Базедова Болест

Какво е Базедова Болест?
Базедовата болест е вид разстройство на имунната система на човек. Това разстройство води до по–голямо производство на различните хормони на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм. Може би знаете или сте чували, че хормоните произвеждани от щитовидната жлеза контролират различни системи на тялото, то симптомите при наличието на базедова болест може да бъдат с много широк спектър и значително да повлияят върху цялостното ви благосъстояние. Въпреки че болестта може да засегне всеки, тя е по–често сред жените над 40.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на Базедова Болест?
базедова болест

Най–честите симптоми включват:
– Тревожност и раздразнителност
– Фин тремор на ръцете или пръстите
– Чувствителност към топлина и увеличаване на изпотяване
– Загуба на тегло, въпреки нормалните хранителни навици
– Разширяване на щитовидната жлеза (гуша)
– Промени в менструалния цикъл
Еректилна дисфункция или понижено либидо
– Изпъкнали очи
– Бърза или неравномерна сърдечна дейност
– Зачервена или възпалени очи
– Чувствителност към светлина
– Двойно виждане
– Загуба на зрение

Редица медицински състояния може да предизвикат симптомите, свързани с Базедовата болест. Посетете лекар за получаване на точна диагноза.

Какви са основните видове причини за Базедова болест?
Точната причина за заболяването е все още неизвестна. Нормално е имунната система като отговор да произвежда антитела, предназначени да се насочат към конкретен вирус, бактерия или други чужди вещества. При Базедовата болест — по  неясни причини — тялото произвежда антитела срещу една част от клетките на щитовидната жлеза. Функцията на щитовидната жлеза се регулира от един хормон, освобождаван от малка жлеза в основата на мозъка – хипофизата. Антителата, свързани с Базедовата болест — тиротропин рецепторни антитела действат като регулаторен хормон на хипофизата. Това означава, че те заместват нормалното регулиране на щитовидната жлеза, причинявайки свръхпроизводството на хормоните на щитовидната жлеза.

Какви са рисковите фактори?
Въпреки че всеки може да развие Базедова болест, има редица фактори, които може да увеличат риска, а именно:
Семейната история. Това е основен рисков фактор, вероятно е ген или гени да правят човек по–податлив на заболяването.
Пол. Жените са много по–предразположени, отколкото мъжете.
Възраст. Базедовата болестта обикновено се развива при хората на възраст около 40.
Други автоимунни заболявания. Хората с други нарушения на имунната система като диабет тип 1 или ревматоиден артрит имат повишен риск.
Емоционален или физически стрес. Стресови житейски събития или заболяване може да действа като спусък за появата на Базедова болест при хората, които са генетично предразположени.
Бременност. Бременност или скорошно раждане може да увеличи риска от заболяване, особено сред жените, които са генетично предразположени.
Тютюнопушенето. Пушенето на цигара може да повлияе негативно на имунната система и да увеличи риска от Базедова болест.

Какви може да са усложненията?
Усложненията при Базедова болест може да включват:
Проблеми при бременност –  Възможните усложнения по време на бременност включват спонтанен аборт, преждевременно раждане, фетална тироидна дисфункция, майчина сърдечна недостатъчност и прееклампсия.
Сърдечни нарушения. Ако остане нелекувана, Базедовата болестта може да доведе до неприятни нарушения в сърдечния ритъм, структурни и функционални промени на сърдечния мускул, както и невъзможността на сърцето да изпраща достатъчно кръв към тялото.
Криза на щитовидната жлеза. Това е рядко, но животозастрашаващо усложнение, известно също като ускорен хипертиреоидизъм или тиротоксична криза. Това се случва, когато тежкият хипертиреоидизъм е нелекуван или неадекватно лекуван. Внезапното и драстично увеличение на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до редица ефекти, включително треска, обилно изпотяване, повръщане, диария, делириум, тежка слабост, гърчове, подчертано нередовен сърдечен ритъм, пожълтяване на кожата и очите, ниско кръвно налягане и кома.
Крехки кости. Нелекувана базедовата болест може да доведе до слаби и крехки кости – остеопороза. Здравината на костите зависи, отчасти, от размера на калций и другите минерали, които те съдържат. Прекаленото количество хормони произвеждани от щитовидната жлеза пречи на способността на тялото да усвоява калций в костите.

Какви са тестове за диагностициране на Базедова болест?
За да се определи дали имате базедова болест се прави:
Физически преглед. Лекарят ще изследва очите ви, за да види дали те са раздразнени или изпъкнали и ще провери дали щитовидната жлеза е разширена. Тъй като базедовата болест увеличава метаболизма, лекарят ще провери пулса и кръвното ви налягане и ще търси признаци на тремор.
Кръвна проба. Вашият лекар ще назначи кръвни тестове за определяне нивата на стимулиране на тироидния хормон (TSH) – хормонът, който обикновено стимулира щитовидната жлеза. Хората с Базедова болест обикновено имат по–ниски от нормалните нива на тироидния хормон и високи нива на хормони на щитовидната жлеза.
Поемане на радиоактивен йод. Количеството радиоактивен йод, усвоено от щитовидната жлеза, помага да се определи дали Базедовата болест или друго условие е причината на хипертиреоидизъм.
Ултразвук. Използват се високочестотни звукови вълни за излъчване на изображения на структурите вътре в тялото. Ултразвукът може да покаже, ако щитовидната жлеза е разширена и е най–полезен при хора, които не могат по една или друга причина (например бременните жени) да се подложат на изследване с радиоактивен йод.
Магнитен резонанс, където се използва магнитно поле и радиовълни за създаване на моментното 3D изображение на изследвания орган.

Лечение на Базедовата болест?
Лечението при наличието на Базедова болест цели да потисне производството на хормони на щитовидната жлеза и да блокират ефекта на хормоните върху тялото. Някои лечения включват:
Терапия с радиоактивен йод – При тази терапия се поема радиоактивен йод през устата, който отива в клетките на щитовидната жлеза и радиоактивността унищожава свръхактивните щитовидни клетки с течение на времето. Това води до свиване на жлезата и постепенно намаляване на симптомите, обикновено в продължение на период от няколко седмици до няколко месеца.
Перорални лекарства – Те пречат на щитовидната жлеза да усвоява йод за производството на хормони.
Бета–блокери – Тези лекарства блокират ефекта на хормоните на щитовидната жела върху тялото. Те могат да предоставят сравнително бързо освобождаване на сърцебиене, тремор, тревожност или раздразнителност, топлина непоносимост, изпотяване, диария и мускулна слабост.
Хирургия – Операция за премахване на цялата или само на част от щитовидната жлеза също е опция за лечение на Базедова болест. След операцията вероятно ще се наложи лечение за предоставяне на тялото на нормални количества хормони на щитовидната жлеза. Рисковете от тази хирургия включва потенциалните вреди на гласните струни и малки жлези, разположени непосредствено до щитовидната жлеза (паращитовидните жлези). Вашите паращитовидни жлези произвеждат хормон, който контролира нивото на калций в кръвта. Усложнения са редки.

Най–доброто лечение на Базедова болест за вас може да определи само опитен специалист, но запомнете, че своевременното диагностициране и мерки за овладяване на състоянието, могат да ви спестят много усложнения и проблеми със здравето в бъдеще.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Стат