Болест на Адисон

Какво е Болест на Адисон?
Болестта на Адисон е вид заболяване, което се проявява, когато тялото ви не произвежда достатъчно количество от точно определени хормони, а тези хормони са произвеждани от надбъбречните жлези. При това заболяване – вашите надбъбречни жлези произвеждат твърде малко кортизол и недостатъчни нива на алдостерон. Нарича се още надбъбречна недостатъчност. Болест на Адисон може да се случи при мъжете и жените, като няма обособена възрастова граница. Болестта на Адисон може дори да бъде опасна за живота. Лечението включва приемането на хормони, които да компенсират недостатъчните количества хормони.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми при болест на адисон?
– Болестта на Адисон обикновено се развива бавно, а симптомите може да включват:
– Екстремна умора
– Загуба на тегло и намален апетит
– Потъмняване на кожата (хиперпигментация)
Ниско кръвно налягане, дори припадъци
– Жажда за солено
– Ниска кръвна захар (хипогликемия)
– Гадене, диария или повръщане
– Коремна болка
– Мускулни или ставни болки
– Раздразнителност
Депресия
– Загуба на коса или сексуална дисфункция при жените

болест на адисон

Понякога обаче тези симптоми на болест на Адисон може да се появят внезапно. Тогава обикновено се наблюдава остра надбъбречна недостатъчност, а признаците за нея може да включват:
– Болки в долната част на гърба, корема или краката
– Тежко повръщане и диария, водещи до последваща дехидратация
– Ниско кръвно налягане
– Загуба на съзнание
– Високо съдържание на калий и ниско на натрий

Кога да отидете на лекар?
Направете консултация с лекар, ако имате симптоми, които често се срещат при хора с Адисон като:
Потъмняване на областта на кожата (хиперпигментация)
– Тежка умора
– Непреднамерена загуба на тегло
– Стомашно–чревни проблеми като гадене, повръщане и коремна болка
– Замаяност или припадъци
– Мускулни или ставни болки

Вашият лекар може да помогне да се определи дали имате болест на Адисон или някое друго заболяване, което може да причини тези проблеми.

Причини за болест на Адисон
Появата на Болест на Адисон е в резултат от това, че вашите надбъбречни жлези са повредени и не произвеждат достатъчни количества от хормона кортизол и често дори и хормона алдостерон. Тези жлези са разположени точно над бъбреците. Като част от вашата ендокринна система – те произвеждат хормони, които дават инструкции на почти всеки орган и тъкан в тялото ви. Вашите надбъбречни жлези са съставени от две части. Интериора (медула) произвежда адреналин. Външният слой (кортекс) произвежда група от хормони, наречени кортикостероиди, които включват глюкокортикоиди, минералкортикоидите и мъжки полови хормони (андрогени).

Надбъбречните жлези може да се увредят вследствие на:
– Туберкулоза
– Други инфекции на надбъбречните жлези
– Разпространение на рак на надбъбречните жлези
– Кървене в надбъбречните жлези

Надбъбречната недостатъчност може да възникне и ако хипофизната жлеза е болна. Хипофизната жлеза прави хормон, наречен адренокортикотропин, който стимулира кората на надбъбречната жлеза да произвежда своите хормони. Недостатъчно производство на този хормон може да доведе до недостатъчно производство на хормони от вашите надбъбречни жлези. Лекарите наричат това състояние вторична надбъбречна недостатъчност. Друга по–честа причина за вторичната надбъбречна недостатъчност е, когато хората, които приемат кортикостероиди за лечение на хронични заболявания като астма или артрит, внезапно спрат приема на кортикостероиди.

Как се диагностицира болест на Адисон?
Вашият лекар ще очертае първо вашата медицинска история и симптомите ви. Ако вашият лекар смята, че може да имате болест на Адисон, може да назначи някои от следните тестове:
– Кръвен тест за измерване на кръвните нива на натрий, калий и кортизол, които могат да дадат  на лекаря ви първоначална индикация за това дали надбъбречна недостатъчност може да е причина за симптомите ви.
– Тест за инсулин индуцираната хипогликемия. Понякога лекарите предполагат този тест, ако хипофизно заболяване е възможната причина за надбъбречната недостатъчност. Тестът включва проверка на вашата кръвна захар и нивата на кортизола на различни интервали след инжектиране на инсулин. При здрави хора глюкозните нива падат и кортизолът се повишава.
– Образни изследвания. Вашият лекар може да препоръчат компютърна томография за сканиране на корема за проверка на размера на надбъбречните жлези и за търсене на други аномалии, които може да дадат представа за нивото на надбъбречна недостатъчност.

Лечение на Болест на Адисон
Всички методи на лечение на болест на Адисон включват хормонална заместителна терапия за коригиране на нива на стероидните хормони, които тялото ви не е произвежда. Някои възможности за лечение включват:
– Перорални кортикостероиди
– Кортикостероиди инжекции
Препоръчва се да приемате натрий, особено по време на тежки упражнения, когато времето е горещо или ако имате стомашно–чревни разстройства като диария. Вашият лекар също така ще предложи временно увеличаване на дозата, ако сте изправени пред стресова ситуация като операция, инфекция или леко заболяване.

Може да обобщим, че Адисоновата криза както се казва при Болест на Адисон е животозастрашаваща ситуация, която води до ниско кръвно налягане, ниско кръвно нива на захар и високо кръвни нива на калий. Тази ситуация изисква незабавна медицинска помощ. Лечението обикновено включва интравенозно инжектиране на хидрокортизон, физиологичен разтвор и декстроза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).