и стоматолозите все пак препоръчват, ако имате стоматологични проблеми през бременността, да се лекувате на време за намалите зъбобола и неприятните последици. Много жени са скептични и притеснени от всякакъв вид  рентгенови лъчи по време на цялата бременност, дори стоматологични рентгенови снимки. Ако имате зъбобол при бременност, зъболекарят ще се опита да се грижи за проблема без да прави рентген, ако това е възможно. Ако е необходимо все пак да се направят рентгенови снимки, за да се види къде е проблемът, зъболекарят ще ви помоли да носите специална престилка от олово, чрез която рентгеновите лъчи да не достигнат до тези области. Рентгеновите снимки тогава може да се направят безопасно и зъболекарят ви ще има повече информация, за да помогне за лечението на зъбния ви проблема. Има и различни лекарства за болката при зъбобол, някои от които обаче не са подходящи да бъдат използвани при бременност. Също може да се изисква и приемът на антибиотици. Някои антибиотици като пеницилин, са безопасни да се вземат по време на бременност.

Какви са естествените методи за лечение на зъбобол при бременност?
Има някои естествени средства, които можете да опитате за облекчаване на зъбобола, вместо прибързаното излагане на вредни лъчи или лекарства. Ето някои неща, които можете да опитате при появата на зъбобол при бременност:
Горещи компреси. Вземете гореща и влажна кърпа и я приложете към страната на лицето, където усещате зъбобола. Това увеличава разпространението на засегнатата област и позволява на имунната система да се справи с източника на болката.
Студен лед. Студеният компрес с лед в една торбичка може да облекчи дискомфорта от болящия зъб. Вместо лед можете а ползвате дори пликче с грах или нарязани зеленчуци върху лицето си за изтръпване на нервите, които причиняват зъбобола.
Карамфил. Скилидка сух карамфил може да се използва при появата на зъбобол при бременност. Можете просто да гризете парченце сух карамфил, което не само ще облекчи болката ви, но е и антисептик, който може да облекчи някои от инфекциозни симптоми, свързани с изгнили зъби.
Чесън. Чесънът е вековни средство за лечение на зъбобол. Можете да поставите скилидка счукан чесън или да дъвчете парче чесън за облекчаването на зъбобола. Чесънът съдържа алицин, който е антибиотичен агент, който директно атакува бактериите, причиняващи инфекции на зъбите.
Лук. Опитайте да дъвчете парче суров лук за няколко минути. Това ще помогне за облекчаване на болката. Ако дъвченето е твърде трудно, поставете парче от лука на върха на зъба, за да позволите на сокове му да облекчат болката.
Спанак. Оказва, че листата на суровия спанак може да облекчат болката от зъбобол при бременност.
Топла вода. Вземете малко сол и я смесете с хладка вода. Използвайте това за гаргара или за изплакване за премахване на хранителните частици, попаднали между зъбите и така да облекчите зъбобола.
Стойте далеч от съдържащи захар храни. Вие трябва да избягвате храни, които са с високо съдържание на захар, когато сте бременна. Захарта допринася за увеличаване на плаката на зъбите, която може да влоши зъбобола.

Ако можете да предотвратите проблемите със зъбите при бременността, би било добре. За тази цел е важно да не изпускате стоматологични прегледи и да поддържате добра устна хигиена, за да избегнете проблеми, свързани с венците, зъбите и последващ зъбобол при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Аминокиселини

Previous article

Първи Цикъл

Next article