Автоимунни Заболявания

Какво представляват така наречените автоимунни заболявания?
Нарушенията в имунната система водят или до ненормално ниска активност или до хиперактивност на имунната система. В случай на повишена активност на имунната система – тя започва да атакува и да вреди на собствените си тъкани и това именно са т.нар. ,,автоимунни заболявания”. Имунната недостатъчност е другият случай, при който намалява способността на организма за борба с нашествениците, причинявайки на организма уязвимост към всякакви инфекции. В отговор на определен стимул имунната система може да започне производство на антитела, които реално вместо да се борят с някаква значима инфекция, атакуват собствените тъканите на човешкото тяло. Лечение на автоимунните заболявания обикновено се фокусира върху намаляване на активността на имунната система. Точният брои не е известен – добре проучени са 24, но се смята, че броят им достига до 80–100. Примери за най–разпространените  автоимунни заболявания включват:

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

автоимунни заболявания

Ревматоиден артрит. Имунната система започва да произвежда антитела, които атакуват ставите, в следствие на което се причинява възпаление, подуване и болка. Ако не се лекува, ревматоидният артрит причинява постепенно трайни увреждания на ставите. За лечение на ревматоиден артрит може да се включат различни орални или инжекционни медикаменти, които намаляват дейността на имунната система.

Системен лупус еритематозус или само лупус. Хората с лупус развиват автоимунни антитела, който атакуват различни тъкани в тялото. Ставите, белите дробове, кръвните клетки, нервите и бъбреците са най–често са засегнати при лупус. Лечение често изисква ежедневен орален прием на преднизон –  стероид, който намалява функцията на имунната система.

Възпалително заболяване на червата. Имунната система атакува лигавицата на червата, причинявайки епизодични прояви на диария, ректално кървене, неотложни изхождания, коремни болки, температура и загуба на тегло. Улцерозен колит и болестта на Крон са двете основни форми на този автоимунен процес. Лечение може да се постигне с прием на орални и инжекционни медикаменти, които имат за цел да потиснат имунната система.

Множествена склероза. Имунната система атакува нервните клетки, причинява симптоми, които могат да включват болка, слепота, слабост, лоша координация и мускулни спазми. Различни лекарства, които потискат имунната система може да се използва за лечение на множествена склероза.

Захарен диабет тип 1. Антителата от имунната система атакуват и унищожават инсулино–продуциращите клетки в панкреаса. Независимо на каква възраст за болните – те трябва да приемат до края на живота си инсулинови инжекции, за да оцелеят.

Синдром на Гилен–Баре. Имунната система атакува нервите, които контролират мускулите на краката и понякога ръцете и горната част на тялото. Резултатите от тази слабост понякога може да бъдат много тежки. Филтрирането на кръвта, наречена плазмафереза, е една от основните процедури за лечение за синдрома на Гилен–Баре.

Хронична възпалителна демиелинизираща полиневропатия. Подобно на синдрома на Гилен Баре, имунната система атакува нервите, но симптомите продължават по–дълго. Около 30 % от пациентите може да стигнат до инвалидна количка, ако не са диагностицирани и лекувани на време.

Псориазис. При псориазиса свръхактивната имунна система произвежда кръвни клетки, наречени Т–клетки, които се събират в кожата. Дейността на имунната система стимулира кожните клетки да се възпроизвеждат много бързо, образувайки сребристи, люспести плаки по кожата. Лечението изисква постоянна поддръжка на състоянието на кожата при ремисионните епизоди и орален прием на стероиди в моменти на обостряне.

Болест на Грейвс. Имунната система произвежда антитела, които стимулират щитовидната жлеза да се освободи излишните количества от хормони на щитовидната жлеза в кръвта – хипертиреоидизъм. Симптомите на Грейвс синдрома може да включват изпъкнали очи, както и загуба на тегло, нервност, раздразнителност, учестено сърцебиене, слабост и обилен косопад. Унищожаването или отстраняването на щитовидната жлеза с помощта на лекарства или операция обикновено се изисква за лечението на Грейвс.

Тиреоидит на Хашимото. Антителата, произвеждани от имунната система – атакуват щитовидната жлеза, бавно унищожавайки нейните клетки, които произвеждат тироидните хормони. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза довеждат до развитие на хипотиреоидизъм – обикновено в продължение на месеци до години. Симптомите включват умора, запек, наддаване на тегло, депресия, суха кожа и чувствителност към студ. Ежедневният  устен прием на  синтетичните хормони на щитовидната жлеза под формата на хапчета възстановява нормалните функции на организма.

Миастения гравис. Антителата се свързват с нервите и водят до неправилна  стимулация на мускулите. Слабостта, която се влошава с времето, е основният симптом на миастения гравис. Mestinon (pyridostigmine) е основният медикамент, който се използва за лечение на миастения гравис.

Васкулит. Имунната система атакува и уврежда кръвоносните съдове при тази група на автоимунните заболявания. Васкулитът може да засегне всеки орган, така че симптомите да се различават значително и може да се случи почти навсякъде в тялото. Лечението включва намаляване на дейността на имунната система, обикновено с преднизон или друг вид кортикостероид.

Алопециа ареата. Антителата тук погрешно разчитат като опасност собствените космени фуликули и ги атакуват, вследствие на което се получава трайно обезкосмяване на големи площи от тялото. Може да е по главата, по брадата при мъжете и т.н. Лечение може да се прави с кортикостероиди, билки или други хранителни добавки и кремове. Няма строго определен подход, всичко е индивидуално според пациента.

Обикновено автоимунните заболявания са генетично обусловено, но може да се отключат и при провокация вследствие на стрес, инфекция или друго прекарано заболяване. Често, ако имате едно автоимунно заболяване, вероятно ще развиете още. Лечение няма, има само вкарване в ремиционен епизод, заради което е много важно да вземете адекватни и навременни мерки.

Накратко ви запознахме с видове автоимунни заболявания. Бъдете здрави и се грижете за вашето тяло и дух!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).