Аминокиселини

Какво представляват аминокиселините за човешкия организъм?
Аминокиселините представляват основните градивни единици на белтъчините в човешкото тяло. Те също отговарят за оптимизирането на витамините и минералите и осигуряването на енергия за растежа, здравето, доброто функциониране на тялото и генетичната транскрипция.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви видове аминокиселини има?
Има около 22 стандартни аминокиселини. 8 от тях се считат за такива от съществено значение, или това са така наречените незаменими аминокиселини, което означава, че вие трябва да получавате определено количество от тях във вашата ежедневна диета, за да може организма ви да функционира правилно – телата ни не може да ги синтезират от друго освен от храната. Освен незаменимите аминокиселини – има около 14 несъществени или така наречените заменими аминокиселини.

аминокиселини

Незаменими Аминокиселини:
Хистидин
В човешкото тяло хистидинът е необходим за растежа и регенерацията на тъканите. Той е от ключова роля за производството на така наречените глиални нервни клетки, които обвиват нервите и образуват един вид защитна обвивка, наречена миелин. Това предотвратява действието на нежелани импулси, които могат да доведат до изключително сериозни дефекти в мозъка и гръбначния мозък. Хистидинът също е производител на бели и червени кръвни клетки. Той също помага за премахване на излишните тежки метали от тялото. Той е полезен за борба с лошото храносмилане и различни стомашно чревни разтройства, защото спомага за производството на стомашни сокове които от своя страна значително подобряват храносмилането. Основни източници на незаменимата аминокиселина хистидин са ръж, пшеница, ориз, риба, месо и мляко.

Лизин
L–лизинът е от изключително значение за растежа и развитието. Именно поради факта, че тя се добива от организма само чрез храната и нейните уникални свойства я довеждат в групата на незаменимите аминокиселини. Лизинът помага на организма за усвояване на повече калций, което от своя страна води до развитие на костите и мускулите. Тази аминокиселина поддържа азотния баланс и помага да се поддържа телесната маса в периоди на екстремен стрес и умора. Тя е необходима също и за производството на антитела, хормоните като тестостерон и инсулин, ензими, колаген и за поправката на повредени тъкани. Също така доприналя за поддържането на здрави кръвоносни съдове. Основни източници: яйца, месо, мляко, сирене, картофи, фасул и мая.

Фенилаланин
Фениланинът повишава настроението чрез стимулиране на нервната система. Той подпомага паметта. Също така повишава нивата на епинефрин, адреналин и допамин в предния дял на хипофизата. И трите са важни невротрансмитери, необходими за оптимално функциониране на централната нервна система. Фениланинът помага за абсорбцията на UV лъчите в слънчевата светлина, която от своя страна дава по–високи нива на витамин D. Основни източници на фенилаланин са: мляко, бадеми, авокадо, ядки и семена. Често може би сте го срещали като невъглехидратен подсладител в много безалкохолни напитки (в съчетание с аспартам) и някои учени твърдят, че е опасно за мозъка и е свързана с канцерогенен риск при системна употреба. Учени са установили, че големите нива на някои незаменими аминокиселини като фенилаланин могат да бъдат смъртоносни.

Метионин
Метионинът премахва излишната мазнина от кръвния поток, което води до по–малко натрупана мастна тъкан. Тази аминокиселина е ключ към доброто храносмилане и премахването на тежките метални съединения от стомаха и черния дроб. Метионинът е силен антиоксидант, защото деактивира свободните радикали и подобрява паметта. Метионинът е предшественик на цистеин, който е аминокиселина, която произвежда глутатион за почистване на черния дроб. Това също е една от 3–те аминокиселини, които са необходими за производството на креатин монохидрат в организма. Креатин монохидрат от своя страна спомага за производство на енергия и повишаване на мускулния растеж в организма на човек. Основни източници: месо, риба, бобови, яйца, лук, чесън, семена и леша.

Левцин
Левцинът е отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар, растежа и регенерацията на тъканите в кожата, костите и скелетните мускули. Тази аминокиселина подпомага човешкия растежен хормон. Също така помага при заздравяването на рани, регулирането на енергията и помага при предотвратяване на разпределението на мускулната тъкан. Основни източници: всички растителни източници на белтъчини – бобови, ядки, пълнозърнест ориз  и пшеница.

Изолевцин
Много подобна на левцина, изолевцина попада в групата на незаменимите аминокиселини. Изолевцинът насърчава мускулното възстановяване, добрите нивата на кръвната захар, регулира и стимулира освобождаването на човешкия растежен хормон. Но изолевцинът притежава своя собствена характерност по отношение на зарастването на рани. Тя помага за образуването на хемоглобин и участва в образуването на кръвни съсиреци, които са основната защита на отворените рани по тялото от инфекции. Основни източници на Изолевцин са: пилешко месо, кашу, яйца, риба, леща, черен дроб и бадеми.

Валин
Валинът помага за ремонта и растежа на мускулната тъкан. Той поддържа азотния баланс и запазва използването на глюкозата. Основни източници: месо, мляко, гъби, соя и фъстъци.

Треонин
Последна в този списък, но не на последно място от всички незаменими аминокиселини е Треонин. Тя е аминокиселина която се добавя в организма предимно то животински произход и точно поради това вегетарианците си я набавят трудно. Разпространена е в сърцето, централната нервна система и скелетната мускулатура. Треонинът се използва за формиране в тялото на 2 от най–важните свързващи вещества – колаген и еластин. Също така е важен за поддържането на правилния белтъчен баланс. Треонинът участва във функционирането на черния дроб, липотропните функции и в поддържането на доброто състояние на имунната система като спомага за правилното производство на антитела и насърчаването на растежа и активността на тимуса. Основни източници на незаменимата аминокиселина треонин са: яйца, месо и млечни продукти като цяло.

Заменини Аминокиселини:
Глутамин
L–глутаминът сме я сложили в самото начало от всички заменини аминокиселини, защото тя присъства в организма в големи количества. Защо заменима? Защото организма може да си я произвежда сам в определени количества и не е нужно тя да се набавя само чрез храната. Глутаминът е важна за концентрацията и паметта. В мозъка Глутамина се преобразува в глутаминова киселина, която пък е от значение за функционирането на мозъка. Използва се и в синтеза на мускулната тъкан. Глутаминът помага да се отървете от прекомерното количество азот в организма и е един от основните градивни елементи в генетичния код. Също намалява апетита за сладко. Основни източници на така нареченета заменимата аминокиселина Глутамин са: всички протеинови източници.

Аргинин
Както повечете заменими аминокиселини, така и аргинина е важен за тялото на човек. Той подобрява имунната система и стимулира дейността на тимусната жлеза. Основното му свойство по отношение на хормоните включва освобождаването на инсулин от панкреаса и е масивен стимулатор за производството на човешкия растежен хормон от предния дял на хипофизата. Тази аминокиселина често се свързва със сексуалния стимул и с идеята, че тя може да удължи и подобри оргазма ви. Също така подобрява здравето на черния дроб, кожата и съединителната тъкан и може да намали холестерола, но най–вече е ключ в контрола на теглото. Основни източници на аргинин са: пшеница, ядки, семена, соя, ориз и шоколад.

Карнитин
Карнитинът не е аминокиселина реално, но заради бллизката структура се класифицира такава и попада в групата на замениви аминокиселини. Той всъщност идва в четири форми: D–карнитин, DL–карнитин, L–карнитин и ацетил–L–карнитин. Той се използва за транспортирането на дълговерижните мастни киселини. Карнитинът може да бъде полезен за предотвратяване на натрупването на мастни киселини в сърцето, черния дроб и мускулите. Карнитинът също подобрява анти окислителните ефект от витамини C и E. Основни източници: мляко, риба, червени меса и пилешко.

Цистеин
L–цистеинът е сяросъдържаща несъществена аминокиселина, което го прави истински фаворит след антиоксидантите. Тя е тясно свързана с цистина, които основно се състои от 2 молекули цистеин свързани заедно. Цистеинът е много неустойчив и почти веднага се трансформира в цистин. Осигурява здрава кожа, детоксикация на организма и производството на колаген, отговорен за еластичността на кожата. Той укрепва защитната лигавицата на стомаха и червата и е много добър защитник на черния дроб. Основни източници на последната от всички описани от нас заменими аминокиселини са : броколи, чесън, яйца, лук, пшеница, червени чушки, домашно птиче месо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност"