Какво се крие под думата витамини и защо са ни необходими?
Витамините са от вида на органичните съединения, които са жизнено необходими в малки количества за живота. Ние трябва да вземаме витамини посредством храната, защото човешкото тяло или не произвежда достатъчно от тях или изобщо. Всеки организъм има уникална потребност от витамини. Например витамин C (аскорбинова киселина) е необходим за хората, но не и за кучета, защото кучетата могат да произвеждат достатъчно от него за своите собствени нужди, докато хората не могат.
Факти за витамините в обобщение:
– Има 13 известни витамини.
– Витамините са мастноразтворими или разтворими във вода.
– Мастноразтворимите витамини са по–лесни за съхраняване за организма от водоразтворимите.
– Витамини винаги съдържат въглерод, така че са описани като „биологични“ съединения.
Какво представляват витамините?
Витамините са група органични вещества, присъстващи в незначителни количества в естествените храни. Те са от съществено значение за нормалното функциониране на обмяната на веществата. Ако не взимате достатъчно от тези съединения, това може да доведе до определени медицински състояния. Според това дали се разтварят във вода или в мастните тъкани на тялото биват:
– Мастноразтворимите витамини се съхраняват в мастните тъкани на тялото и черния дроб. Мастноразтворимите витамини са по–лесни за съхраняване от водоразтворимите такива и може да останат в тялото като резерв за дни, а някои дори за месеци. Мастноразтворимите витамини се усвояват чрез чревния тракт с помощта на мазнините. Витамини A, D, E и K са мастноразтворими.
– Водоразтворимите витамини не се съхраняват в тялото за дълго – те бързо се отделя в урината. Витамин С и B витамините са разтворими във вода.
Видове витамини:
– Витамин А
Познат е още като ретинол и бета каротин. Той е мастноразтворим. Липсата му може да доведе до множество проблеми със зрението, включително и кокоша слепота и кератомалация – заболяване, което води до сухота на роговицата. Добри източници са: черен дроб, масло от треска, моркови, броколи, сладки картофи, масло, зеле, спанак, тиква, някои сирена, яйца, кайсии, пъпеши. Вижте Храни Богати на Витамин А.
– Витамин В1
Известен още като тиамин. Разтворим във вода.
Дефицитът му може да предизвика отпадналост, раздразнителност, проблеми с работата на червата, мускулна слабост и умора. Добри източници са: мая, свинско месо, зърнени, слънчоглед, кафяв ориз, аспержи, зеле, карфиол, картофи, портокали, черен дроб и яйца.
– Витамин В2
Познат още като рибофлавин. Разтворим във вода. Дефицитът му може да доведе до необяснима умора, болки и кръвоизливи в очите, суха кожа, проблеми с надбъбречната жлеза, анемия, катаракта. Добри източници са: бира, бирена мая, аспержи, банани, бамя, извара, мляко, кисело мляко, месо, яйца, риба и зелен фасул.
– Витамин В3
Известен още като ниацин, Витамин В3 е водоразтворим. Дефицитът му може да доведе кожни проблеми, храносмилателни проблеми, липса на апетит, обща отпадналост. Добри източници са: черен дроб, сърце, бъбрек, пилешко месо, мляко, яйца, авокадо, домати, листни зеленчуци, броколи, моркови, сладки картофи, аспержи, ядки, говеждо месо, риба ( тон, сьомга), пълнозърнести, бобови растения, гъби и бирена мая.
– Витамин В5
Този витамин е известен още като пантотенова киселина. Водоразтворим. Дефицитът му може да доведе до хипогликемия, язви на дванадесетопръсника, проблеми с кръвта и кожата. Добри източници са: месо, броколи, авокадо, пчелно млечице и риба.
– Витамин В6
Познат още като пиридоксин. Разтворим във вода. Липсата на Витамин В6 в организма може да доведе до анемия, периферна невропатия (увреждане на части на нервната система на мозъка и гръбначния мозък). Добри източници са: месо, банани, зърнени, зеленчуци и ядки. Когато млякото се свари, то губи около половината от съдържанието си на B6. Замразяването и консервирането също може да намали съдържанието му в храните.
– Витамин В7
Известен още като биотин. Разтворим във вода. Недостигът му може да причини дерматит или ентерит (възпаление на червата). Добри източници са: яйчен жълтък, черен дроб, някои зеленчуци и плодове като домати, грах, моркови, ябълки, банани, пъпеш, портокали, зелен лук, картофи.
– Витамин В9
Известен още като фолиева киселина или фолинова киселина. Разтворим във вода. Дефицитът по време на бременност е свързана с вродени дефекти при плода. Бременните жени са насърчавани да приемат допълни количества фолиева киселина дори цяла година преди те да забременеят. Добри източници са: листни зеленчуци, бобови растения, черен дроб, хлебна мая, някои зърнени продукти и слънчогледови семена. Някои видове плодове – като цитруси, сливи и авокадо, имат умерени количества, както и бирата.
– Витамин В12
Познат още като цианокобаламин. Разтворим във вода. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до мегалобластна анемия (състояние, при което костният мозък произвежда необичайно големи количества незрели червени кръвни телца). Добри източници са: риба, миди, месо, домашни птици, яйца, мляко и млечни продукти, с някои зърнени култури и соеви продукти. На вегетарианците и веганите се препоръчва да се вземат добавки с В12.
– Витамин С
Другото му наименование е аскорбинова киселина. Разтворим във вода. Дефицитът му може да доведе до мегалобластна анемия. Добри източници са: всички плодове и зеленчуци. Храни Богати на Витамин С.
– Витамин Д
Познат още като холекалциферол и ергокалциферол. Мастноразтворим витамин. Ако не приемате достатъчно витамин Д може да доведе до рахит и остеомалация (размекване на костите). Добри източници: Произвежда се в кожата след излагане на ултравиолетова светлина от слънцето или изкуствени източници. Също така го има в тлъстата риба, яйцата, черния дроб, говеждото месо и гъбите. Прочетете Храни Богати на Витамин Д.
– Витамин Е
Познат още като токоферол и токотриенол. Мастноразтворим. Дефицитът му е рядко явление, той може да доведе до хемолитична анемия при новородените (състояние, при което кръвните клетки са унищожени и отстранени от кръвта твърде рано). Добри източници са: киви, бадеми, авокадо, яйца, мляко, ядки, зеленолистни зеленчуци, нерафинирани растителни масла, пшенични зародиши. Научете повече в Храни Богати на Витамин Е.
– Витамин К
Известен още като филохинон и антихеморагичен витамин. Мастноразтворим е. Дефицитът му може да предизвика необясними кръвоизливи. Добри източници са: зеленолистните зеленчуци, авокадо, киви. Магданозът съдържа много големи количества витамин К.
Запомнете, че най–добрият начин да получите достатъчно витамини, за да се радвате на добро здраве, е да следвате една балансирана диета с широка гама от храни. А, ако се налага – може да вземате и ежедневно хранителни добавки с мултивитамини. Допитайте се за съвет до медицински специалист.