Забременяване в Менопауза

Възможно ли е забременяване в менопауза и ако е възможно как може да се осъществи?
По време на предменопаузата жената все още е възможно да се забременее. След като е преминала една година без менструация и тя е достигнала категорично до менопаузата вече не е възможно да се случи естествено зачеване. За да се износи едно бебе до термин след менопаузата – е необходима хормонална терапия и ин витро оплождане. Рисковете от усложнения при бременност се увеличават неколкократно при жените след 35–годишна възраст. Ако ви предстои да навлезете в менопаузата може би се чудите дали все още можете да забременеете. Това е важен въпрос, тъй като отговорът ще повлияе на решенията ви за семейно планиране и контрол на раждаемостта. Важно е да се разбере това преходно време в живота ви до окончателното настъпване на менопаузата. Дори ако имате горещи вълни и нередовна менструация, това не означава, че не можете да забременеете. Вие вероятно сте много по–малко плодовита, но все пак шансове има. Официално не сте достигнали до менопаузата, докато не сте преминали цяла година без цикъл. След тази една година хормоналните ви нива са се променили достатъчно за не успеете да постигнете успешно естествено забременяване в менопауза. Това е така защото яйчниците ви няма да могат вече да освобождават повече яйца и няма да можете да забременеете естествено.

забременяване в менопауза

Какви са етапите на менопаузата?
Думата „менопауза“ често се използва да опише състоянието ви още след проявата на  първите симптоми, но реално това не е коректно. Менопаузата не настъпва за една нощ. По време на репродуктивните ви години вие произвеждате естроген, прогестерон, лутеинизиращия хормон (LH) и фоликуло–стимулиращ хормон (FSH). В средата на месечния ви цикъл – LH, FSH и естрогенът работят заедно, за да накарат яйчниците да освободят зряла яйцеклетка по време на овулацията. Овулацията може да се случи, ако хормоните нива са в рамките на оптималния диапазон. Ако яйцето е оплодено, LH стимулира производството на прогестерон за поддържане на бременността.

Предменопазузата е времето на преход, при който яйчниците започват да произвеждат все по–малко естроген и прогестерон. Нивата на LH и FSH започват да нарастват като яйчниците стават по–малко чувствителни към тях. Тъй като хормоналните нива се колебаят, можете да започнете да забелязвате симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване. Периодите ви стават нередовни с променлива дължина и честота. Яйчниците може да освободят яйцеклетка в някои месеци, но през други – не. Въпреки че вашата плодовитост се изчерпва, вие все още можете да заченете. Ако не искате да забременеете, трябва да използвате средства за контрол на раждаемостта по време на тази фаза. Тя може да продължи няколко години. По време на предменопаузата –  периодите ви може да изглежда да са спрели, но след това да започват отново. Това може да се случи много пъти, което може да ви подлъгва да мислите, че сте достигнали менопаузата, въпреки че не сте. Ако е минала цяла година след последния ви период, вие сте достигнали официално до менопаузата. За повечето жени това се случва някъде на възраст между 40 и 55, със средна възраст от 51 години.

След като сте достигнали менопаузата, нивата на LH и FSH остават високи, а нивата на естроген и прогестерон остават ниски. Вече няма овулация и не можете да заченете дете. След като сте навлезли в постменопауза, хормоналните нива никога отново няма да доведат до овулация и бременност. Противозачатъчните вече не са необходими.

В постменопаузата яйцата вече не са жизнеспособни, но все още има два начина, по които можете да се възползвате от ин витро и да забременеете като използвате яйца, които са били замразени по–рано през живота ви, или можете да използвате пресни или замразени донорски яйцеклетки. За да постигнете успешно забременяване в менопауза вие също ще трябва да претърпите хормонална терапия, за да се подготви тялото ви за имплантиране и да се износи бебето до датата на термина.

Може ли да настъпи обрат при менопаузата?
Краткият отговор е не, но изследователите работят върху него. Ранните проучвания показват възможност за възстановяване на дейността на яйчниците при жени в предменопауза, но това е само временно. Изследванията са все още на начални етапи, а клиничните изпитвания са в ход.

Какви са здравните рискове за бременност на по–късен етап от живота на жената?
Рискове за здравето по време на бременност се увеличават с напредването на възрастта. След 35–годишна възраст рисковете от някои проблеми са значителни в сравнение при по–младите жени. Те включват:
– Многоплодна бременност, особено ако имате успешно инвитро. Многоплодната бременност може да доведе до ранно раждане, раждане на бебе с прекомерно ниско тегло и трудности при самия родилен процес.
– Гестационен диабет, които могат да предизвика здравословни проблеми за майката и бебето.
– Високо кръвно налягане, което изисква внимателно наблюдение и евентуално прием на медикаменти, за да се предотвратят евентуални усложнения.
– Плацента превия, което може да изисква почивка на легло, прием на лекарства или раждане с цезарово сечение.
– Спонтанен аборт или мъртво раждане.
– Цезарово сечение.
– Преждевременно раждане.

Колкото по–възрастните сте, толкова по–вероятно е да развиете сериозно здравословно усложнение, което да доведе до проблеми с бременността и раждането. След менопаузата може да успеете да износите бебето до термин чрез хормонални терапии и ин витро. Но това не е просто, нито е без риск. Ако обмисляте ин витро, ще трябва да се консултиране с експерт и да предприемете внимателно медицинско наблюдение. Освен ин витро обаче, ако е изминала една година след последното ви менструално кървене – може да считате, че сте финиширали детеродната си възраст.

Да обобщим! На въпроса Възможно ли е Забременяване в Менопауза?, отговаряме ДА!, но не и по естествен път, а чрез допълнително приемани хормони и ин витро процедури.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).